Lyckas som författare

lyckas-som-forfattare

 

 

 

 

 

 

Lyckas som författare av Sölve Dahlgren och Lars Rambe (och med bidrag från Ann Ljungberg) vänder sig till den som funderar på traditionell utgivning, Hoi-utgivning eller egenutgivning.

Mycket i boken är intressant och helt nödvändigt att känna till om man vill ge sig in i branschen. Men jag tror att det är den som grunnar på hybridförlaget Hoi som får ut mest. Rena partsinlagan vet jag att jag tänkte när jag började läsa, innan jag insåg att författarna är samma personer som startade Hoi. För min del hade det gärna fått stå ”grundarna av Hoi” under deras namn på omslaget.

Jag saknar också att det inte står – likt en varningsskylt på cigarettpaketen – att egenutgivning eller hybridutgivning kan döda en. Lager i vardagsrummet och halva sovrummet, ingen vill köpa, och summan för allt man lagt ner kommer inte tillbaka. Skulle ha varit bra med en sådan intervju också, och inte bara höra de lyckade.

Så där, nu har jag klagat färdigt. Jag gillade boken! Ett kapitel som fick mig att börja spåna och rita kartor över Sommarsverige och lämpliga ställen där en turist kan törsta efter en bok … var Hur man lyckas med signeringar. ”Att signera din bok i bokhandeln och på andra platser där det kan finnas intresse är ett beprövat och bra sätt att öka försäljningen av boken på både kort och lång sikt.” Men, inpräntar författarna, man ska inte se det som försäljning utan som marknadsföring. Grejen är att synas och skapa intresse. Vilket betyder att en signering aldrig kan betraktas som misslyckad även om den slutar med noll sålda böcker.

Innan spånarkvällen var slut hade vi skumpat runt på vägarna i fyra semesterveckor och sålt böcker och träffat massor av trevligt folk – i fantasin är det möjligt att helt utan vidare bli supersocial också!

P.S. Välkommen tillbaka på fredag – då blir det rock n´roll på den här bloggen.

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lyckas som författare

 1. Eva-Lisa skriver:

  Jag tycker också att det är synd att sådana där böcker oftast inte tar upp baksidorna med t ex egenutgivning. Många kan nog få en mindre chock när de upptäcker hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom försäljningen och marknadsföringen av en bok.
  Det låter spännande med rock n´roll, ser fram emot det inlägget 🙂

  Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  Håller med Eva-Lisa där. Det kan bli tuffare än man trott! Jag längtar också till lite rock´n roll.

  Gilla

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Den har jag inte läst. Men instämmer att det kan vara bra att framhålla svårigheterna ”efter boken”. Att det är då det börjar. Tror ett av problemen är när man behöver göra stora upplagor. Men mina barn hade kreativa lösningar på problemet, de bodde hemma när lådorna kom. Man kunde möblera med dem föreslog de optimistiskt. Bänkar och bord, sittpallar, säng med madrass på… Det fanns inget ände på det positiva tänkandet 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Vad roligt ni måste ha haft när ni diskuterade den nya möbleringen 🙂
   Jag kanske ska tillägga att författarna inte påstår att det är lätt att ge ut en bok utan att det snarare är som ett maratonlopp osv. Men det berättar inte att det kan gå riktigt åt skogen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s