Lucka 24: Babben Larsson

lucka24_Babben

Ståupparen, författaren och föreläsaren Babben Larsson är precis som en riktig tomte ska vara för barnen: hon verkar snäll, hon är rolig och hon dricker inte sprit. Och därför är jag riktigt glad att hon vill tomta på min blogg i år.

God jul, Babben! I din bok Jag vägrar dö nyfiken bjuder du öppenhjärtigt på både bra och dåliga saker som har hänt i ditt liv. Hur resonerade du kring de ämnen du berör? Visste du direkt vad gränsen för det du ville berätta gick eller fanns det saker som du strök i sista minuten före tryckning?

– Det fanns ett första utkast till boken som var mer avslöjande, men det kändes inte rätt väg att gå. Jag ville att boken skulle vara både rolig och allvarlig men inte för privat. Ett långt liv som självutlämnande komiker har lärt mig var gränsen går mellan personligt och privat, när det blir en dålig magkänsla backar jag. 

Hur går det till när du skriver ett ståuppframträdande? 

– Idéerna kan komma när som helst. Ofta när jag hör nån säga nåt på radion eller ute på stan eller när jag läser nåt i en tidning. Jag kastar snabbt ned stolpar till skämtet på en papperslapp och har sen lapparna i en plastficka i mitt kollegieblock om jag inte använder dem direkt. Sen sätter jag mig och skriver in alla lapparna i ett dokument när jag behöver nytt material. Scrollar igenom allt och gör några rubriker av typen I-landsproblem, Vaffö gör di på dette vise? eller Offentliga toaletter som jag sen sorterar in skämten i. Oftast testar jag skarpt direkt på publik första gången. Efter femte sjätte gången brukar det ha satt sig.

Vad skriver du på nu? Någon roman på gång?

– Jag skriver krönikor för Hemmets Veckotidning två gånger i månaden och så material åt mig själv, putsar på skämt och föreläsningarna jag har. Jag vill gärna skriva en bok till men har inte fått den avgörande idén än. Det blir då troligen en bok som liknar den jag redan skrivit, med kapitel om olika ämnen jag går i gång på.

– Roman? Kanske senare. I sånt fall snarare skönlitteratur än spänningsroman.

– Under tiden rekommenderar jag lite böcker från Afrika; de lite mer lättsamma böckerna om Damernas Detektivbyrå eller de skönlitterära Lila Hibiskus, En Halv Gul Sol, Agaat och det mesta nobelpristagaren Coetzee har skrivit.

Babben Larssons hemsida är babben.se

P.S. På nyårsafton kommer Julkalendern – bakom kulisserna. Då berättar jag det som inte gick att berätta tidigare. God jul och härliga mellandagar önskar Eva.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Lucka 24: Babben Larsson

 1. Pia Widlund skriver:

  Min favvo bland komiker. Ha en bra jul Eva och tack för härliga intervjuer!!

  Gilla

 2. God Jul, hoppas att du får en fantastik dag!

  Gilla

 3. Skriviver skriver:

  God Jul igen till dig! Tack för en underbar julkalender och jag ser fram emot ”bakom kulisserna”, vad spännande!

  Gilla

 4. Susanne Olars skriver:

  En sån cliffhanger! Bakom kulisserna låter spännande! 🙂

  Gilla

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  god fortsättning på julen! Babben är en sympatisk människa

  Gilla

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Oj! Mer att se fram mot alltså. Tack för en jättehärlig julkalender Eva med massor av spännande skrivande människor!

  Gilla

 7. Eva Karlsson skriver:

  Tack Skriviver, Susanne Olars, A room of my own och Anna/Notonmusic för era fina kommentarer. God fortsättning, hoppas vi hörs snart.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s