Frågor och svar om böcker

brabok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej igen, Internet! Min ambition att låta bli datorn höll inte ända fram till nyår. Men jag är ganska nöjd.

Den lilla keramiktavlan här ovan fick jag på min namnsdag den 24:e, av någon som tydligen känner mig. Jag fick också två böcker i julklapp. Bland annat Bea Uusmas Expeditionen: min kärlekshistoria. Den illustrerade utgåvan! Det ska bli så spännande att borra ner sig i den, men jag har sagt till mig själv att jag inte får öppna boken förrän jag är klar med manuset jag jobbar med nu. Det blir alltså först framåt 2017. Synd.

”I vilken ordning ska man göra saker när man ger ut en bok? Här är checklistan som jag önskar att jag hade haft när jag gav ut Akrobaten”, skriver Jenny Forsberg här. Tipset om listan kommer från Multimanus FB-sida.

Häromveckan fick jag en utmaning av Pia på Pias lilla kulturblogg. Eftersom jag inte ville störa flödet i kalendern kommer mina svar först nu.

Hur länge läser du en dålig bok innan du lägger den ifrån dig?

– Ibland några sidor, ibland tröttnar jag mitt i. Förr läste jag ut alla böcker men numera har jag varken tid eller tålamod att läsa klart de dåliga.

Vad läser du helst: Romantik eller spänning?

– Spänning.

Svenska eller utländska författare?

– En blandning. Märker att det blir fler och fler svenska författare.

Favoritboken när du var liten?

– Jag minns inte… men när jag kunde läsa själv var jag oerhört förtjust i Lotta-böckerna.

Vad köper du för böcker åt andra? Påverkar din smak vad du köper?

 – Till min man köper jag deckare eller thrillers. Det ska vara böcker jag gillar själv också, så att jag kan läsa dem, så min smak påverkar.

Är omslaget viktigt?

– Ja. Eller så här: Har jag bestämt mig för att köpa en viss bok spelar omslaget inte så stor roll. Men står jag i en affär och tittar på pocketböcker och inte kan bestämma mig så kan ett snyggt omslag avgöra saken. Men innehållet måste attrahera mig också.

Har du köpt någon bok på grund av omslaget?

– Inte enbart, se ovan.

Läser du alltid baksidestexten?

– Nästan aldrig hela. Är rädd att jag får veta för mycket.

Läser du e-böcker?

– Ja, men det är sällan. Föredrar pocket, inbundet eller ljudbok.

Skrivmål inför 2015?

– Att skriva klart nuvarande manus. Låta det ligga till sig minst sex veckor så att det känns som nytt när jag tar fram det och snabbt läser igenom det. Då bestämmer jag vad jag ska göra. Om det ska till en lektör igen eller om jag ska våga skicka det till några bokförlag. Under de här sex veckorna ska jag ta fram ett annat manus och börja redigera det.

Tack Pia för frågorna! Här kommer nu tre nya till dig och alla andra som är pigga på att svara, här som kommentar eller på den egna bloggen. Jag återkommer på nyårsaftonen med Julkalendern – Bakom kulisserna.

Vad läser du just nu och är du nöjd så långt?

Läser du debutantböcker eller väljer du säkra kort?

Har du något bokrelaterat planerat 2015? (Till exempel bokmässan eller en skrivkurs.)

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Frågor och svar om böcker

  1. Anna/notonmusic skriver:

    Det känns som om du behöver omförhandla löftet om att inte öppna den där boken Eva! Kanske kan du hämta något tips för din bok mellan dess pärmar… Och det kändes trevligt att du var tillbaka på bloggplanen före nyår tycker jag 🙂

    Gilla

  2. Skriviver skriver:

    Vilken härlig tavla! Tycker också det är trevligt att du är tillbaka 🙂 Ser som sagt mycket fram emot att få veta vad som hände bakom kulisserna på julkalendern…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s