Påskekrim på NK i Stockholm – med värsta överraskningen

dag_nk

Nu har jag varit på en jättetrevlig författarkväll igen. Den här gången var det sju kriminalförfattare som intervjuades.

VÄRSTA ÖVERRASKNINGEN stod Maja Britzelli för. Hon debuterar med Som om inget hade hänt. Men jag uppfattade inte hennes namn till en början. Hon verkade bekant men maja_nkvar hade jag sett henne? Det visade sig att vi hade gått på samma skrivkurs. För tolv-tretton år sedan. När hon signerade sin bok till mig efteråt ”Till Eva med förhoppning om god läsning och ett tack för gamla tider! Lycka till med boken!” stod Lars Rambe bredvid och lyssnade. ”Hon kom först”, sa jag till honom och låtsassnyftade. ”Då ska du ha den här”, sa han och plockade fram Lyckas som författare, som han och Sölve Dahlgren skrivit. I vissa fall är jag hur lättduperad som helst. I den står ”Till Eva, lycka till med din bok!”

VÄRSTA BEUNDRAN känner jag för Anna Jansson och Dag Örhlund som båda är grymt produktiva. Det måste vara något lurt, de sprutar ur sig böcker och ser ändå helt lugna och avspända ut. I sina respektive intervjuer berättade de om att de varit stalkade. Dag Örhlund använder sig av erfarenheten i Besökaren och Anna Jansson gör det i sin nya Alla kan se dig.

VÄRSTA FLAXEN ATT VÄLJA RÄTT:  Varg Gyllander skrev långa uppsatser när han var liten och eftersom han var dyslektiker var arken fyllda av röda korrekturtecken. Men han fattade inte att det var kritik, han bara fortsatte. Senare när han var föräldraledig tänkte han att han skulle gå en kurs, vilken som helst. Han slog upp en sida i en katalog. Det blev en deckarförfattarkurs på tio veckor.

VÄRSTA SVINPÄLSEN: Pia F Davidson jobbade i en köttdisk när hon började fundera på sin Så tuktas en svinpäls. Hon har kommit ut med tvåan (om en kvinnlig svinpäls) och jobbar med trean. Därefter ska hon borra djupare i svinpälseriet och skriva en fackbok tillsammans med en kollega. Vem har inte haft en svinpäls till chef, tyckte jag att intervjuaren mumlade.

VÄRSTA TRON. Lars Rambe skrev sin första deckare i Strängnäs, där handlingen också utspelar sig. Han var extremt säker på att boken höll, i alla fall för en lokal publik, och hoppade därför över att skicka ut manuset till höger och vänster. Han blev sin egen förläggare och gjorde ett sådant bra jobb att han snart plockades upp av ett förlag.

VÄRSTA UTRÄKNINGEN. Matematikern och författaren Carin Gerhardsen ville bevisa för sig själv att hon kunde skriva en bok och därför gjorde hon det. Sedan jobbade hon med IT i femton år innan hon inledde sin Hammarbyserie.

Jag åkte hem med fyra böcker och nästan bara suddiga bilder (sorry). Av någon anledning valde jag att börja läsa Lyckas som författare. Fast den inte har något alls med påsken att göra.

Detta inlägg publicerades i författarkvällar och liknande. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Påskekrim på NK i Stockholm – med värsta överraskningen

 1. Pia Widlund skriver:

  Värsta listan Eva! Glad påsk!! Intressant blogginlägg!

  Gilla

 2. Eva-Lisa skriver:

  Majas bok ”Som om inget hade hänt” är verkligen jättebra! Kul att ni gått samma skrivarkurs 🙂

  Gilla

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Vill också gå på värsta författarkvällar och få värsta tipsen! Nu fick jag ju värsta tipsen tack vare dig Eva. Önskar dig en solig påsk!

  Gilla

 4. Susanne Olars skriver:

  Vilken underbart rolig tillställning! Jag blir så avundsjuk på dig ibland! 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s