Lucka 11: Oskar Edvinsson

lucka11_ny

Författaren Oskar Edvinsson arbetar på ett logistikföretag. Hans debutroman Klubb Hjärta handlar om ensamhet och osäkerhet och inleds med att huvudpersonen Jonny 11_klubb-hjartasimulerar sin död genom självmord, för att på så vis ta reda på om han är älskad eller inte av sin familj.

På debutantbloggen berättar Oskar Edvinsson att han skrev på manuset lite varje dag och att det fick följa med överallt, bland annat på ”en tio veckors lång resa genom Mongoliet och Kina, men även till BB och in i sömnen.”

Det dröjde innan du visste hur berättelsen skulle sluta. Blev upplösningen på något sätt färgad av det du upplevde medan du skrev?

– Ja, det blev den säkert. Jag inspireras varje dag och vecka, varje månad och år, av det jag upplever. Eller inspireras är kanske fel ord, jag påverkas snarare. Det är såklart likadant för alla, att man inte skriver samma sak i dag som man gjorde för ett par år sedan. Saker som händer förändrar dig som person och därmed det du skriver. Ett konkret exempel för mig är när jag blev pappa, vilket naturligtvis var omvälvande och gav nya perspektiv på livet.

Ser skrivprocessen annorlunda ut mellan bok 1 och det som ska bli bok 2?

– Ja, det är ganska stora skillnader. Jag tycker till exempel att språket sitter bättre, det är mer kontinuitet framför allt. I Klubb Hjärta så blev jag bättre och bättre på ett helt annat sätt än för mitt nya manus. Utvecklingen var brantare kan man säga, vilket innebär att när jag väl var klar med ett råmanus så fick jag skriva om stora delar av inledningen av manuset. Jag har också en tydligare synopsis till detta manus, men samtidigt jobbar jag fortfarande ganska intuitivt. Jag vet ungefär vad som ska hända i ett kapitel, men låter infall och nya idéer ta plats i ganska hög omfattning. Jag upplever att det blir bättre så. Självklart har jag lärt mig otroligt mycket, framför allt under det här året. Det är kul att känna att man utvecklas.

Hur ser en idealisk skrivardag ut?

– Den har jag knappt upplevt ännu. Jag skulle vilja jobba med skrivandet på heltid och idealdagen hade varit att gå upp med familjen och skicka ungarna till förskolan. Sedan skulle jag skriva på förmiddag och eftermiddag, med en liten runda i löpspåret på lunchen. På kvällen skulle jag fixa med bloggar, mejl, media, och annat som har mer med marknadsföring att göra. Som det ser ut nu så skriver jag på kvällstid från halv åtta, åtta till tio, elva. Jag har varit ganska effektiv det senaste halvåret så med en möjlighet att skriva på heltid så hade jag verkligen kunnat utvecklas, tror jag. Det är bara att kämpa på!

Fram till årsskiftet bloggar Oskar Edvinsson på debutantbloggen.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lucka 11: Oskar Edvinsson

 1. Pia Widlund skriver:

  Bra intervju, jag har följt honom på debutantbloggen. En utmaning finns på min blogg till dig

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag skrattade när jag läste hans senaste inlägg där han berättar om hur han tänker sig julaftonen nu när han är författare och allting… (scrolla ner till 9 december på debutantbloggen).
   Utmaning? Nu blir jag ängslig… Ska kolla.

   Gilla

 2. oskaredvinsson skriver:

  Gud vad ni är snälla! 🙂 Tack för att jag fick vara en lucka i din eminenta kalender, Eva!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s