Äventyr gör sig bäst i böcker

Anna kommenterade mitt förra inlägg och skrev bland annat att hon är helt utan äventyrsgener och att hon är den typiska Ferdinand-personligheten. I mig bor också en Ferdinand. Jag vill ta det lugnt och jag vågar inte särskilt mycket. Bungyjump till exempel går helt bort – jag är inte som Pia som skrev i sin kommentar att hon hade gjort det en gång och ville göra det igen.

Men någon sorts äventyrslust har jag och den ger ibland ifrån sig svaga men ihållande signaler. I tanken dras jag till äventyren. Det handlar inte om att bestiga berg eller slå sig fram i djungeln med en machete utan mer om att utmana sig mentalt på en ny plats. En ny plats i geografin eller att ta plats i en ny situation.

I framtiden när jag har harvat klart med mina tre manus vill jag bli som Jenny Diski. Hon är en suverän författare som skriver om yttre och inre upptäcktsfärder, hennes språk är fantastiskt, torrt, roligt, självutlämnande och samtidigt distanserat. Två bra böcker av henne:

Främling på tåg: hur jag, med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt.

framling-pa-tag-hur-jag-med-vissa-avbrott-dagdromde-och-rokte-mig-runtDiski möter en rad människor på sin tågresa runt om i USA. Deras berättelser väcker minnen och hon jämför sitt drömlands Amerika med det land som hon nu ser. Men mest röker hon.

 

 

På tunn is. En resa till Antarktis.

pa-tunn-is-en-resa-till-antarktisDiski åker båt till Antarktis. Hon beskriver medpassagerare, fåglar, pingviner, isberg och gör samtidigt en egen inre resa som går via barndomen och flera års vistelser på olika psykiatriska avdelningar.

 

 

P.S. Två om mina mest omlästa böcker skrev jag om här. De handlar om Catharine Hartley som skidade till båda polerna och Lucy Irvine som självmant strandsatte sig på en öde ö med en man som hon inte gillade. De är smått galna båda två, de är tänkande människor, de vill utvecklas, de stöter på fysiska och psykiska problem och är ledsna. Men de ger aldrig upp.

Detta inlägg publicerades i bra läsning. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Äventyr gör sig bäst i böcker

 1. Pia Widlund skriver:

  Haha, jag skulle verkligen vilja hoppa igen!!! Men fallskärm undviker jag sen jag skrev Fly me to the moon, ifall man varit dum någon gång! Ha en bra helg!

  Gilla

 2. Eva-Lisa skriver:

  Det var jättenära en gång att jag skulle hoppa bungyjump, dock var det inte p g a mig som det inte blev av, men det får bli ett annat blogginlägg 🙂
  Tack för boktipsen också! De verkar vara böcker i min smak 🙂

  Gilla

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Kunde inte sagt det bättre själv; äventyr gör sig bäst i böcker. Dina omlästa favoriter står på min lista över sommarläsning. Strandsatta om det blir en trist kall och regnig sommar, polerna om det blir en het och varm sommar i stort behov av svalka. Antagligen blir det båda och ännu fler. Antarktisboken verkar också lockande. Och svalkande. Tack för en trevlig länkning till mig pga ”Ferdinandgenen” 🙂 Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s