Blekingegatan 32

blekingegatan

 

 

 

 

Lena Einhorn: Blekingegatan 32. Lena Einhorn läser. 12 timmar 34 minuter.

Det finns många underbara twister och humoristiska detaljer i den här romanen. Som när två tonårsflickor spånar efternamn. Det är hon som heter Greta som ska byta och hon vill inte. Vad ska hennes mamma säga? ”Nej, nu tänker vi”, sa Mimi, den andra flickan. ”Låt oss tänka på något vackert. Kanske hittar vi något som du tycker om.”

”Men det måste börja på G”, mumlade Greta. ”Jag vill inte märka om mina handdukar.”

När romanen börjar har Greta Gustafsson fått arbete på PUB. Hon kommer från ett fattigt hem och har nyligen förlorat sin far. När hon är sjutton år antas hon som elev på Dramaten och därefter följer den tid som hon senare kallar för sitt livs lyckligaste. För trots att mästerregissören Mauritz Stiller sveper henne med sig och ger henne världen rycker han samtidigt bort henne från de människor hon känner och älskar.

För mer än femton år sedan gjorde Lena Einhorn en tevedokumentär om Garbo och fick då ”tillbringa många timmar med den ganska otillgängliga, självupptagna och oftast olyckliga kvinna som en gång var världens största filmstjärna”. Men för tio år sedan steg en helt annan Greta fram. Då fick Einhorn läsa de trettiotre breven som Greta Garbo skrev till Mimi Pollak, som lär ha burit dessa brev i sin handväska hela livet.

En fantastisk roman och fantastiskt berättad av författaren själv!

Detta inlägg publicerades i bra läsning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Blekingegatan 32

 1. Susanne Olars skriver:

  Vilket fint boktips! Den hamnade direkt på min läslista! (Det gör i och för sig många av böckerna du tipsar om, men den här skrev jag inte längst ner på listan utan petade in nånstans i toppen!)

  Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  Greta Garbo har varit på kolla 1km från min sommarstuga. Grannen skjutsade henne dit på hölasset! Finns visst nån bild sparad på henne där!

  Gilla

 3. Skriviver skriver:

  Å vad kul! Det här var en bok jag hade funderat lite på om jag ville läsa, men nu känns det ganska självklart. Får se när det blir dock, det finns ju så himla mycket på läslistan 😉

  Gilla

 4. forlag2015 skriver:

  Fantastisk bok! Läste den för precis ett år sen! Jag tyckte jättemycket om den 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s