Spånar på olika författarnamn

En programledare på P4 heter Dejan Cokorilo. Hans efternamn kommer från Balkan och är en försvenskning. Många vill komma åt hans namn, berättar han i radion en morgon, det finns folk som har friat fast de inte känner honom.

Eva Kokorillo. (Ännu en försvenskning av försvenskningen.) Visst skulle det låta något? Eva Kokorillos senaste roman är väl himla bra?

Jag har funderat på allt möjligt, från att vara helt anonym – och slippa skammen – till att lägga till ett mellannamn för att bli unikare (så att alla andra Eva Karlsson slipper skammen).

Man skulle ha haft ett ovanligare namn helt enkelt. Ett snärtigt. Som Olars. Eller Noton. Eller så skulle man bara skriva E K Karlsson. Fast det låter inte lika spännande som P D James, E L Dezmin, P. M. Wilson.

Jag kanske ska göra en Frida Andersson Johansson? Och lägga till mitt sonnamn som ogift. Eva Eriksson Karlsson. Det är coolt. Två vanliga namn tillsammans blir ovanligt. Fast då blir jag bara en härmis förstås.

Nej du, gå tillbaka till skrivandet du, så ordnar sig namnet. Tänk Anna Hansson. Tänk Lena Andersson. Tänk Vanja Persson. Ja! Men då fortsätter jag väl att heta som jag gör då.

P.S. Som av en händelse kommer Vanja Persson hit i morgon och gästbloggar. Själv ska jag försöka koncentrera mig på att skriva den där romanen.

 

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Spånar på olika författarnamn

 1. Pia Widlund skriver:

  Jag får känna mig nöjd med Pia Widlund. Lagom långt, inte alltför vanligt!

  Gilla

 2. Eva-Lisa skriver:

  Jag tycker att Eva Karlsson är ett jättebra författarnamn. Enkelt att komma ihåg. Vill du skilja dig från övriga Eva Karlsson, kan du ju lägga in första bokstaven i t ex ditt mellannamn mellan Eva och Karlsson 🙂
  Ser fram emot gästbloggsinlägget imorgon.

  Gilla

 3. Susanne Olars skriver:

  Haha, det var ett uppiggande inlägg! 🙂 Susanne Olars är jag faktiskt ensam om i Sverige, så anonymt är det i alla fall inte. Skammen får jag stå med helt själv 😀 Jag måste få tillägga att jag gillar Eva Karlsson, det låter som en seriös författare tycker jag! 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Åh, jag tackar, jag vill gärna att mitt namn får en att tänka på en seriös författare. Och jag kan alltid skylla ifrån mig – det där dåliga måste någon annan Eva Karlsson ha gjort.
   Men ditt unika namn är ett strå vassare.

   Gilla

 4. Pingback: Beroendena bara dyker upp | Susanne Olars om att skriva, vandra och andra ruskigt viktiga saker

 5. MarveW skriver:

  Kul funderingar. Mitt flicknamn var Lagerlöf och vågar inte ta tillbaka det 🙂 Men visst skulle det vara fint om man någonsin hamnar i bibliotekshyllan.

  Gilla

 6. Bara hittepå skriver:

  Nä, det är väl ett alldeles utmärkt namn. 🙂 Så länge det inte finns en annan författare som heter likadant, är vanligheten inget problem alls tycker jag. Möjligen kan jag tänka mig att författare med ett mycket vanligt namn kan gynnas av att ge sin bok en lite ovanligare titel så att det säkert att man kommer upp som första träff om någon googlar.

  Gilla

 7. Skriviver skriver:

  Haha, vad roligt att du funderar på namn. Det gör jag också. Vi planerar att byta efternamn till något helt eget, men det är supersvårt att komma på något som funkar och som inte är taget. I övrigt tycker jag också att Eva Karlsson funkar jättebra!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Förstår att det är svårt att hitta ett namn som fungerar. Men kul att ni tänker byta. Är det då du träder fram? Eller blir det vid utgivningen av din första bok?
   Ja, jag fortsätter väl att heta som jag gör.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s