Fru E i Amerika hälsar på

foxtale2
FREDAGSINTERVJUN. Fru E har bloggat på Fru E:s böcker i drygt fem år. Sedan förra året kommer inläggen från USA. Så här presenterar hon sig: ”Är en så’n som läser nästan jämt, till exempel när pastan kokar. Har jag ingen bok läser jag etiketter eller skyltar (Ei saa peitää)! Nyss fyllda 40 och bibliotekarie till yrket. Älskar sport. Bor just nu i Georgia, USA.”

Berätta mer, fru E! Bor du i en stad eller på landsbygden? Hur kommer det sig att du bor over there?

FruE– Hej! Jag bor i en stad på cirka 100 000 invånare som ligger i staten Georgia. Anledningen till att jag och min familj flyttade till USA är att min man blev tillfrågad av sin svenska arbetsgivare att jobba här på den amerikanska filialen under en period. Vi har varit på väg till USA tidigare, men då kändes inte allt helt rätt så vi fegade ur i sista stund. Nu, när barnen också var väldigt positiva till en utlandsflytt, fanns det ingen tvekan: vi var redo för ett äventyr!

Jag antar att du som bibliotekarie har ett särskilt öga för bokaffärer och bibliotek. Skiljer sig de amerikanska från de svenska? På vilket sätt?

– Bokhandlar skiljer sig på så sätt att det är mycket mer folk som tillbringar en längre tid därinne. Här är det ok att sätta sig ner och läsa i boken på plats, innan du köpt den. På en bokhandel, Barnes & Noble så sitter folk och pluggar också! Dessutom så är bokhandlarna mer välbesökta, ofta är det många människor inne samtidigt. Vissa kedjor, som till exempel nyss nämnda Barnes & Noble har också väldigt generösa öppettider, exempelvis till 23 lördag och söndag! Jag har varit alldeles för lite på bibliotek här, tyvärr, för att kunna säga så mycket om skillnader, men dels har de ju ett helt annat bibliotekssystem för att kategorisera litteratur (Dewey) och dels upplever jag att det är lite mer ”bibliotek” med tysta läsesalar, höga hyllor. Däremot har skyltningen varit bra och de har väldigt mycket programverksamhet. De använder sig också mycket av volontärarbetare för bokuppsättning och programverksamhet.

Du skriver på din blogg att 2014 års bästa deckare var Invisible city, Lång väg hem, Lotus Blues och Lewismannen och att årets stora besvikelse i genren var Under a Silent Moon. Vad gör en bra deckare bra?

– Den måste ha ett driv som gör att man vill läsa vidare och engagerar sig i krimgåtan! Dessutom måste intrigen hänga ihop. Jag gillar inte när det finns logiska kullerbyttor eller att ledtrådarna kommer för enkelt! Sen vill jag ha en viss trovärdighet. Visst kan deckaren få innehålla otroliga moment, men alla överdrifter måste vara så fiffiga att man inte helt skulle kunna utesluta att saker och ting hänt. Det kräver en skicklig författare!

Jag har aldrig varit med i en bokcirkel och blir nyfiken på dina fem (!). Om man hittar ett gäng att bokcirkla med, vad ska man tänka på?

– Haha, först och främst, fem är lite för många att vara med i samtidigt. Jag är med i tre nu, men i två av dem turas jag om att läsa böckerna till så jag går bara på träffen varannan månad, jag vill ju hinna läsa det jag har valt själv också! Jag tycker att det viktigaste är att vara inkluderande i sina samtal så att alla får möjlighet att säga sitt om boken vi läst. Jag gillar också när det är högt i tak och helt ok att tycka olika (det är ju faktiskt det som är mest intressant vid boksamtal!), men att man – givetvis – håller en god ton mot varandra. Sen tycker jag att fokus ska vara kring samtal om boken man läst tillsammans, även om det är trevligt med lite socialt snack också, förstås!

Tar du emot debutantböcker för recension? Om ja, vilka genrer vill du läsa?

– Javisst! Men jag vill att de ska vara utgivna först, vill inte läsa manus. Anledningen till det är att jag tackade ja en gång och tyckte att manuset var pinsamt dåligt och det tog mycket energi att samla ihop mina tankar och försöka ge konstruktiv kritik, i den mån jag kunde. Jag läser ganska många olika genrer så att det är svårt att säga. Jag tackar ja om jag känner att det är en bok som jag blivit nyfiken på. Men sen undviker jag ju generellt vissa genrer, helt enkelt för att de inte brukar intressera mig, som fantasy, BOATS (Based On A True Story) och ”roliga” böcker.

Tack fru E för intressanta svar. Trevlig helg till dig och alla!

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Fru E i Amerika hälsar på

 1. Anna/notonmusic skriver:

  Vilken utmaning i livet, att flytta iväg så långt! Måste vara jätteroligt. Förstår hennes vånda över att bli ombedd att lämna utlåtande när något inte är så bra. Kräver mycket arbete att formulera sig rätt för att hjälpa någon vidare.

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja visst är det häftigt att flytta utomlands och lära sig en ny kultur och få perspektiv på sitt gamla invanda mönster. När jag jobbade som reporter var jag stormförtjust i att intervjua utlandssvenskar – och det verkar sitta i 🙂

   Gilla

 2. Pingback: Intervju med mig | Fru E:s böcker

 3. fruesbocker skriver:

  Hej Eva! Vad fint det blev! Jag har inte suttit vid datorn de senaste dagarna, men nu ska jag lägga upp en länk till intervjun – kul! Det är verkligen lärorikt för hela familjen att kunna bo en tid utomlands. Man kan tro att det är ganska likt Sverige, men det är väldigt många saker som skiljer oss åt. Tack för att du ville intervjua mig! 🙂

  Gilla

 4. Ylva skriver:

  Intressant intervju! Det är väldigt modigt att ta med hela familjen och flytta utomlands. (Jag är också bibliotekarie men går inte på bibblor utomlands för att de har speciella regler.)

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Hej Ylva. Nu vill jag veta mer… Vilka regler har bibblorna utomlands? Hoppas du återkommer och kan stilla min nyfikenhet.

   Gilla

   • Ylva skriver:

    Hm, jag vet inte så mycket eftersom jag inte varit på särskilt många bibblor utomlands. Jag blir avskräckt när man måste vara medlem/ha lånekort för att komma in som till exempel i Southend, England där jag tänkte gå in. Men det var många år sedan så det kanske har ändrats. Jag har varit på Den sorte diamant i Köpenhamn där man kan få ett vinkort med rabatt i restaurangen!

    Gilla

   • Eva Karlsson skriver:

    Intressant. Konstigt att de i England inte släppte in spontanbesök… Medan danskarna lockar med vin och rabatter. Våra bibliotek är nog bäst 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s