Lucka 15: Dag Öhrlund

lucka15

När Dag Öhrlund gick i nian blev han erbjuden fast anställning som reporter. Vid tjugotre var han chefredaktör. Den nu femtiosjuåriga författaren, journalisten, föredragshållaren, coachen, debattören och fotografen har hittills skrivit, fotograferat och medverkat i 40 böcker.

I Skriv din bok och sälj den! intervjuar han debutanter, etablerade författare, förläggare och agenter som alla ger den aspirerande författaren värdefulla tips. Själv bjuder han bland annat på alla fel han gjorde när han gav ut en bok på eget förlag en gång. Han säger krasst att om du tänker göra det ”bör du vara beredd att satsa minst hundra tusen kronor.”

Vad mer än pengar behöver en författare som funderar på egenutgivning ha?

– Självförtroende, tålamod och energi. Vid egenutgivning måste man mer än någonsin vara beredd på att jobba för att få ut sin bok, tänka ut ekonomiska och smarta marknadsföringsmetoder. Kort sagt – jobba, jobba, jobba. Jag tror att det är oerhört viktigt att lära sig absolut allt man kan om egenutgivning innan man ger sig på den. Annars finns risken att misstagen blir många, dyra och i värsta fall – att boken floppar helt.

ErövrarenDu och författaren Dan Buthler skriver en romanserie om kommissarie Jacob Colt. Den senaste, del 9, heter Erövraren i vilken psykopaten Christopher Silfverbielke är ute på gatorna igen. ”Dan tänker och jag skriver”, har du sagt. Mejlar du kapitel för kapitel till honom eller får han hela bibban när allt är klart?

– Nej, oftast får han boken i två eller tre sjok under skrivandets gång.

Vem bestämmer om ni är oeniga om till exempel slutet?

– Det är vi aldrig. Innan jag börjar skriva har vi tillsammans gjort en noggrann synopsis som går ända ner på kapitelnivå, så att vi vet ganska precis vad som ska utspela sig och hur boken slutar.

Är det bokförlaget, ljudboksförlaget eller författaren som bestämmer inläsare när böcker blir ljudböcker?  

– Det är förlaget som bestämmer vem som ska läsa in boken. Vi kan förstås ha önskemål men vi har ingen direkt beslutanderätt. I vårt fall är dock Stefan Sauk så förknippad med våra karaktärer att läsarna/lyssnarna mer eller mindre kräver att han ska läsa. Därmed är det också Stefan som läst in de allra flesta av våra böcker.

Dag Öhrlund har en blogg och en författarsida på Facebook.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Lucka 15: Dag Öhrlund

 1. Skriviver skriver:

  ”Skriv din bok och sälj den” känns som en bok man verkligen borde läsa. Alltså, hur ska jag få tid att läsa alla böcker som jag vill läsa? Hur gör alla andra människor som skriver? Och har småbarn, kanske jag ska tillägga, för det kanske är där skon klämmer egentligen… Det är svårt att få till någon tid för läsning när det är svårt att få till skrivtid. Men jag kanske helt enkelt får göra med böckerna precis som jag gör med allting annat: jag skriver en lista och gör en hyfsad prioriteringsordning och sedan börjar jag från toppen och jobbar mig nedåt i den takt jag förmår 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Trots att jag inte har barn och alltså har mycket mera tid för läsning så tycker jag att jag inte hinner med alla böcker jag är nyfiken på. Jag tror man (=jag) måste ändra inställning till läsandet. Att njuta av dem jag läser och sluta upp med att snegla på andra titlar under tiden. Jag jobbar på det…

   Gilla

 2. Susanne Olars skriver:

  Idag var det extra kul att öppna den här kalendern för mig, eftersom Dag har noveller med i de två antologier som också jag tagits ut till! Och så vill passa på att säga såhär till dig: GUD vilka smällkarameller du presenterar varje dag! TACK för en kul adventskalender!

  Gilla

 3. Dag Öhrlund skriver:

  Och jag tycker att det är kul att – för första gången i mitt liv – vara en lucka i en adventskalender. Jag önskar alla som läser det här tid för både läsande och skrivande, två av livets stora njutningar! :o)

  Gilla

 4. Pia Widlund skriver:

  Jag älskar Christopher Silverbielke!! Dag hjälpte mig igång med min bok och jag har mycket att tacka honom för. Bra kalender Eva!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s