Lucka 10: Anna Lönnqvist

lucka10_6dec

Författaren Anna Lönnqvist är civilingenjör och egenföretagare inom IT och telekom. I våras debuterade hon med romanen Tills kärleken skiljer oss, ett passionerat relationsdrama om förbjuden kärlek, åtrå och om att våga göra rätt val.

Du har sagt att historien fullkomligen rann ur dig och att du skrev sena kvällar och nätter. Det låter fantastiskt. Känns nr 2 lika enkel? Vad handlar den om?

– Det har varit en betydligt krokare väg med andra boken, som det verkar vara för många. Det tog ett tag innan jag hittade rätt. För mig har det nog varit så att jag har betydligt större krav på mig själv den här gången, lite prestationsångest. Men just nu känns det faktiskt på liknande sätt som med Tills kärleken skiljer oss, att orden rinner ur mig.

– Nr 2 är en fristående fortsättning på min debutroman och det är Linn, Susannas 10_tills-karleken-skiljer-ossväninna, som är i centrum (Susanna är huvudperson i Tills kärleken skiljer oss). Hennes fram till nu till synes obekymrade och lättsamma liv får en oväntad vändning och hon åker upp till Lapplandsfjällen för att få lugn och ro. I stället dras hon snart in i händelser som tvingar henne att göra upp med det förflutna, som är mörkare än hon vill kännas vid, och som hon gör allt för att fly ifrån.

Du utarbetar alltid en plan innan du börjar skriva ett råmanus. Vad innehåller den planen?

– Jag gör ett grovt synopsis som innehåller kritiska scener, viktiga vändpunkter i berättelsen och övergripande personbeskrivningar, sedan sätter jag igång.

 Hur ser en idealisk skrivardag ut?

– Jag skriver bäst hemma och ostört. En idealisk skrivardag för mig innebär alltså en hel dag hemma ensam, med bara jag, datorn och kaffet. På sommaren och i bra väder sitter jag gärna utomhus och skriver. Hemma kan också vara lika med lantstället i Västerbotten.

Fram till årsskiftet är Anna Lönnqvist en av bloggarna på debutantbloggen. Hon har också en egen blogg.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s