Mrs Calloway I presume?

mrs CallowayFREDAGSINTERVJUN. Bloggen A room of my own har funnits sedan juli 2009. Underrubriken lyder: Läst, sett & hört. Böcker, film, musik, radio, tv, tidningar, tidskrifter. Mrs Calloway står för inläggen. Några bilder till höger på sidan avslöjar att hon bland annat gillar katter, rosor och rödhakar. Här finns också en logga på feministisk litteraturkanon och utmärkelserna ”You have the sweetest blog”, ”Liebster blog” och ”Beautiful blogger award” som hon har tilldelats av andra bloggare.

Mer än så får vi inte veta och jag antar att det var ett medvetet val när du startade bloggen, eller hur mrs Calloway? Hur resonerade du kring anonymiteten och kring ditt användarnamn och bloggens namn?

common reader2– Bloggnamn och användarnamn är lätt förvanskade titlar lånade av Virginia Woolf. Bloggnamnet A ROOM OF MY OWN kom först och sedan kom användarnamnet av bara farten. Bloggen fungerar som min läsdagbok, även om jag inte bloggar om riktigt allt jag läser. Jag tycker att bloggen får ge mig ett ansikte. Mina inlägg berättar ju om vem jag är. Läsdagboken delar jag gärna med andra och jag uppskattar kommentarer. Jag bloggar för att jag gillar att läsa (se och höra) och att formulera mig om det jag läst (sett och hört). Det fördjupar upplevelsen. Jag tycker också att det är otroligt roligt med alla lästips man får från andra bloggare. Jag vidgar mina vyer och fortbildar mig genom bloggandet.

läsfåtöljHur mycket tid i veckan lägger du ner på bloggen? Har tiden varierat under årens lopp?

– Det har nog blivit längre och längre tid, bland annat för att jag läser fler och fler andra bloggar. Det är mycket inspirerande. Och så försöker jag hela tiden komma på nya metoder att hantera A ROOM OF MY OWN.

Vilka tidskrifter rekommenderar du om man vill ha intressant läsning om böcker och författare?

– Vi läser, Parnass, de litterära sällskapens tidskrift om skönlitterära klassiker och Svenska Granta – arena för ny litteratur.

Jag är nyfiken på ”feministisk litteraturkanon” och undrar om du kan tipsa om några läsvärda böcker som ingår i den?

– Det var en lätt fråga! Jag undrar bara hur många ”några” är? Men jag tar chansen och brer ut mig. Häxringarna av Kerstin Ekman, den älskade jag liksom Den femte sanningen av Doris Lessing och Vilda svanar av Jung Chang. Mor gifter sig av Moa Martinson och Jane Eyre av Charlotte Brontë läste jag först som mycket ung. Här skulle jag vilja lägga till Anne Brontës guvernantroman Agnes Grey. Ett eget rum av Virginia Woolf är naturligtvis självklar. Ytterligare tillägg: Blonde av Joyce Carol Oates; en fantastisk skildring av Marilyn Monroes liv, Vi kom över havet av Julie Otsuka och Nordisk kvinnolitteraturhistoria 1 – 5. I princip kan jag rekommendera hela Feministbibliotekets lista.

Berätta om den bok du läser nu. Är du nöjd med den? Hur kom det sig att du läser just den?

den-som-vill-ha-hare-till-frukost-maste-jaga-om-natten– Jag läser just nu Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten av Anna Hedlin, debutant. Jag läste någonstans att den handlar om Henrik VIII och tre av hans drottningar. Det är en oerhört intressant tid, boken har ett väldigt vackert omslag och det är spännande med debutanter. Därför valde jag Den som vill ha hare till frukost… Jag är mycket nöjd med den. Den tillför kanske inget nytt rent faktamässigt, men Anna Hedlins stil är något utöver det vanliga. Man ser Henrik VIII ur Katarinas, Anne Boleyns och Jane Seymours respektive synvinklar. Bara en sådan sak…

Tar du emot debutantböcker för recension? Om ja, vilka genrer vill du läsa?

– Först av allt vill jag inte kalla mina blogginlägg recensioner, helt enkelt för att jag inte anser mig vara proffsig nog för det. Bokanmälningar är ett bättre uttryck; det känner jag mig i varje fall mera bekväm med. Klart att jag kan tänka mig att läsa debutanter och berätta vad jag tycker. Det är lättare att tala om vilka genrer jag har svårt med, nämligen SF, skräck- och vampyrskildringar.

Tack för dina intressanta svar mrs Calloway! Trevlig helg till dig och alla som läser! Jag återkommer på onsdag eller torsdag nästa vecka.

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Mrs Calloway I presume?

  1. Pia Widlund skriver:

    Trevlig helg!!!!

    Gilla

  2. Anna/notonmusic skriver:

    Det verkar vara en trevlig blogg och klok person 🙂 ”Vi kom över havet” pratade min nittioåriga svärmor om i flera år, det var en så stark läsupplevelse för henne. Till slut fick jag lov att låna den på biblioteket. Den var verkligen bra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s