Mina hallböcker går en titelmatch

 

kikare

Jag står i hallen och spanar på bra boktitlar. Många är dötrista. Men många är också bra. Vad lär jag mig av det? Svar: Att det är svårt att komma på en lockande titel. Jäkligt svårt.

Hur som helst. Nu ska de få göra upp. Och de fem vinnarna är:

Änka i ett år av John Irving. Redan efter ett år händer något. Vad? Vad? Vad? Urbra titel! När det sedan visar sig att huvudpersonen Ruth är en framgångsrik författare och dessutom en mycket komplicerad person är läslyckan total. Bästa Irving-boken.

Boven i mitt drama kallas kärlek av Unni Drougge. Bov, drama och kärlek. Tre starka, lockande ord. Ser man dessutom i ögonvrån att det står Unni Drougge intill är man i hamn. Man är lugn. Det kommer att bli bra. Och det blir det.

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg. Dramatiska ord men det är ”blek” som får det att suga till. Att titeln också är en målning av William Turner gör inte saken sämre. Skräckläsning och sträckläsning. Brr. Härligt. Gillar Maja Grå!

En dåre fri av Beate Grimsrud. En inte anpassad till samhället-person är på rymmen. Boken håller vad titeln lovar, både innehållsmässigt och språkligt. Huvudpersonen Eli är skör och stark och jag ömmar mycket för henne och honom.

Välkommen ut på andra sidan av AnnaMaria Jansson. Suverän titel. Önskar att jag kommit på den själv till mitt manus nr 2. En berättelse om tre tjejer i trettioårsåldern och ett övergrepp. Bland annat. Rakt på, lättläst och underhållande.

Bubblare:

Kristalläpple av Ebba Range. Låter krispigt, lite syrligt, som en smak man inte ska glömma om man biter i det. Det stämmer. En viktig bok om självmord och om att att vara tonåring och vilsen.

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru. En fara tycks närma sig. Kommer det att bara vara spillror kvar? Romanen handlar om författarens pappa som flyger genom stormar och som offras av historiens stormar. Oerhört vackert skriven men flera gånger måste jag lägga den ifrån mig och läsa något annat.

Bråk i vardagsrummet! 

Vad händer här inne då? Den mänskliga faktorn av Graham Greene och Allt är bara bra, tack av Moa Herngren har börjat tjafsa. Men snälla ni, lugna ner er, ni är också bra, men ni får vänta till nästa tävling, någon annan vecka.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mina hallböcker går en titelmatch

 1. Pia Widlund skriver:

  Japp, håller fullständigt med. Lockande, passande och något man kan stå för. Svårare blir det om man skriver en triologi.

  Gilla

  • riktigare skriver:

   Jag undrar hur trilogiförfattare gör. Om de hittar på alla tre titlarna samtidigt för att de ska passa. Man kan ju också döpa dem till min kamp 1 och min kamp 2 och så vidare.

   Gilla

 2. Susanne Olars skriver:

  Vilket roligt inlägg! Jag blev smittad, och ställde mig och kollade igenom bokhyllan. När jag gick därifrån hade jag en novellidé i huvudet, baserat på vad man skulle kunna göra med olika boktitlar! Tack för inspirationen 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s