Vad är viktigt?

varvet

Jag har varit borta från skrivandet i tre dagar men det känns som en mycket längre tid. Jag har sprungit min första halvmara, jag har varit lycklig, jag har tänkt att NU gör jag det, NU gör jag det jag drömt om och tränat för. Som en feber har drömmen varit. När jag sprang tänkte jag: Det är inte viktigt att ge ut en bok. Det viktiga är att jag kan känna vinden i mitt ansikte. Men när jag har gjort mitt bästa med manus 1 och manus 2 och det inte blir något ska jag ta fram manus 3 (det där som har varit hos bokförlagen och blivit refuserat). För när jag sprang nerför Avenyn visste jag kärnan i det.

Nu är jag tillbaka från Göteborg och Varvet. Köket är sig likt. Men var någonstans var jag i redigerandet? Hade jag inte bråttom att göra klart? Jag kanske ska ta en promenad i stället?

Vad är viktigt?

Varje måndag morgon får jag Veckans Peptalk – din termos i gryningen, som inspiratören, föredragshållaren och författaren Olof Röhlander skickar ut till 85 000 gratisprenumeranter. (Han var lucka 9 i min julkalender.)

Denna morgon ställer han frågan VAD ÄR VIKTIGT? Ur brevet:

”Det är som att medvetenheten om att tiden är utmätt aldrig riktigt får fäste hos vissa. Den sortens medvetenhet som frigör tid till det som verkligen betyder något och låter annat hamna längre ned.”

”Ju äldre du blir, desto mindre vill du längta dig bort, eller hur? Du har inte tid med meningslösa möten längre, med nonsensprat och trista tillställningar. Insatsen blir allt högre och det är det fina med ökad livserfarenhet.”

”Vad är viktigt för dig? Alltså inte bara just nu, utan i livet. Det är svaren på den sortens spörsmål som formulerar en livsfilosofi. Om du ofta tackar ja/nej till saker som du sedan ångrar, ta frågorna till hjälp.”

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Vad är viktigt?

 1. Anna/notonmusic skriver:

  Vad tufft att springa så långt Eva! Jag råkade vara i Göteborg i helgen av helt andra orsaker och fick problem med parkeringsplats för det var bilar precis överallt! Dottern bor i Majorna just nu och boende efter gatan hade ställt ut stolar som markering för att inte bli instängda eller utstängda från sin egen gård! Jag känner igen tankegångarna om ”väsentligheter”. Jag är SÅ glad att jag har gett ut mina böcker men det känns inte jätteviktigt att ge ut nästa. Jag skulle kunna tänka mig det men också inte. Jag kommer nog att känna efter vad jag vill lägga min tid på… För nu vet jag vad mycket tid det tar även efteråt, när boken är klar. Och vinden i ansiktet…ja…Den lockar allt mer kan jag ju säga 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Kul att vi var i Göteborg samtidigt. Kanske det blir fler gånger, typ bokmässan 🙂
   Intressant om det du skriver: att det inte känns jätteviktigt att ge ut nästa bok, nu när du vet hur mycket tid det tar efter att boken är klar. Om man vill göra en stor förändring i sitt liv (som det är med att ge ut en bok) finns det mycket att fundera på och förbereda sig för – annars är det nog lätt att tappa bort det som är viktigt för en.

   Gilla

 2. Eva-Lisa skriver:

  Håller med ovanstående, mycket bra jobbat! 🙂
  Det här med vad som är viktigt för en tror jag är väldigt bra att fundera över. För ibland snurrar allt på så fort att man inte har tid att reflektera över sådant.

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack 🙂 Ja, det är lätt att det snurrar på så fort att man inte hinner känna efter över vad det är man egentligen vill. Tror många befinner sig i den situationen – ibland är det ju också bekvämare och enklare att låta bli att tänka och bara fortsätta.

   Gillad av 1 person

 3. Pia Widlund skriver:

  Vill börja med att gratulera till varvet! Visst är det sant, ju äldre man blir desto mer prioriterar man. Oviktiga möten får stryka på foten. Tiden är viktig och den är framförallt MIN!

  Gilla

 4. Susanne Olars skriver:

  Varvet är det lopp jag har kvar på min lista över önskelopp! 😀 Grattis! Och både dina tankar och de från Olof är riktigt, riktigt bra att fundera över!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack, det är ett önskelopp för mig också. Jag är så innerligt tacksam för att jag klarade det.
   Och Olofs tankar varje måndag är på pricken ibland (och ibland passar de andra bättre).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s