Lucka 3: Annika Estassy

lucka3

Annika Estassy är författare och chef för Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. Hon debuterade 2013 med relationsromanen Solviken. I år kom hennes andra Croissantsroman Croissants till frukost. Just nu skriver hon på sin tredje roman. Titeln är hemlig, handlingen likaså men boken är en fristående fortsättning på de två första och är tänkt att knyta ihop påsen. I centrum står två systrar och en massa hemligheter.

Efter debuten skrev hon: ”Att vara utgiven innebär så mycket mer än att få hålla sin bok i handen. Det innebär även att hamna i ett sammanhang. Att få nya vänner, kollegor, träffa läsare, ge intervjuer, dricka bubbel ibland… Men att vara utgiven innebär också att bli del av en ibland obegriplig och grym bransch.”

Om du, som har gett ut två böcker, kunde ge den yngre och oerfarna Annika några råd inför sin kommande debut. Vad skulle det bli?

– Att ta det lugnt, låta berättelsen mogna och inte stressa fram en utgivning. Att vara noggrann med redigerings- och korrekturfaserna samt att alltid, alltid låta någon av Författarförbundets jurister granska förlagsavtalet före påskrift.

Skriver du varje dag? 

– Jag har skrivit varje dag, minst 500 ord tills råmanuset varit klart. Det var mitt mål även denna höst. Men det sprack på grund av en helt galet hektisk höst. Tänkte dock ta igen det i jul då jag ska vara långledig. Fram till dess skriver jag i huvudet, vrider och vänder på min berättelse och funderar på olika scenarion.

Vet du slutet redan när du börjar?

– Ja, i stora drag vet jag hur berättelsen slutar. Slutet är målet mot vilket jag strävar. Ändå händer det allt som oftast att min berättelse tar sig vissa friheter och försöker segla iväg åt väderstreck jag inte tänkt mig. När det händer brukar jag låta det ske. En stund. Sedan tar jag över rodret igen. 🙂

Annika Estassy  bloggar här.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Lucka 3: Annika Estassy

 1. Pia Widlund skriver:

  Roligt att du har intervjuer, intressant att läsa om andra!

  Gilla

 2. Skriviver skriver:

  Hm. Det där med att låta Författarförbundets jurister granska avtal. Det är nog något att ta med sig inför en eventuell framtida publicering. Återigen en sak som känns lite läskig, bara att på något sätt ta sig det utrymmet. Men det är helt rätt. Det skriver jag upp på min lista över smarta tips att spara.

  Gilla

 3. Anna Arvidsson skriver:

  Kloka tips! Vilken härlig blogg och fin julkalender du har Eva, den kommer jag att komma tillbaka till. Vår blogg är startad så sent som i november – bakom våra luckor är det skrivövningar detta år.

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack Anna. Jag var just in och tittade på er fina blogg (kul att ni heter Anna alla tre) och där fanns mycket matnyttigt att läsa. Jag startade min blogg i slutet av juli och känner mig fortfarande ny.
   Eftersom jag inte har någon egen bok utgiven och därmed inte så många tips att komma med personligen är jag väldigt glad att jag kan ha dessa 24 författare i kalendern som kan säga mycket bra.

   Gilla

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  helt ny bekantskap för mig! tack för tips!

  Gilla

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Annikas böcker har jag länge velat läsa. Det får bli till jul, nu när du gav mig en påminnelse i luckan här Eva 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s