Lucka 13: Amanda Hellberg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Författaren och illustratören Amanda Hellberg är från Västergötland och bor i Oxford med man och två barn. På sin blogg, under kategorin skriva, finns för närvarande 556 inlägg som är en guldgruva för skrivande och stundom tvivlande människor.

Förutom noveller och ungdomsboken Jag väntar under mossan, skriver Amanda Hellberg på två serier: Barnböckerna om familjen Skrämsson i Villa Månskugga, som hon snögloben pocket amanda hellberg_septdessutom illustrerar, och vuxenböckerna om den synska Maja Grå. Hittills har det kommit ut två respektive fyra böcker i serierna. Snögloben, en mysrysare som utspelar sig på ett engelskt gods i juletid har just kommit i pocket.

 

Vad är det som driver dig till att producera så många böcker under så kort tid? Är det a) Försörjningsbördan? b) Lusten till skapandet? c) Jag ska fan visa-syndromet? d) Åh, det kommer helt naturligt för mig, jag vet inte hur man är långsam.

– Alltihop. Fast inte d) lika mycket längre. Efter fem år som heltidsförfattare- och illustratör, åtta böcker och två barn gick jag in i den klassiska väggen en aning och jag börjar så smått vänja mig vid att allt tar lite längre tid för mig numera.

Det verkar som om du har hamnat rätt i livet, både geografiskt och genremässigt. Hur kändes det när du förstod att England var det rätta landet för dig, och att det var skräck du ville skriva?

– Det kändes rent ut sagt för j-vla bra. Jag har alltid fascinerats av språket och den brittiska kulturen, liksom av genren skräck. Det är nog något jag fått genom mina föräldrar. Det tog mig ett antal år på krokiga vägar att komma hit, men det har varit värt allt.

Om du skulle vara med i ett Luciatåg i dag, vem skulle du vilja vara?

– Jag har aldrig varit Lucia så först tänkte jag det, men det är inte riktigt min stil egentligen. Jag säger pepparkaksgumma för jag älskar att baka när andan faller på!

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lucka 13: Amanda Hellberg

 1. Pia Widlund skriver:

  Ännu en författare att upptäcka!

  Gilla

 2. Skriviver skriver:

  Jag läser inte skräck, så jag vet inte om jag skulle våga mig på hennes böcker. Barnböckerna kanske är mer min stil 🙂

  Gilla

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Bra presentböcker till de yngre syskonbarnen kanske?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s