Troféerna – angelägen debut om missbruk

Trofeerna omslag

Lena Lindeli: Troféerna. Siljans Måsars Förlag. Inbunden.

Emil har bara ett intresse och det är sex. Han är sambo med Kajsa men eftersom hon inte är sugen lika ofta söker han upp andra kvinnor. Han hittar dem på jobbet, på nätet, på krogen och på gatan och efteråt betygsätter han dem i sin trofébok.

Överallt där han far fram sviker han andra, inte minst dottern Lisa som bor hos sin mamma. Han ringer nästan aldrig och hon känner sig osynlig när de träffas.

Kanske är det först när hans arbetsgivare upptäcker alla bilder och länkar till olika kontaktförmedlingar och avskedar Emil som han får sig en tankeställare. Men samtidigt, nu måste han ha ännu mer sex för att döva tomrummet i sitt inre.

Den här romanen om beroende och medberoende är Lena Lindelis debut. Hon har lyckats så bra att jag känner mig mindre fördomsfull efteråt. Skickligt vecklar hon ut historien och lägger inga egna värderingar i vad som händer. Språket flyter på fint och jag kommer på mig själv att tänka saker som Men åh vad bra att Lisa ska till USA en termin, då får hon annat än sin pappa att tänka på.

Trots allt har jag några invändningar: Förutom att tryckfelsnisse har fått härja omkring tycker jag att omslaget med sina guldglittrande, högklackade skor och röda barnskor ger fel signaler. Ett tag var jag rädd att det handlade om pedofili och det föranledde en intervju med Lena Lindeli som jag publicerar i morgon.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Troféerna – angelägen debut om missbruk

 1. Pia Widlund skriver:

  Omslag är viktigare än man tror. Jag tyckte omslaget var fint, men det kanske skulle vara annat innehåll i boken… till det omslaget alltså!

  Gilla

 2. Anna/notonmusik skriver:

  Låter som en bra bok Eva.

  Gilla

 3. Lena Petersson skriver:

  Tack Eva, för att min lilla debut fick vara med på din fina blogg och för samtalet och intervjun det ledde till!! Det känns som om du skapat en lugn och fridfull blogg. Jag blir annars lätt stressad när jag är ute på nätet, då är det skönt att landa på sådana här sidor 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack själv Lena, det var intressant att prata med dig om ditt skrivande. Man lär sig alltid något nytt. Roligt att du tycker om min blogg. Titta in när du vill 🙂 och lycka till med Troféerna och kommande böcker.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s