Lucka 17: Hanna Höglund

lucka17

Hanna Höglund är gymnasielärare, författare och egenförläggare. Hennes debutbok Ljus som varit dolt kom i september i år och baseras på en saga som hon hittade på åt sin lillasyster när de var små.

Hanna Höglund ljus-som-varit-doltPå debutantbloggen skriver hon: ”Leken växte, världen växte och fick fler och fler invånare, alla med sin egen historia att berätta, och när jag var tjugo kunde jag inte låta världen ligga orörd där i mitt huvud. Jag började skriva och jag kunde inte sluta. Tolv år och fyra fantastiska böcker senare är jag stolt över att få ge ut första delen på mitt eget förlag, och därmed få presentera Lianne och hennes värld i precis den form som jag själv vill.”

Planerade du alla fyra böckerna först eller skrev du dig fram till vad som skulle hända?

– När jag började skriva första boken hade jag ingen aning om att det skulle bli fyra böcker. Jag hade massor med stoff från åren av lek, men visste inte hur det skulle formas, presenteras eller dramatiseras till riktiga berättelser. Jag skrev första boken, och under tiden som jag skrev formades tanken på en tvåa och sen skrev jag den direkt när jag var klar med första. Två år senare insåg jag att jag hade stoff till en tredje bok och skrev den på två månader prick. Den bara rann ur fingrarna. Då trodde jag att jag var klar.

– Medan jag arbetade med omskrivningen av första boken för att få den tillräckligt bra för publicering, insåg jag – igen – att berättelsen inte var slut. Det fanns en pusselbit kvar. Läsaren måste träffa Lianne som vuxen. Jag skrev fjärde boken och trodde det bara var för mig själv, men den blev den bästa av alla. När fyran väl var färdig kunde jag gå tillbaka och skriva om allt, nu med rätt röst och rätt fokus.  

Har ditt språk utvecklats från bok 1 till 4? 

– Absolut! Jag har inte ändrat karaktärerna eller fakta, inte nämnvärt. Jag har däremot bytt namn på många personer och byggt ut platser, fenomen och varelser och sedan tänkt efter vad varje förändring har för konsekvenser för övriga böcker. Oftast är den mycket liten. Ibland vill jag bygga ut något i en bok för att kunna rida på det senare. Hur som helst är jag mycket tacksam för att jag hade alla fyra böckerna klara för mig – årtal, personer, historia, platser – innan första boken kom ut. Det fanns saker jag behövde bestämma mig för i uppföljarna innan jag kunde sätta punkt i ettan och skicka till tryckeri.

– Och naturligtvis har språket utvecklats! Jag har skrivit sex böcker, och redigerat om alla utom en, flera gånger. Varje projekt lär mig nytt, varje steg leder någonstans. Det vore sorgligt att jobba så hårt och inte utvecklas alls. =)

Du måste ha lagt ner mycket jobb på att starta förlag. Hur resonerade du? Köpte du in olika tjänster eller har du lärt dig själv?

– Tankearbetet hade pågått långt innan det blev allvar. På lek hade jag funderat på hur jag skulle göra om jag gav ut böckerna själv: vilket nätverk har jag, hur skulle jag gå tillväga, vilken budget har jag? Jag har lärt mig massor, men naturligtvis hyrt in folk: sättare, grafisk designer, illustratör och redaktör. Det går inte att göra allting själv om du vill vara en seriös förläggare som ger ut professionella böcker. Men nu när jag jobbar med att få andra boken i serien till tryck kommer jag göra lite mer själv och få ner kostnaderna – och på så vis kunna lägga pengar på marknadsföring och annat.

Fram till årsskiftet bloggar Hanna Höglund på debutantbloggen. Hon har också bloggarna Lianne och Vilse.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lucka 17: Hanna Höglund

  1. Anna/notonmusic skriver:

    Hanna är otroligt driftig och verkar vara duktig även på marknadsföring utöver sitt skrivande. En jättehärlig tjej som jag träffade på bokmässan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s