Succé och fiasko för mitt skriva på olika ställen-test

Jag hade en idé om att rymma från köket och göra klart manus 1 på andra, förhoppningsvisa kreativa ställen. Min vanliga laptop, en gammal tung Sony Vaio, skulle få stanna hemma och i stället skulle jag ta min iPad + tangentbord. Fördelar: lätt, lång batteritid, ingen uppkoppling om jag är ute. Nackdelar: jag ovan vid tangentbordet, det blir fel hela tiden. Och så är den fladdrig att ha i knät.

Men innan jag började testa hade jag en dag hemma då det inte gick att koppla upp sig. Resultatet blev super. Jag skrev hela dagen och morgonen därpå och sedan var jag klar.

Klar och klar, men jag hade inga kapitel kvar att skriva. Jag var återigen i en fas då jag ville läsa och fundera. Så det gjorde jag på fem ställen. Börjar bakifrån, med det sämsta:

strandjobb

STRANDEN. Vågorna kluckar mot en eka, solen skiner, jag sjunker ner på huk, det ska femmavara bra att sitta på huk, och använder bänken som bord. Jag är helt ensam. Tror jag. Gymnastiserar fingrarna i luften. Jag skriver: ”Jag har fått jobb i Helsingborg, säger hon.” Sedan hör jag ljud och tittar upp. En man kommer ut ur byns bastu, cirka trettio meter bort, med handduk runt höfterna. Han pratar med någon som är kvar därinne. Shit, jag packar ihop. Känner inte för att göra nakna, badande män genererade. Eller om det är jag som skulle ha blivit det.

Resultat: En rad.
Vill göra om: Nej.

kafeet

KAFÉET. Nu sitter jag på ett fik som heter Barista. Bra bord, bra stol. Skulle jag vara inne fyrai en text skulle jag kunna sitta här. Då skulle jag kunna sitta var som helst. De har elkontakter på bordsskivan. Men att producera ny text och inte veta hur man ska fortsätta, då skulle jag börja lyssna på människorna omkring mig.

Resultat: Jag lyssnar på människorna omkring mig.
Vill göra om: Inte min grej, har prövat förut.

BUSSEN. Färden ska ta 28 milnuter. Jag hat jku sett massor med folk sitta och skriva på treasina laptops. Det går säre med padda + tangentbort. Mkåste ha ett ben uppsatt på elementet för att f  aj aj hur gör man i ronkdellerna. Tur har jag ingen grannen som kan se dett a dravel. Jag l¨gger ut det på internet i stället.

Resultat: En massa trams i tjugo minuter. Sedan kom jag på några rader baksidestext. Bra jobbat (trots allt).
Vill göra om: Bara i nödfall.

KINESEN: Mellan träning och massage har jag en halvtimme till förfogande. Jag ska tvåaockså hinna äta. Men man ska ju ta alla tillfällen och passa på säger de som skriver sina romaner på toaletten. Har fönsterbord. Regnar det ute? Eller är det pollen som far omkring? Skulle kunna vara en lönn utanför. Bladen är så små än. Jag skriver: ”Är det okj om jag lånr en dator? Han svarar: Helkp yourself.”

Resultat: Två felstavade meningar som jag inte har någon nytta av. Vid kaffet kommer jag på hur jag ska börja en eventuell presentation av min kommande roman. Hurra!
Vill göra om: Bara i nödfall.

hangmattabibliotek

KISTA BIBLIOTEK. Kista ettaligger bara en halvtimmes bussresa från byn där jag bor, men från min ensamhet till alla människor här är det som att bli droppad från ett flygplan och ner i Bombay. Det är första gången jag går in på deras bibliotek. Jag förälskar mig genast. Det är ljust och rymligt, och tankarna flyger högt och brett och får upp farten mellan bokhyllorna. Jag får tårar i ögonen. Jag vet inte varför. Men att se killen med stora skägget utspilld i mysfåtöljen läsande Agatha Christie, varjeveckaibiblioteketeller barnen som ligger på mage och bläddrar i böcker, eller studenterna som sitter vid bord och kontorsstolar eller i fönstersmygar och råpluggar. ”Jag ska fan bli något.”

Resultat: Här vill jag sitta och författa! Det skulle kännas som om jag åkte till en arbetsplats. En arbetsplats som ger energi.
Vill göra om: JA. I höst kommer jag tillbaka.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Succé och fiasko för mitt skriva på olika ställen-test

 1. Eva-Lisa skriver:

  Haha, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! 🙂
  Jag har jättesvårt att koncentrera mig om jag inte får sitta i lugn och ro någonstans, men biblioteket skulle nog funkar för mig med. Ska prova det någon gång om jag vill skriva någon annanstans än hemma 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Ska prova mitt eget bibliotek också men har för mig att man inte kan sitta så bra där – lite ergonomi är bra att sträva efter – men till Kista kommer jag att återvända.
   Hur ser det ut där du sitter och skriver? Om du inte har bloggat om det redan, innan jag upptäckte din blogg, skulle det vara intressant att få veta …

   Gillad av 1 person

   • Eva-Lisa skriver:

    Jag sitter i vår soffa och skriver just nu 🙂 Vi har färdigställt loftet nu där tanken hela tiden har varit att jag ska ha min skrivarlya. Dock finns inga möbler där än, så jag har inte flyttat från soffan än 🙂 Ännu en sak vi måste ta tag i när det gäller huset.

    Gilla

   • Eva Karlsson skriver:

    Skrivarlya på ett loft låter väldigt trevligt! Jag hade en skrivarstuga på cirka fem kvadrat tills grunden blev så vinglig att vi var tvungna att riva den. Nu går jag och hoppas på att det ska gro ett nytt stugfrö som kan växa upp till en fin skrivarlya.

    Gillad av 1 person

   • Eva-Lisa skriver:

    Åååh, en egen skrivstuga hade varit guld ju! Jag håller tummarna för att du hittar en ny sådan 🙂
    Jag tror också att loftet blir en härlig plats att skriva på, bara jag får något att sitta på hehe.

    Gillad av 1 person

 2. Pia Widlund skriver:

  Sicken rolig text!! Kontakter i bordet är ju kalasbra! Håller med om att bibblan är bäst, klart underskattad!

  Gilla

 3. Anna Hansson skriver:

  Vilken rolig idé! Nu blir jag också sugen på att prova skriva på olika ställen och sen utvärdera.

  Gilla

 4. Susanne Olars skriver:

  Skrattar högt åt ditt härliga inlägg vid min vanliga, tråkiga skrivplats köksbordet! 😀 Har ca tre timmars bilkörning till Kista bibliotek om jag bara stannar för en snabb kaffe vid Gävle Bro, men blir sugen på att omedelbart ge mig av dit! Kanske passar på nästa gång du planerar att skriva där, så får du testa ”biblioteksskrivande bredvid bloggar-kollega som inte kan hålla tyst”! 😀

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Ha ha, ja, kom och hälsa på vetja. Jag planerar att börja jobba där i september, någon dag i veckan, på försök. Då är du nog inne på din tredje roman om Lilian och behöver lite ombyte. 🙂

   Gilla

 5. Bara hittepå skriver:

  Hahaha, “Jag l¨gger ut det på internet i stället.” 😀 😀 Som trogen testläsare ger jag dig som skribent fem skrivbord av fem möjliga.

  Gilla

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Vilket jättekul inlägg! Bibliotek är nog riktigt bra skrivlusten och du har helt rätt, man måste ju inte åka till sitt eget. Man åker till Biblioteket med stor B som man luskat fram som ett guldkorn. Och så åker man dit och jobbar. Punkt slut.

  Gilla

 7. A ROOM OF MY OWN skriver:

  resultatet var ju inte helt överraskande även om jag tycker att kaféet ser väldigt lockande ut

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Kanske inte så överraskande att jag gillade biblioteket bäst – men jag blev förvånad över att jag gillade just det här så otroligt mycket. Och jag håller med dig, det här kaféet var okej. Och gott kaffe hade de dessutom 🙂

   Gilla

 8. P.M. Wilson skriver:

  Vad roligt att läsa om hur du testar olika arbetsplatser! Jag är ibland i Kista då jag har möten i närheten men tänk att jag aldrig varit på Kistabibblan som jag hört ska vara så fin. Har alltid tänkt att jag kommer bli störd och tappa koncentrationen då jag är en sån som gärna tittar på folk ( och försöker höra hemliga konversationer).
  Nu blev jag lite sugen på att testa olika skrivplatser, vem vet vi kanske syns i Kista:)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s