Lucka 8: Anna Fredriksson

lucka8_ny

Anna Fredriksson debuterade som författare 2011 med romanen Sommarhuset. Hittills har hon kommit ut med tre romaner. Hon har också skrivit manus till bland annat långfilmerna Sprängaren och Tjenare Kungen. Nu skriver hon på sin fjärde bok som är planerad att komma ut hösten 2015.

Var bok nr 2, Lyckostigen, svårare att skriva än debutboken? 

– Ja, jag tycker att bok nr 2 var svårare att skriva. Det fanns så mycket att leva upp till eftersom Sommarhuset fick ett jättebra mottagande både av recensenter och läsare, och jag ville inte göra alla besvikna (inklusive mig själv). Jag ville visa omvärlden att jag inte bara hade en enda bok i mig, utan massor. Sedan var också Lyckostigen lite knepigare rent strukturmässigt, den har ju tre huvudpersoner med varsin historia och varsitt perspektiv. Men det var aldrig så att jag tvivlade på att jag skulle fixa det i slutänden – jag har skrivit filmmanus sedan över tjugo år, så jag har viss rutin på att hantera skrivångest.

Som barn tillbringade du somrarna i Kivik på Österlen, där också din tredje augustiresanroman Augustiresan utspelar sig. Tog du från minnet när du skrev miljöerna eller åkte du dit? Cyklade du samma väg som kvinnorna i boken?  

– Jag använde mig mest av minnet eftersom jag kan miljön utan och innan, men jag åkte också till alla platser och kollade upp detaljerna. Tyvärr har jag aldrig cyklat den vägen, skulle väldigt gärna vilja göra det någon gång. Det fanns helt enkelt inte tid, så jag åkte bil med en vän. Däremot cyklar jag alltid mycket när jag är i mitt sommarhus, och det är jag med jämna mellanrum året om, men då blir det nog inte längre än max tre kilometer från Kivik där jag bor. Älskar att cykla, speciellt vid havet.

Skriver du snabbt ett råmanus för att sedan pilla med texten eller skriver du långsamt och eftertänksamt? 

– Jag brukar först göra en skissartad planering av handlingen, sedan skriver jag ett råmanus rakt igenom – vilket alltid leder till att jag måste göra om planeringen hundra gånger under tiden. Så det går kanske inte så snabbt direkt. Därefter går jag tillbaka och ändrar i texten och skriver om. Jag kan aldrig svara på frågan om hur mycket jag skriver per dag, för det beror helt på om det är en lätt eller svår passage jag skriver, om jag kör fast och måste möblera om i handlingen eller något annat. Det kan bli tio sidor på en dag, eller också bara en halv. Mycket av skrivandet handlar om att TÄNKA, för jag vill ha substans i mina böcker, inte bara en ytlig och fluffig handling som saknar ett tänkvärt tema i botten. Men jag vill samtidigt att storyn ska vara tajt och spännande, och det tar också sin tid. Jag försöker skriva mellan ungefär 9.00 och 18.00 varje dag, med paus för lunch och en promenad, men ofta kommer det möten, mejlande, träningspass och annat emellan så ibland skriver jag även på kvällarna.

Anna Fredrikssons hemsida.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Lucka 8: Anna Fredriksson

 1. Anna/notonmusic skriver:

  Jag har läst både Sommarhuset och Augustiresan, men inte Lyckostigen. Det måste jag ju bara göra nu! Vilka fina intervjuer!

  Gilla

 2. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har faktiskt läst alla tre! kul med intervjuerna!

  Gilla

 3. Skriviver skriver:

  Har inte läst några av Anna Fredrikssons böcker. Men jag måste säga att hon lever nästan exakt mitt drömliv. Att skriva mellan nio och sex varje dag med paus för lunch och promenad. Vilken dröm!

  Gilla

 4. bokdamen skriver:

  Roligt med intervjuerna. Anna Fredriksson har jag inte läst ännu, men hon står på läslistan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s