Fyra i toppklass och ett hastverk

jussi

Jag hittade Annikas blogg i dag. Varje helg ställer hon en fråga i något som heter bloggjerkan. Aktuell fråga lyder: Vilken är den längsta bokserie du har läst och upplever du att skrivandet förändrades längs vägen?

Den danska författaren Jussi Adler-Olsens serie om kommissarie Carl Morck och hans assistenter Assad och Rose är kanske inte den serie jag läst som innehåller flest böcker men det är den serie där jag har läst alla (hittills fem böcker) i princip på raken.

Jag har skrattat, småmyst, bitit på naglarna och gråtit en skvätt åt dessa underbara och sorgliga personer som tillsammans bildar cold case-gruppen Avdelning Q i Köpenhamn. Eftersom ingen annan vill ha med dem att göra får de husera i polishusets källare varifrån de har löst fall efter fall på det mest briljanta och okonventionella sätt.

Dialogerna är härligt bitska, språkförbistringarna mellan Morck och Assad är, åt båda hållen, väldigt roliga och Roses ombytliga sätt förgyller om inte deras dagar så i alla fall läsarens.

De första fyra böckerna Kvinnan i rummet, Fasanjägarna, Flaskpost från P samt Journal 64 är toppklass. Sedan kommer Marcoeffekten som visserligen behandlar angelägna ämnen som de papperslösas situation och giriga män som vill ha ännu mer, men det räcker inte. Någonstans i mitten när Marco blir jagad kors och tvärs över stan och det aldrig vill ta slut lägger jag ifrån mig boken. Det är ett hastverk och jag är oerhört besviken, för hur ska det nu gå för Avdelning Q om det ska fortsätta på detta sätt?

Åtta böcker är planerade. Förmodligen köper jag även den sjätte. Suget efter Morck och Assad är för stort.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Fyra i toppklass och ett hastverk

 1. Annika (@alkbse) skriver:

  Jag håller helt och hållet med dig om Marcoeffekten som utan tvekan är Adler-Olsens hittills sämsta.

  Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  Dessa böcker måste jag kolla in, lät bra. Kanske inte den sista då…

  Gilla

 3. Monika skriver:

  Har bara läst den första än, men den tyckte jag var riktigt bra. De andra delarna står redan och väntar i hyllan 🙂

  Gilla

 4. Dessa har jag inte hunnit läsa än.

  Gilla

 5. Ännu en författare jag inte läst 😦

  Gilla

 6. Helen Bruhno skriver:

  Jag upplevde samma sak, har läst de fyra första och gillade dom skarpt. Läste sedan Marcoeffekten och blev till en början faktiskt förvirrad, trodde ett tag att det var någon slags fristående bok! Jag hoppas på bättring i nästa del!

  Gilla

 7. Freja skriver:

  Så olika det är! Jag tycker Marcoeffekten är den bästa, den grep verkligen tag i mig! Däremot tycker jag att Mörck är lite väl sur och dyster, han har så många runt sig som månar om honom att han gott kunde kosta på sig att vara lite gladare och trevligare…

  Gilla

 8. bokdamen skriver:

  Åh så det är åtta planerade? Jag har lyssnat på alla fem och gillar alla men Journal 64 är nog den starkaste. Ser verkligen fram mot den sjätte boken och det blir ljudboken om Stefan Sauk fortsätter som inläsare.;)

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Surfade runt lite för att se om den sjätte boken var på gång men hittade inget. Men på baksidan av pocketböckerna står att åtta böcker är planerade i serien. Man får hoppas att det stämmer.

   Gilla

   • bokdamen skriver:

    Jag har hittat lite info på översättare Leif Jacobsens hemsida om att den sjätte boken kommer i Danmark den 28 oktober och den kommer på svenska juni 2015. Så vi får hålla tummarna för att det blir så och det vore kul om det blir åtta böcker.

    Gilla

   • Eva Karlsson skriver:

    Vad bra att du kollade där. Lite långt att vänta men bättre sent än aldrig som det heter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s