När en tidning väljer böcker att skriva om

recex

Ibland har jag fått frågan ”hur går det till när en tidning väljer vilka böcker som ska recenseras?” Jag kan naturligtvis bara svara på hur vi gjorde på den redaktion jag jobbade på.

Böckerna får man gratis från bokförlagen och får behålla. Man läser på sin fritid.

Varje höst och vår, när katalogen från Svensk Bokhandel kom, fick vi som ville läsa och skriva om böcker välja vad vi ville ha. Ofta hade vi olika smak men ville tre reportrar ha till exempel Elizabeth Georges nyaste var det bara den som paxade först som fick den.

Alla beställda böcker kom inte. Till syvende och sist är det bokförlagen som bestämmer vilka de vill skicka sina recensionsexemplar till.

Däremot fick vi högar av böcker som vi inte hade beställt. De kom från bokförlag eller direkt från författarna och var adresserade till redaktionen, ibland med ett så långt pressmeddelande att man inte iddes läsa.

Nu övergår jag till jag-form för jag kan inte säga hur de andra resonerade.

Visst tittade jag på de obeställda böckerna och tog en och annan och läste men jag kände aldrig någon skyldighet att skriva om dem. Däremot uppstod en lojalitet till de författare eller förlagspersoner som ringde upp just mig och vars bok jag tackade ja till att få.

Då gav jag mig vinn om att läsa boken ganska snabbt, och skrev sedan också en bokanmälan. I några fall var det debutböcker som borde ha redigerats ett par vändor till före tryck. Då kontaktade jag författaren och sa det muntligt. Jag klarade aldrig av att skriva ner en debut.

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till När en tidning väljer böcker att skriva om

 1. Eva-Lisa skriver:

  Jag tror att de jobbar så på de flesta tidningsredaktioner där recensioner förekommer. Även större bokbloggare vittnar ju om ett liknande förfarande.
  Nu är inte min blogg en renodlad bokblogg, men då och då recenserar jag också böcker, samt får förfrågningar om att recensera. Man hamnar ju i en lite märklig situation då eftersom man själv skriver och vet vilket jobb som ligger bakom en bok, men jag har satt som tumregel att jag bara recenserar böcker som åtminstone når godkänt vad det gäller språk och struktur. Saknar boken detta, struntar jag hellre i att recensera den än att totalsåga boken 🙂 Antar att du tänkte på ett liknande sätt då?

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag tycker att det är schyst att göra som du, att hellre låta bli att recensera än att totalsåga. Jag gjorde likadant när jag var reporter. Nu på min blogg har jag bestämt att bara skriva om böcker som jag gillar och göra det ganska kort och på mitt sätt. Utan yttre krav. Dessutom vill jag känna mig helt fri och tänker därför bara köpa eller låna böcker.

   Gilla

 2. P.M. Wilson skriver:

  Intressant att höra hur det går till. Att spontanskicka en bok går alltså bort förstår jag, bättre då att skapa en kontakt först. Det är väl så jag kommer att göra nu framöver.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s