Grattis Stina Nilsson Bassell

Stina
FREDAGSINTERVJUN. Stina Nilsson Bassell bloggar på Stina Nilsson Bassell Författarblogg sedan 17 november 2014. Hon skriver romaner, sagoböcker och diktböcker och dessutom målar hon sina egna omslag! books_text

Hej Stina, du verkar så mångsidig. Känner du det som en fördel eller kan du bli stressad av allt du vill? 

– Saken är den att nu för tiden är det bara skrivande som gäller. Tavlorna är ”gamla synder”. Jag tycker att det finns så många historier att berätta, och den första som blev en bok var Sagan om smått och gott. Den fantiserade jag ihop till min dotters stora glädje, hon ville höra den varje kväll och till slut blev den så verklig för mig så att jag skrev ner den.

– För mig är det en fördel att spreta lite åt olika håll inom skrivandet, just det att bejaka olika former. Romanen för det långa berättandet som innehåller människor, platser och känslor. Och fantasi förstås, den har jag i stora mängder (fråga min familj som nog suckar ljudligt). Som radioreporter gjorde jag bara långa intervjuer och älskade det. Det finns så mycket i alla! Diktformen är mina känslor på ett härligt kort sätt, att beskriva något och fånga in det i några ord har tilltalat mig sen tonåren. Jag försöker hitta andra ord för en känsla, det finns ju så många ord så varför inte utnyttja dem? Sen är det den härliga sagovärlden, oj, där kan man leka och hitta på klurigheter. Där är det LYCKA! Det är som det spritter i mig och jag är där i trädet, träffar spöket och flyger i väg.

Jag vill också gratulera till arbetsstipendiet från Sveriges författarfond som du fick i slutet av förra året. Vad innebär det för dig? 

Stina_skrivhörna– Tack! Det är en stor lycka att plötsligt känna sig befriad från tvånget att vrida och vända på varje krona. Och ett erkännande som gör att jag sträcker på mig, får mig att känna hur jag kan och SKA fortsätta med det jag gör.

När kom din första bok ut och hur kändes det?

– Min första utgivna bok kom 2010. Det var sagoboken Sagan om smått och gott och det var genom Bokförlaget K&R. Det kändes fantastiskt, jag och illustratören firade med en ”Boksläppfika” i vår trädgård. Musik, fika och signering. Så jättekul att jag inte trodde det var sant. Kan man ge ut en bok i dagens läge, frågade jag mig. Jo det går, men det är en djungel.

På din hemsida står att du är mamma, sambo, tokig i katter och att du har tagit dig upp igen efter två hjärnblödningar. Hur mår du i dag? 

– Visst är jag begränsad. Ibland fixar jag inte att sitta för länge. Jag måste ta långa pausar för att vila nacke, fot och rygg. Då får de långa romanerna ”stå över ett kast” och i stället går jag igenom en massa andra skriverisaker som väntar på att få den omvårdnad de så väl behöver :-).

– Det är bara logiskt att ena halvan av mig är i ett svagare skick. Jag känner ändå att jag har tur som kan göra det jag kan och att jag har kunnat göra det jag har gjort.

Hur ser en idealisk skrivardag ut? 

– Å, då är jag okej i fot och nacke och har en hel massa energi och något längre att ge mig in i. Allt flödar, vilket det oftast gör (ta i trä, skrockfull). När jag hittar det jag vill ha med i romanen för att göra den mer levande, då blir jag glad. Och glad är bra att vara när jag skriver, men ilska är också väldigt bra. Det som inte är bra är sorg, inte om jag skriver långa romaner eller sagor, men dikter ligger nära det sorgliga. Alla starka och svaga känslor funkar att ha när jag skriver dikter.

Andetag-Stina-Nilsson– Det ska vara tyst runt omkring mig, och det går ju bra för att jag är ensam om dagarna. En god kopp kaffe är ett måste. Det ska vara starkt och med skummad mjölk.

Tack för att jag fick ”titta in”, och ha det så bra! Kram Stina

PRESSTOPP! HURRA! Några dagar efter intervjun blir Stina Nilsson Bassell medlem i Sveriges Författarförbund! Hon vill fira detta med att lotta ut boken Andetag. Skriv till min mejladress eva.riktigare@hotmail.com senast fredagen den 6 mars och berätta om hur du vill ha det omkring dig när du läser en bra bok. Stina väljer en vinnare (utan att känna till avsändarnas namn) som får ett signerat exemplar.

Grattis Stina och tack för att du ville titta in. Jag önskar dig och alla som läser en trevlig helg.

P.S. Själv gillar jag soffan bäst. Gärna efter att ha ansträngt mig på ett eller annat sätt. Då smakar det himla bra med en bra bok.

Detta inlägg publicerades i fredagsintervjun: författare och märktes , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Grattis Stina Nilsson Bassell

 1. Pia Widlund skriver:

  Jisses va skönt med ett stipendium!!!

  Gilla

 2. Susanne Olars skriver:

  Vilken underbar blandning, romaner och sagor och poesi! Snacka om att få in det mesta i ett författarskap! Och så toppa alltihop med att kunna välja bland sina egna alster som framsidor. Fantastiskt! Måste börja klura på det där mejlet, vill ju vinna! 🙂

  Gilla

 3. forlag2015 skriver:

  Jättetrevlig intervju! Och spännande person!

  Gilla

 4. stina bassell skriver:

  tack eva å alla ni andra!
  🙂

  Gilla

 5. Pingback: UTLOTTNING av min roman Andetag på … | stina nilsson bassell

 6. Pingback: stina nilsson bassell

 7. Pingback: År av frågor och svar | stina nilsson bassell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s