Johanna och bibliotekschefen på besök

bibliotekskatten

FREDAGSINTERVJUN. Johanna skriver på bloggen Johannas deckarhörna – en bokblogg om all sorts litteratur. Den startade i april 2014. Förutom böcker tycker hon om att rumstera om i köket, både bakning och matlagning blir det mycket av. Djur och natur är också ett stort intresse.

Hej Johanna, hur kom det sig att du började blogga? 

– Jag läser väldigt mycket och hade under en tid följt några andra bokbloggare. Efter ett tag tyckte jag att det verkade roligt och kanske kunde vara någonting även jag kunde prova på. Det har jag inte ångrat en minut för det är väldigt roligt och det finns en stor gemenskap bland bokbloggarna. Att jobba med böcker i någon form, till exempel i bokhandel eller på bibliotek är något av en dröm och kanske kan det en vacker dag visa sig att bloggen är ett steg i den riktningen. Vem vet.

Ser att du har läst arton böcker av Jan Mårtenson. Jag har aldrig läst honom men vet att det finns ett litterärt sällskap som vill levandegöra hans populära romanfigur antikhandlaren Johan Kristian Homan. Du kanske rentav är medlem? Vilken bok ska man börja med om man vill prova på?

– Haha, nej något sådant litterärt sällskap visste jag faktiskt inte ens att det fanns. Men visst skulle Homan kunna bli till exempel tv-serie. Det finns ju ett fyrtiotal böcker att ta av och jag tror det skulle kunna bli en bra mysdeckar-serie. Lite i samma anda som Poirot. Det fina med Mårtensons böcker är att man kan välja att läsa dem i vilken ordning man vill till skillnad från många andra deckarserier. Ny eller gammal, det är bara att kasta sig över en.

Jag noterar också att du till exempel har gett Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson betyg 2. Medan Lejontämjaren av Camilla Läckberg får 4+. I mina ögon låter det som att du är självständig och inte följer strömmen som påverkas av tidningsrecensenter som ibland kan vara väldigt snobbiga. Har du alltid känt dig fri att tycka vad du vill?

bibliotekskatten2– Jag tycker det jag tycker. Jag har dock full respekt för andra recensenters åsikter. Egenmäktigt förfarande var helt enkelt inte en bok som passade mig, men jag kan visst förstå vad andra ser i den. Ska man bredda sitt läsande måste man ju ibland pröva böcker som egentligen känns utanför bekvämlighetszonen. Ibland hittar man guldkorn och ibland blir det en flopp. Sedan är det för mig självklart att även en bok jag inte tycker om förtjänar respekt och några riktigt allvarliga sågningar brukar jag inte skriva på min blogg.

Skriver du själv på någon roman?

– Jag har gjort det och det finns ett färdigt manus som tyvärr inte blev antaget och nu bor i en byrålåda. Även om det inte blev någon bok av det så är jag stolt över att jag faktiskt skrev ett 300 sidor tjockt manus. Det är ett tag sedan jag skrev något nu, men kanske återupptar jag skrivandet i framtiden. Ibland ploppar det upp någon idé, jag har en specifik jag har funderat över i flera år.

Du är med i tre utmaningar i år: Hyllvärmarutmaningen som går ut på att läsa böcker som stått länge i bokhyllan. Boktolvan om att hitta nya författarskap och Spänningsutmaningen där man ska läsa något spännande varje månad. Vad innebär de här utmaningarna för dig?

– Spänningsutmaningen är jag med i för att den är rolig och enkel. De andra två är egentligen båda ett försök att sporra mig själv att läsa lite fler av alla de böcker jag faktiskt har stående i hyllorna. Nyhetens behag och allt det där gör att böcker lätt blir stående. Jag har jättemånga böcker som jag hemskt gärna vill läsa, men ändå står de bara där och ger mig dåligt samvete. Jag misstänker dock att det finns fler bokmalar som har det likadant.

Berätta om den bok du läser nu. Är du nöjd med den? Hur kom det sig att du läser just den?

– Jag läser bland annat Låt mig ta din hand av Tove Alsterdal. Den vann pris för 2014tove alsterdal års bästa kriminalroman, men jag vet inte riktigt… Det är en sådan där bok som tar tid att läsa för det ligger ett svårmod och en mycket dyster stämning över hela berättelsen som gör att jag måste lägga den i från mig och tänka på något mer uppmuntrande mellan varven. Hade Ingmar Bergman fått den i sin hand hade han nog sammanfattat med att det bor en djävla massa demoner mellan dessa pärmar…

Tar du emot debutantböcker för recension? Om ja, vilka genrer vill du läsa?

Jag tar emot recensionsexemplar men just nu har jag satt tillfälligt stopp. Jag har tvingats tacka nej till en rad förfrågningar eftersom jag har en massa av höstens böcker kvar att recensera och känner att jag måste komma i kapp. Favoritgenrerna är deckare och historiska romaner, men jag läser även annat.

Tack Johanna för intressanta svar. Trevlig helg önskar jag dig och alla som tittar in på bloggen här i dag.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Johanna och bibliotekschefen på besök

 1. Anna/notonmusic skriver:

  Kul ide med bokutmaningar! När jag slutat plugga ska jag läsa en massa böcker igen och följa fler bokbloggar.

  Gilla

 2. Pingback: Bokbloggsjerka 30 jan-2 feb | Johannas deckarhörna

 3. Lene Fogelberg skriver:

  Super-trevligt med fredagsintervjuerna! Roligt att lära känna bokbloggare närmare och kul att Johanna och jag började blogga ungefär samtidigt, fast ja, min blogg är ju inte riktigt en bokblogg utan mer mina ”ramblings” om skrivande och annat. 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Kul Lene, då blir det snart ettårskalas! Jag tycker om att läsa både skrivarloggar och bokbloggar. Din blogg har en härlig blandning av skrivande och vad som händer i en annan del av världen. Gillar! 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Marie Mia Eggimann (@MiaEggimann) skriver:

  Trevlig läsning.
  Mia på http://eggetbok.blogspot.se/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s