Lucka 21: Johan Theorin

lucka21

Johan Theorin är journalist och författare. Våren 2007 debuterade han med Skumtimmen, som inleder hans fyra böcker om Öland. Han har även skrivit noveller för veckotidningar, medverkat i flera antologier och kommit ut med På stort alvar, en novellsamling, och Sankta Psyko.

sankta-psykoSankta Psyko kallas för krypande psykologisk spänningsroman. Är du själv rädd när du skriver? 

– Nej, jag är rädd innan jag skriver och jag känner mig nöjd om jag även blir rädd när jag läser igenom vad jag har skrivit. Jag är lite mörkrädd, jag tycker inte om att sova ensam i stora hus, och den rädslan var en inspiration för romanerna Nattfåk och Sankta Psyko som båda utspelar sig i stora gamla hus. Men just när jag skriver har jag kontroll över vad som händer i husen, så då är jag inte det minsta rädd.

Du har tilldelats flera fina priser, bland annat Årets bästa deckare av Skandinaviska kriminalsällskapet och Storbritanniens The International Dagger. Var det sådant du drömde om innan du blev antagen?

– När jag var i tjugoårsåldern och började skriva min första roman drömde jag nog om att bli framgångsrik som författare, men när den direkt blev refuserad började jag förstå hur svårt det var bara att få en bok utgiven. Då blev jag realist och började skriva berättelser enbart för att själva skrivandet var så kul. Allt som eventuellt hände med berättelserna när de väl var klara var bara en bonus. Man måste leva i nuet när man skriver en roman, inte längta och hoppas för mycket.

Det kan inte bli mörkare än det är i dag. Norra halvklotet har sin kortaste dag och längsta natt, och eftersom allt kan hända detta dygn måste jag fråga dig om de där små grå männen som din gamlafarmor såg kring juletid en gång. De färdades i en släde med hö, dragen av två hästar, och de stannade utanför fönstret där hon stod blickstilla i ett nersläckt rum. Var det tomtar?

– Min gamlafarmor beskrev dem för mig när jag var liten bara som några knappt meterhöga grå män med gula ögon och klädda i gamla kläder, och de stannade tyvärr inte länge nog vid hennes fönster för att presentera sig. De drog snabbt vidare i vinternatten. Men en dag om året tror jag att det faktiskt var tomtar som hon såg på södra Öland den där natten, och det är den 24 december.

Johan Theorins hemsida.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lucka 21: Johan Theorin

  1. Pia Widlund skriver:

    Skumtimmen såg jag på DVD. Riktigt bra!

    Gilla

  2. A ROOM OF MY OWN skriver:

    Johan Theorin är en sympatisk man! har läst flera av hans böcker och lyssnat på honom ett par gånger

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s