Tänkvärd debut av Camilla Davidsson

under-vintergatans-alla-stjarnor_B

Camilla Davidsson: Under vintergatans alla stjärnor. Inbunden.

Huvudpersonen Emma identifierar sig med sitt arbete. Om hon fick frågan om vem hon är utan sitt jobb skulle hon varken kunna eller hinna svara. Hon märker inte ens att hon är farligt nära att gå in i väggen.

Men hon börjar reflektera. Först när hon möter en man som hon förälskar sig i och sedan, när förhållandet inte utvecklas som hon vill, när hon hör talas om en tusenårig pilgrimsled i norra Spanien. Den är åttio mil lång och det sägs att den kan göra underverk med en människa.

Leden är ingen lättköpt fix till ett lyckligare jag. Det blir långa, ansträngande dagar för Emma. Men längs vägen möter hon också många färgstarka människor som får henne att omvärdera sitt liv och komma till insikt.

Det finns många bra och dåliga böcker om att komma till insikt. Bara om pilgrimsleden har jag läst flera böcker som är mytiska och vevar på om att lyssna till sitt inre och leva i nuet så mycket att allt framstår som klyschor. Camilla Davidsson lyckas balansera på rätt sida gränsen och de ”föreläsningar” om livet som finns känns fräscha och naturliga.

Boken är trivsam och tänkvärd och här finns många ingredienser som lockar mig: Kärlek, relationer, utveckling, arbetsplatser, London och inte minst vandringen som jag har upplevt själv.

Det ska komma två romaner till om Emma och dem vill jag också läsa.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tänkvärd debut av Camilla Davidsson

 1. Susanne Olars skriver:

  Vad är det egentligen med ordet pilgrimsled som gör att det pirrar i kroppen av en obestämbar längtan?

  Gilla

 2. Anna/notonmusik skriver:

  Det där verkar vara en fin bok, har du gjort en pilgrimsvandring Eva? Det låter spännande!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, jag har pilgrimsvandrat. 2010 vandrade vi 56 mil och året därpå vandrade vi resten på denna led i norra Spanien. Vi (min man och jag) pratar om det, att vi vill göra det igen. Kanske leden som går i Portugal och utmynnar i Santiago.

   Gilla

 3. camillascamino skriver:

  Tack för den fina recensionen av min bok!

  Jag förstår att du känner ett pirr i kroppen när du hör ordet. För pilgrimen står sju begrepp i fokus – långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet. Det händer något med oss när vi dag efter dag går långa sträckor, utan att bryta av med vardagens alla göromål. Man får tid och ro att koppla bort hjärnan och bara vara – en sann lisa för själen! Jag kom nyligen hem från 25 mils vandring på Caminon, men längtar redan tills jag får åka tillbaka och fortsätta. /Camilla

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack du, Camilla! Jag tror jag tummade på några av begreppen. Enkelheten (som att sova intill snarkande människor varje natt) blev ofta ett dubbelrum… och bekymmerslösheten varierade. Man är ju lite som Emma ;-), dessutom håller jag med henne om att frukostarna i Spanien suger!
   Men att bara ägna sig åt att vandra, äta, sova, vandra, äta, sova… det händer något fantastiskt med en! Jag vill också tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s