Lucka 14: Jenny Rogneby

lucka 14

Författaren Jenny Rogneby hade inga planer på att börja skriva romaner förrän en viss leona---tarningen-ar-kastad-kriminalromanLeona dök upp i hennes huvud och vägrade försvinna. Till slut bestämde hon sig för att skriva och göra det ordentligt: hon tog tjänstledigt från sitt arbete som kriminolog och brottsutredare ett år, sålde sin lägenhet och bosatte sig på Malta. När manuset till Leona – Tärningen är kastad var klart skickade Jenny Rogneby det till många bokförlag. Tio visade intresse för det.

Vilken framgångssaga. Berätta hur det gick till. Vad avgjorde ditt val?

– Eftersom att jag från alla håll hade fått höra att det var oerhört svårt att få en bok utgiven på förlag, speciellt i min genre eftersom att konkurrensen där är så stor, så skickade jag till många förlag i förhoppning om att något skulle nappa. Det första förlaget hörde av sig efter en vecka och sedan rullade det på. Till slut var det tio förlag som visade intresse och jag fick plötsligt möjlighet att välja. Jag valde Bonnierförlaget Wahlström & Widstrand för att jag tyckte att de verkade ha förstått min tanke med manuset. Jag hade också hört väldigt mycket bra om förlaget. Att bli utgiven på ett stort förlag ger också en hel del fördelar. Exempelvis har de oftast större ekonomiska möjligheter att satsa och nå ut med sina författare.

Din okonventionella brottsutredare Leona tillbringar en helg på Malta. Var det i researchsyfte som du flyttade dit? Eller kom den scenen till därför att du var på plats?

– Jag valde själv att sitta och skriva där för att Malta är en liten, lugn, vacker ö i Medelhavet med härligt klimat och inte så mycket annat som distraherar mig i skrivandet. Eftersom att jag känner till platserna väl på Malta så var det praktiskt att förlägga en del scener i boken där. Så i det här fallet kände jag redan till platsen sedan tidigare när jag skrev om den, men jag skulle gärna åka till ett visst land eller stad i researchsyfte om det behövdes för berättelsen.

Nu arbetar du heltid igen och skriver på bok 2. Använder du alla lediga halvtimmar eller koncentrerar du skrivandet till längre perioder?

– Under sommaren och hösten arbetade jag heltid som brottsutredare på Citypolisen samtidigt som lanseringen av min bok drog igång med intervjuer i tidningar och tv. Under den tiden har jag haft väldigt svårt att hinna med något annat. Jag hade påbörjat bok två men kände att jag inte fick nog mycket tid till skrivandet. När jag skrev första boken jobbade jag inte och kunde koncentrera mig helt på manuset. Jag insåg att det var väldigt viktigt för mig att få tid och ro till att skriva, så nu har jag tagit paus igen från allt annat ett tag och skriver återigen på heltid.

Jenny Rogneby har en författarsida på Facebook.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lucka 14: Jenny Rogneby

 1. Skriviver skriver:

  Oj, oj, oj, tio förlag. Vilken dröm. Om jag någonsin blir klar med mitt manus och ett endaste förlag är intresserade så vore det ju fantastiskt. Det där med tio stycken är liksom helt overkligt.

  Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  10 förlag!! Rena drömmen, få som får uppleva detta!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Jenny Rogneby har verkligen gjort en rivstart i bokbranschen. Men kul att det kan hända, och att det hände henne som satsade stenhårt: sålde lägenhet och for iväg för att ägna sig ett år åt debutboken.

   Gilla

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Vilken lyckochock det måste ha varit! Härligt med framgångssagor!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s