Lucka 19: Catrine Tollström

lucka19

Catrine Tollström är författare och arbetskonsulent. Hon debuterade i mars 2013 med spänningsromanen Bödeln Frälsaren Observatören: Projektledaren Leona Bowmoore åker till den hemliga inspelningsplatsen för Sveriges hittills största produktion av reality-tv. Där, bland palmer och vita stränder, upptäcker hon att någon vill dem illa och snart går det inte att avgöra vem som är vän och vem som är fiende.

bfo-bodeln-fralsaren-observatorenDin roman skildrar ett psykologiskt spel och du har sagt att din utbildning inom beteendevetenskap var till hjälp när du tänkte ut det. Hur gick du till väga när du skrev boken?

– Från början tänkte jag skriva en lärobok i gruppsykologi, men insåg att det skulle vara roligare med en spänningsroman. Jag ville veta hur olika personlighetstyper förändras om de utsätts för ett dödligt hot och jag handplockade romanfigurer med helt olika personlighetstyper. Jag behövde också isolera dem för att kunna utföra mitt experiment och idén med dokusåpainspelning på en isolerad ö med ett persongalleri som castats utifrån sina olika personligheter föddes. Alla är väldigt karismatiska och det tycker jag är viktigt i den genre där jag skriver.

– Jag gav varje karaktär egenskaper utifrån personlighetsdrag i testet Mayer Briggs. Jag gav dem också en varsin rädsla, eftersom det är något som fascinerar mig. Rädsla sägs ju vara motsatsen till kärlek och har en förmåga att hindra människor från att leva. Slutligen gav jag romanfigurerna djup genom att förse dem med varsin existentiell fråga att brottas med. De möts även av en mängd yttre faktorer som brukar bidra till att förändra människor i grunden.

– Hela skrivprocessen var en skola och nästan varje kapitel krävde förarbete. Jag kunde till exempel läsa tio romaner i en viss genre för att sätta fingret på exakt hur jag skulle göra för att få fram känslan i en specifik scen.

– Intrigen växte fram efter grundidén och mitt persongalleri. Det som sedan drev mig att papegojanskriva under alla år var bokens budskap. BFO ville helt enkelt bli skriven och jag kunde bara hänga med.

– Jag gjorde massor av research och allra störst nytta hade jag av mina böcker i psykologi och av mina intervjuer med personer som jobbat med dokusåpor som Robinson. Till klättringsscener pratade jag med bergsklättrare, till våldsscener med kampsportare, för att beskriva skador pratade jag med sjukvårdspersonal, för info om brott pratade jag med åklagare osv. Beskrivningarna av hur det är att vara på en tropisk ö har jag hämtat från egna upplevelser.

I överenskommelsen med ditt förlag ska du sköta marknadsföringen själv. Kan du tipsa om vad som är bra och mindre bra att göra? 

– Mitt hetaste tips är att börja med att sätta en budget så du får kontroll och ramar för vad du har möjlighet att spendera på marknadsföring. Det drar lätt iväg men det finns massor att göra som inte kostar så mycket. Jag valde att ligga lågt med annonser som är dyrt och ger ganska lite tillbaka. I stället satsade jag en stor del av min budget på en lanseringstävling med en resa som första pris. Det lockade in folk på min författarhemsida och fick många att gilla bokens fb-sida. Det krävs ett fint pris för att folk ska tävla. Att lotta ut böcker ger inte särskilt mycket.

– Mitt näst hetaste tips är att börja i god tid. Jag började bygga upp min plattform i sociala medier flera år innan boken kom ut. Det är dels viktigt om du, som jag, inte bor i Stockholm och kan mingla och knyta kontakter med branschfolk irl och dels viktigt för att nå framtida bokköpare. Det är också bra att vara tidigt klar med ett utkast till sin marknadsplan. Mitt var på 14 sidor och färdig ett år före boken. Sedan får du ont om tid och allt kräver mer jobb än vad du har tänkt dig.

– Andra tips är att lära sig marknadsföring och att prata inför publik. Jag har pluggat en del marknadsföring men gick ändå kurser för att lära mig bra sätt att nå ut, att bygga hemsida och liknande. Det tog massor av kraft eftersom jag är sorgligt oteknisk. Återigen, var ute i god tid så slipper du stressa senare.

Din bok har hyllats av både bokbloggare och kritiker. Det måste kännas härligt. Hur påverkar det skrivandet av bok nr 2? 

– Ja, det känns helt fantastiskt med alla fina recensioner. Jag har fortfarande inte landat och kunnat ta till mig allt. Framförallt blir jag oerhört glad och berörd av alla underbara mejl från läsare.

– Just nu har jag ett råmanus färdigt till en erotisk kärleksroman med Wanna från BFO som huvudkaraktär. Det är en genre som passar henne. Många läsare har fastnat för denna mycket karismatiska och sexuella tjej. Därför får hon en egen roman som startar ett halvår före händelserna i debutboken och följer henne fram till avresedagen. Romanfiguren Josefine Sanneborn står för mycket humor i BFO. Hennes övertro på sin matlagningsförmåga ger upplägg för en helt galen kokbok som i dagsläget nästan är klar. Jag har också kommit ganska långt i en mycket spännande och annorlunda roman som det är för tidigt att berätta om. Förhoppningsvis blir den det bästa jag har skrivit.

– Jag påverkas inte alls av någon extern press på att prestera när det gäller bok nr 2. Däremot ställer jag höga krav på mig själv, men det gör jag alltid så det känns helt normalt för mig. Som en extremt inifrånstyrd person är jag min hårdaste domare och jag trivs bäst när jag ger allt till etthundra procent.

Mer information om Catrine Tollströms skrivprocess och karaktärer hittar du på hennes hemsida. Romanfiguren Josefine Sanneborn har egna sidor på facebook och twitter.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lucka 19: Catrine Tollström

  1. Anna/notonmusic skriver:

    Vilket spännande upplägg! Och uuursöt papegoja!!!

    Gilla

  2. Skriviver skriver:

    Oj! Jag hade inte alls hört talas om Catrine Tollström, men vilken otroligt spännande bok! Och vilken intressant och inspirerande skrivprocess. Känns verkligen som en bok jag vill läsa 🙂

    Gilla

  3. A ROOM OF MY OWN skriver:

    intressant! finns på mitt bibliotek

    Gilla

Lämna en kommentar