Sisterhood of the World Blogger Award

untitled[1]

Jag är nominerad av Pia Widlund till Sisterhood of the World Blogger Award.

Tack Pia! Kul att få vara en av dina tio bloggare.

Så här ska man göra när man har blivit nominerad:

 1. Tacka bloggaren som nominerade dig, och länka till deras blogg.
 2. Ha med Sisterhood of the World Blogger Award-loggan i ditt inlägg.
 3. Svara på de 10 frågorna som du fått.
 4. Nominera 10 andra bloggare och fråga dem 10 frågor.

För mig kommer det att köra ihop sig med punkt 4, berättar om det sist, men eftersom det är roligt att få frågor i intressanta ämnen svarar jag ändå:

Vad skriver du på just nu?
En roman. Huvudpersonen är reporter. I alla fall i handlingens början.

Vad föredrar du att skriva, roman eller novell?
Roman. Förra sommaren skrev jag tre noveller till olika tävlingar. Ingen svarade trots att de var så finurligt bra 😉

Favoritförfattare?
Det finns så många. Just nu kommer jag på Colin Cotterill, Graham Greene, Carol Rifka Brunt, Jussi Adler-Olsen, Arnaldur Indriðason, Maj-Gull Axelsson och Anna-Karin Palm. I morgon kommer jag på tio till.

Vem ska spela huvudrollen om din bok/novell blir film?
Annika Hallin. Hon är en skådespelare som smyger sig in i all mina manus. (Om jag någon gång träffar henne måste jag fråga henne om hur hon lyckas med det.)

När skriver du helst? Morgon eller kväll?
Beror lite på. Men jag är mest skärpt på förmiddagar.

Vilken bok ligger på ditt nattduksbord just nu?
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Mycket bra!

Vad får dig att lägga ifrån dig en bok?
Om det inte finns något mellan raderna som lockar mig.

Vad tycker du om miljöbeskrivningar i böcker?
Sida upp och sida ned med skimrande landskap eller närbilder av sjuttiofyra inredningsdetaljer blir aldrig bra. Men nog måste det finnas miljö, både inre och yttre. Helst ska den vävas in i resten av texten på ett snyggt sätt.

Ska du vara med i NaNoWriMo?
Nej. Men jag var med förra året, det var kul!

Bästa rådet till någon som vill börja skriva!
Skriv av ren lust: små scener, en dialog, en miljöbeskrivning, en dikt, svara på en fråga som du ställer till dig själv. Ingenting behöver hänga ihop (om du inte redan har en story du vill berätta). När tiden är inne kommer du att få upp ögonen för något som finns där i dina texter, något som kräver att bli utforskat av dig.

…och nu är det meningen att jag skicka tio nya frågor till tio andra. Men där går jag bet. Några av dem som läser min blogg har ingen egen och hur jag än räknar kan jag inte få ihop tio skrivarbloggar som jag kan och vågar skicka till.

Men jag kanske kan få ställa en fråga här i stället. Vilken bok/tidning/manual läser du just nu och är du nöjd så här långt?

Alla bloggare och obloggare är välkomna att svara. Det går bra att vara anonym (e-postadressen som man måste uppge i kommentarsfältet syns inte i bloggen).

Detta inlägg publicerades i okategoriserat och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sisterhood of the World Blogger Award

 1. Kulan i luften skriver:

  Jag avslutade en Peter Robinson i går (ganska bra) och började på Märkta för livet av Emelie Schepp. Hann bara några sidor. Verkar lovande.

  Gilla

 2. bokdamen skriver:

  Intressant läsning. Jag gillar också Anna-Karin Palm och flera andra av de författare som du nämner, finns så många bra. Jag håller på med tre ganska olika böcker just nu däribland Jag heter inte Miriam, stark och väldigt bra.

  Gilla

 3. Susanne Olars skriver:

  Jag läser Ett annat liv av Per Olov Enquist, och jag fnissar hela tiden trots att det är mycket allvar. Ett sånt språk han har, den mannen! 🙂

  Gilla

 4. suziluz skriver:

  Vad skriver du på just nu?
  Jag har precis levererat råmanus till min förläggare på min andra roman och har sedan dess filat på två synopsis, jag har två olika idéer till nästa och ska diskutera med henne vilken hon tror mest på.

  Vad föredrar du att skriva, roman eller novell?
  Roman. Även om jag börjar bli ganska sugen på att leka lite med form. Men jag är en ordbajsare, inte en kortfattad sort.

  Favoritförfattare?
  Oj, vad svårt. Siri Hustvedt, Margaret Atwood och Lionel Shriver läser jag mycket av, Marie Hermanson har skrivit den bok jag oftast återvänder till (som är ”Musselstranden”.)

  Vem ska spela huvudrollen om din bok/novell blir film?
  Oj! Haha! Eftersom jag själv är skådespelare och vet hur branschen funkar är jag cynisk och säger ”antagligen den som är hetast just då”.

  När skriver du helst? Morgon eller kväll?
  Jag är superdisciplinerad när jag skriver, och det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är. Jag gör en timplanering och håller mig till den, vare sig det blir mycket skrivet under de timmarna eller ej så sitter jag och stirrar på dataskärmen och försöker.

  Vilken bok ligger på ditt nattduksbord just nu?
  ”Att vara utan att synas” av Agnes Hellström.

  Vad får dig att lägga ifrån dig en bok?
  Om jag inte gillar den, helt enkelt. Jag brukar försöka läsa i alla fall femtio sidor innan jag ger upp.

  Vad tycker du om miljöbeskrivningar i böcker?
  Det beror på hur de är gjorda. Välskrivna beskrivningar som skildrar yttre och inre landskap tillsammans är helt underbara i mina ögon.

  Ska du vara med i NaNoWriMo?
  Nej. Jag är inte en snabb författare, jag gillar att tänka länge och skriva långsamt.

  Bästa rådet till någon som vill börja skriva!
  Bara gör det. Gör skrivövningar, om du inte har en tematik eller en skrividé. Berätta om din dag ur flera olika vinklar, välj en detalj/människa och skriv en fri fantasi runt den. Vad som helst. Men skriv, skriv, skriv. Utveckla ditt eget språk och ditt berättande.

  Sorry för långt i kommentarfältet! 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Härliga och intressanta svar. Tack Suziluz. Jag gillar också Musselstranden fast jag har tyvärr inget eget ex men någon gång ska jag läsa om den. Spännande med ditt råmanus. Bok nr 2 lär ju vara både svårare och roligare har jag hört.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s