Saker jag lärt mig på sistone

hangmatta

Nu tar jag sommarlov och återkommer den sista augusti. Men innan jag får springa barfota ut och slänga mig i hängmattan vill jag kolla om jag har lärt mig något sedan jag började blogga.

Jajamensan det har jag. Här kommer tio tips till mig själv och andra behövande.

SKRIV SYNOPSIS ELLER GÖR DET INTE

De flesta verkar tycka att synopsis är något man måste skriva. Jag har hittills inte gjort det, vet inte om jag kan, och jag styrker mig med att författaren Linda Olsson inte gör det heller. ”Nej. Bara om jag är tvungen och aldrig för mig själv. Jag gör inga scheman, inga tabeller och skriver inga lappar. Det känns som om jag ser mina böcker som filmer. Och jag vet inte hur det ska gå, utan skriver ner vartefter.”

SKRIV FÖR ATT DET ÄR SÅ KUL

När författaren Johan Theorin var i tjugoårsåldern och började skriva sin första roman drömde han om att bli framgångsrik som författare, men när den direkt blev refuserad började han förstå hur svårt det var bara att få en bok utgiven. ”Då blev jag realist och började skriva berättelser enbart för att själva skrivandet var så kul. Allt som eventuellt hände med berättelserna när de väl var klara var bara en bonus. Man måste leva i nuet när man skriver en roman, inte längta och hoppas för mycket.”

JU LÄNGRE TID SOM GÅR ÅT TILL ATT SKRIVA ROMANEN, DESTO BÄTTRE BLIR MAN PÅ ATT SKRIVA BRA

Författaren Johan Nordansjö debuterade med Mitt nakna jag 2005. Romanen är en fiktiv berättelse om Max som inte har haft någon tjej och som längtar efter kärlek och sex. Precis som författaren har Max en cp-skada. Han skrev fem tecken i minuten och hans bok tog elva år att skriva klar. ”Nu skriver jag tio tecken per minut, så övning ger färdighet. Ju längre tid som gick åt till att skriva romanen, desto bättre blev jag på att skriva bra.”

”GE BOKEN DIN BÄSTA TID”

Författaren Åsa Larsson säger att man ska våga vänta in i sin historia och att det alltid lönar sig att ta sig den tiden. ”Ge boken din bästa tid.”

LÄS DINA TEXTER HÖGT

Lektören, spökskrivaren och coachen Johanna Wistrand menar att ett nybörjarfel är att det ofta kläms in för mycket information i en mening. Det gör den osmidig att läsa. ”Läsflyt är väldigt viktigt, enligt mig, och läsflytet kommer om texten är musikalisk, melodiös. Läs därför ALLTID dina texter högt för att dels höra att det är smidigt formulerat, dels känna i munnens rörelser att det inte är som att ha grus i munnen.”

VÅGA STRYK

Lektören och manusförfattaren Jens Klitgaard menar att många verkar tro att textmassa har ett egenvärde. ”En text blir inte bättre för att den är längre eller har många broderande detaljer. Oftast tvärtom. Därför är nog mitt bästa tips att våga stryka.”

GÖR ALLT FÖR DITT MANUS – LATA INTE UR

Ett manus ska vara tipptopp innan du skickar det till en lektör. Författaren och lektören Christin Ljungqvist säger att du ska se lektören som instansen innan förlagen, ett slags grindvakt. ”Gör allt du kan för ditt manus innan du skickar det; lata inte ur. Redigera, korrigera och läs igenom en extra gång, har du betaläsare kan du låta manuset gå till dem innan, också.”

”ETT RIKTIGT BRA FÖLJEBREV KAN HJÄLPA ETT MANUS ATT BLI LÄST” 

Författaren och lektören Johanna Mo ser många följebrev. ”Kvaliteten är extremt varierande, liksom den är på själva manusen. Bra manus brukar ha bra följebrev, och tvärtom. Men inte alltid. Ett följebrevs främsta syfte är att skapa känslan: den här personen kan skriva, och vill något med sitt skrivande. Det är knappt en tiondel av de inskickade manusen som läses i sin helhet av en lektör, och även om det såklart är manuset i sig som är det viktiga påverkar ju följebrevet ingången till manuset. Ett riktigt bra följebrev kan hjälpa ett manus att bli läst.”

”STRESSA INTE FRAM EN UTGIVNING” 

Författaren Annika Estassy ger råd till den som ska debutera: ”Ta det lugnt, låt berättelsen mogna och stressa inte fram en utgivning. Var noggrann med redigerings- och korrekturfaserna samt låt alltid, alltid någon av Författarförbundets jurister granska förlagsavtalet före påskrift.”

BRA MARKNADSFÖRING MÅSTE PLANERAS
I GOD TID

Författaren Catrine Tollström sköter enligt en överenskommelse med sitt förlag själv marknadsföringen. Hennes hetaste tips är att börja med att sätta en budget så du får kontroll och ramar för vad du har möjlighet att spendera på marknadsföring. Hennes näst hetaste är att börja i god tid. ”Jag började bygga upp min plattform i sociala medier flera år innan boken kom ut. Det är dels viktigt om du, som jag, inte bor i Stockholm och kan mingla och knyta kontakter med branschfolk irl och dels viktigt för att nå framtida bokköpare. Det är också bra att vara tidigt klar med ett utkast till sin marknadsplan. Mitt var på 14 sidor och färdig ett år före boken. Sedan får du ont om tid och allt kräver mer jobb än vad du har tänkt dig.”

Ha en härlig, fräsig, skön och grön sommar!

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Saker jag lärt mig på sistone

 1. Susanne Olars skriver:

  Du har verkligen lärt både dig själv och oss andra en hel massa med ditt bloggande!
  Av gammal vana kommer jag säkert att fortsätta gå in på din blogg varje dag ett tag framöver, och då är ju hängmattebilden en perfekt påminnelse om vad som är viktigt just nu. Återhämtning och energisamlande kan man inte överdosera.
  Ha en fantastisk sommar, och vi hörs i höst igen!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack Susanne, och mer ska jag lära mig i höst – ända in i refuseringskaklet ska jag lära mig. Sedan får vi se.
   Är spänd på att höra hur det går för ditt manus, men önskar dig samtidigt lite hängmattetid och inte bara redigering. Här kommer en sol 🙂

   Gilla

 2. Katarina Persson skriver:

  Tack för härligt och peppande inlägg. Ha en riktigt skön sommar nu! 🙂

  Gilla

 3. Tack för det här och alla andra givande inlägg på din blogg! Jag vet att jag har varit dålig på att kommentera, men jag har läst alla dina inlägg med stort intresse och ser fram emot din återkomst i augusti. Hoppas du får en riktigt skön sommar!
  /Liv

  Gilla

 4. P.M. Wilson skriver:

  Bra & tänkbärda tips. Just tipsen om att ge boken tid får mig att skruva mig lite obekvämt, jag vet hur otålig jag kan bli och ibland stressar fram saker..
  Jag känner spontant nej vad tråkigt att du försvinner för en tid! Det känns alltid som jag lär mig nåt när jag hälsar på hos dig. Men önskar dig en skön sommar såklart!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Åh, jag vet, jag skruvar också på mig när det gäller det där om att ge boken tid. Jag har gjort misstaget tre gånger och skickat in olika ofärdiga manus till bokförlag. Jag hoppas att jag har lärt mig nu – men ibland vill jag bara skicka in 🙂
   Roligt att höra att du tycker att du lär dig något här på bloggen. Hoppas att din sommar blir precis som du önskar.

   Gilla

 5. Eva-Lisa skriver:

  Mycket bra och peppande inlägg! 🙂
  Hoppas att du får en fantastisk sommar nu och hinner njuta i pauserna med manusarbetet 🙂

  Gilla

 6. Manuskt skriver:

  Tusen tack för att du delar med dig av dina kunskaper. Ser fram emot fler i höst. Ha ett skönt sommarlov!

  Gilla

 7. Pia Widlund skriver:

  Kommer att sakna dina kloka ord på bloggen!!! Vi hörs Eva!

  Gilla

 8. Bara hittepå skriver:

  Hoppas du får en alldeles fantastisk sommar! 🙂 Även jag kommer att sakna dig mycket, men jag tänker trösta mig genom att läsa några av dina äldre inlägg jag inte hunnit till ännu. Ha det finfint! 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Asch, du bara hittar på. Tänkte f ö på dig häromdagen, det handlade om Fifa och Bern. Är det där du bor? Jag spekulerade hejvilt om vem du är, och kom fram till att du i alla fall inte är Blatter.
   Ha en fantastisk sommar, Bara, fortsätt hitta på. Det kommer att bli så bra! Heja!

   Gilla

   • Bara hittepå skriver:

    Hahaha, nä just Blatter är det inte så ofta jag blir hopblandad med. 😀 😀 😀 Tack för påhejandet! Jag hoppas att du njuter av din bloggfria sommar. Ser fram emot din återkomst i höst! 🙂

    Gilla

   • Eva Karlsson skriver:

    Så skönt då att du inte var Blatter 🙂 Ibland får jag sådan lust att be att få ställa 20 frågor till dig och andra anonyma bloggare jag följer men man måste få vara anonym utan att någon ”trakasserar” en. Jag tänkte vara helt anonym i början men blev efter ett tag halvanonym. Eva Karlsson heter ju många och jag är lite svävande om var jag bor etc. Vill heller inte vara alltför privat. Det är bland det bästa med bloggandet – man får göra som man vill 🙂

    Gilla

 9. Skriviver skriver:

  Superbra tips, allihop! Jag har verkligen uppskattat dina intervjuer otroligt mycket, och förstås alla dina inlägg om allting. Kommer sakna dem över sommaren, som jag tror att jag redan sagt några gånger 😉 Men jag önskar dig den bästa av ledigheter nu!

  Kram!
  /Linda

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack snälla Linda. Kan man inte själv så får man fråga andra – så tänker jag om intervjuerna. Blir nog fler i höst 🙂
   Jag tittar nog in till dig då och då i sommar och kollar hur det går för dig. Kram!

   Gilla

 10. Christina skriver:

  Tack för dina tips! Ha nu en skön time-out…antar att du ska skriva 😉
  Oavsett vad så njut!

  Kram Christina

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Hej hej i den sköna (men lite väl regniga) sommaren! Hoppas du har det bra. Jo, just nu skriver jag. Utomhus med tjocka tröjan på. Ha det så bra och tack för att du tittade in. Kram.

   Gilla

 11. Pia Widlund skriver:

  Nu får du börja blogga igen Eva, saknar din kloka ord!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s