Mina böcker tävlar i bästa börjor

pelargonknopp

Något skirt, något roligt, något fyndigt… Jag letar efter bra förstameningar som väcker min nyfikenhet. Men runt omkring mig på golvet ligger travar av ratade böcker.

Många skickliga författare inleder sina romaner rätt så lamt. (Hur ska då jag lyckas?) Även om historien tar sig är de första sidorna inte särskilt intresseväckande.

Jag har tittat i ett tjugotal böcker och… de här tre vinner. Vänta, vänta, ropar resten och sträcker på sig i hyllorna. Vi då? Men i dag vill jag vara ett bokförlag: Sorry, men ni passar inte in i min utgivning. Lycka till.

”Quentin gjorde ett magiskt trick. Ingen märkte det.”

Bronsmedaljen går till Lev Grossman med sin bok Magikerna. Inledningen fick mig att förtjust kasta mig ner i soffan och börja läsa. Och den var okej, även om jag inte är lagd åt fantasy och trolleri.

”Samma dag som Alice försökte ta livet av sig, insåg hon att det höll på att bli vinter igen.”

Maggie O´Farrell får silver för sin Bara Alice. Hon kastar sig mellan olika berättarperspektiv hur som helst. Skulle någon annan försöka skulle det antagligen bli katastrof. I hennes fall blir det fantastiskt.Huvudpersonen Alice är jag och hon och hit och dit, och det är  sorgligt och alldeles underbart. Jag måste läsa om den känner jag nu när jag fingrar på boken.

”Tidigt i morse, flera timmar innan jag blev arresterad, väcktes jag av ett jordskalv.”

Guldet går till Susanna Jones och hennes Jordskalvsfågeln som handlar om tre personer i Tokyo varav en är försvunnen. Huvudpersonen är brittiska men förstår japanska vilket poliserna i arresten inte har en aning om. Tät skriven, inget onödigt. Åh, så bra! Och vilken början.

Så här bra vill jag bli!

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Mina böcker tävlar i bästa börjor

 1. Pia skriver:

  Jag tittar nog mer på baksidestexter och bestämmer mig där om jag ska läsa eller ej. Just första meningen har jag aldrig direkt reflekterat över förrän för något år sedan då jag insåg att den också är viktig. Jag kan hålla med dig om att guldet här ovanför är riktigt bra. I ärlighetens namn måste jag nog sätta mig ner och göra som du, kolla flera böcker och deras förstameningar!!

  Gilla

 2. Eva Karlsson skriver:

  Själv läser jag nästan bara de första raderna på baksidan. Läser jag allt får jag ofta mer information än jag vill ha. Jag går på omslag, titel, blurbar och och om möjligt kikar jag på första meningen. Om jag har läst författaren tidigare och gillat är det tillräckligt för att slå till.

  Gilla

 3. Pia skriver:

  Jag går på gamla ”hederliga” författare jag också. Och visst har jag förstått att omslaget spelar roll på sistone. Det kanske har påverkat mig mer än vad jag tror när man står där i bokhaneln och kollar…

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Förmodligen finns det många välbeprövade knep att få oss att köpa. Det skulle vara intressant att höra hur en formgivare tänker om färger, bilder, typsnitt…

   Gilla

   • Kati skriver:

    Jag lägger inte så jättestor vikt vid den första meningen som läsare, mer viktigt för mig är de första sidorna och att själva konceptet är intressant. Men jag vill att inledningen ska ge en hint om tonen i berättelsen och sätta stämningen.

    Gilla

   • Eva Karlsson skriver:

    Det är inte så att jag slutar läsa om första meningen inte är intressant, jag fortsätter ett bra tag till. Och tittar då på det du skriver om. Men det är något med anslaget, de där första orden.

    Gilla

 4. fruesbocker skriver:

  Hej! Klart jag har tid! Däremot är det lite knepigt för jag har inte mina böcker hos mig och kan kolla, men jag fick googla lite för att få exakta citat (jag är hopplös på att komma ihåg, har mer en känsla att det varit bra). Jag gillar både långa, som Dickens ur A Tale of Two Cities: ”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way – in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.” Just för att jag tycker det är så snyggt! Man måste läsa koncentrerat för att hänga med i alla bisatser och på slutet kommer det bästa av allt. Sen gillar jag korta, kärnfulla, som liksom griper tag och gör mig nyfiken på antingen vad som just hänt eller vad som kommer att hända – eller både och! t ex Kafkas Processen: ”Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att han gjort något ont blev han häktad en morgon.”

  Gilla

 5. Susanne Olars skriver:

  Börjar man sitt blogginlägg med en spindel mitt i nät-byggandet, har man fått åtminstone mig på kroken! 😀

  Gilla

 6. Anna/notonmusik skriver:

  Jag har som några inte reflekterat så mycket på förstameningen, men visst har den betydelse för hur snabbt man dras in i berättelsen!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Nu när jag har gjort en ”rundringning” har jag förstått att jag kanske är rätt ensam om att tycka att förstameningen är så enormt viktig. Men det är bra, lite av min anspänning över att få till en grym inledning har släppt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s