Fyra Cotterill och en hängmatta, tack

fyra cotterill

Johanna Ögren på Bokhora tipsar om författaren Colin Cotterill och hans doktor Siri som löser brott i Laos.

Jag blev så tagen av hennes beskrivning av både doktor Siri och Laos (hon har varit i landet och älskar det) att jag handlade hem samtliga pocketböcker på svenska (fyra stycken) som fanns att köpa på Adlibris. Kände på mig att de skulle vara i min smak och jag hade rätt.

Efter att ha läst Cotterills debut Den motvillige kommunisten är jag mycket nöjd. Språket är njutbart, personporträtten är åh… jag blir lyrisk och Laos… jag vet ingenting om Laos men nu får jag mig en historielektion på bästa tänkbara sätt. Året är 1976, kommunisterna har tagit över landet och huvudpersonen doktor Siri som är sjuttiotvå år och som egentligen hade tänkt att trappa ned blir nu i stället utsedd till coroner i den nya folkrepubliken (de flesta läkare har flytt landet).

Doktor Siri saknar utrustning, erfarenhet och vilja, men hankar sig fram riktigt bra ändå. Mycket tack vare sitt fina team som består av sjuksköterskan Dtui, rättfram och intuitivt begåvad, och herr Geung, en man med Downs syndrom och som minns allt. Herr Geung är så fin när han hälsar på sin chef: ”Hejsan doktor kamrat.”

Sådan tur att jag har tre kvar att läsa. Och sedan finns fler på engelska.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s