Skrivmingel i Stockholm

Det blev en trevlig kväll i går: Ann Ljungberg och Jens Klitgaard hade ordnat med skrivmingel och många glada skrivande människor dök upp. På scenen intervjuade Ann författare, lektörer och förläggare.

Ann berättade om en agent i USA som lade ner fem sekunder på varje manus – innan han bestämde sig för om det var något att ha. Författaren Johanna Mo, som är med i manusgruppen på Wahlström & Widstrand, sa att de tittade lite längre på varje manus, men de läste aldrig hela om inte anslaget var intressant.

Så det gäller att skriva bra från första raden.

Vi fick också inpräntat att ett manus måste vara så klart som möjligt innan man går vidare med det (till lektör eller förlag).

Författare är lite naiva. Ann Ljungberg tipsade om ett blogginlägg av Sölve Dahlgren som menar att ”författare är mer naiva än idrottare. Generellt. Det finns många naiva fotbollsspelare som tror att det är lätt att bli fotbollsproffs. Men de brukar ofta vara barn, inte vuxna. Författare däremot tror ofta att de ska kunna bli proffs över en natt.”

Ann fortsatte på ämnet och sa ungefär att ingen som går en drejkurs och gör sin första keramikmugg tror på allvar att Svenskt Tenn köper in en serie av den. Men vi som skriver är lite åt det hållet 🙂

Med mig hem hade jag en känsla av att allt ändå är möjligt samt ett signerat exemplar av Birgitta Anderssons Blondie.

Detta inlägg publicerades i författarkvällar och liknande. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Skrivmingel i Stockholm

 1. Pingback: Jag tipsar istället | Signerat Dezmin

 2. Pia Widlund skriver:

  Många kloka ord där! Önskar att jag hade varit där!

  Gilla

 3. Bara hittepå skriver:

  Jodå, övermod är nog något som många författaraspiranter lider av. Men å andra sidan kanske det krävs lite av den varan för att man ska ta sig an ett så stort projekt som det ändå är att skriva en roman? 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Exakt, huvudet på spiken! Håller med, vi måste ha det där övermodet när vi skriver. Men sedan behöver vi ta ett steg bakåt och försöka se texten som en utomstående och ha lite självinsikt. (Vilket jag definitivt inte hade när jag skickade in mitt första manus.)

   Gilla

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Hahaha 🙂 Lite åt det hållet! Samtidigt var vi väl inne på hybris som en god egenskap har jag för mig… Visst var det något inlägg här om det för ett tag sen? Men det är nog lätt att glömma att all framgång har hårt arbete som bränsle fast det sällan syns. Men drömmen är också viktigt bränsle, det är inte omöjligt att många vuxna i hemlighet känner att det egentligen bor ett fotbollsproffs i dem och med drömmen som drivkraft skapar andra meningsfulla ting. Drömmar och hårt arbete är en oslagbar kombo tror jag 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Jo, det var Erik Grundström som sa det där med hybris. Att om man inte har det så syns det i texten. Det är väl efteråt man får ta ett snack med sig själv, håller detta eller inte? Eller ta ett snack med flera andra som kan se texten för vad den är.
   Du har verkligen rätt i att drömmen också är viktigt bränsle. Vad vore vi utan drömmar, utan mål? Din kombo är oslagbar!

   Gilla

 5. Anna Hansson skriver:

  Bra liknelse det där med keramikmuggen, jag kände mig träffad direkt! 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag måste erkänna att jag också kände igen mig. Enda skillnaden är väl att jag drejar fel och bränner vid medan du har typ 50 keramikmuggar ute på marknaden …

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s