”Gå med små facklor i dina ögon”

ranelid

 

 

 

 

 

Det är märkligt hur vissa ordkombinationer kan gå rakt in i en, utan att passera hjärnan. Jag läser något, jag hör något och plötsligt sitter jag tårögd och känner ett svindlande djup inom mig.

Jag kan ta emot det och det är jag tacksam för. Men jag kan inte sprida det vidare, jag är ingen poet.

Det hände mig i somras med ett möte med en människa. Det hände mig i går på Författarkliniken. Björn Ranelid på scenen: ”Gå med små facklor i dina ögon.”

Andra saker han sa:

 • Första meningen ska vara som en kristall.
 • Låt inte åldern spela någon roll.
 • Varje människa på jorden existerar i ett enda exemplar.
 • Jag är en lärjunge – jag når inte Tranströmer till anklarna ens.
 • Läs Berättelser om natten av Peter Hoeg.
 • Jag skrev så dåligt i fjorton år.

Till min hemliga samling noterar jag att Ranelid är 66 år och springer 6 mil i veckan.

Det är måndag morgon och jag är ensam i köket efter en intensiv lördag och söndag på Författarkliniken i Stockholm. På fredagen åkte jag in till city för att träffa bloggarvännen Pia och det blev ett inspirerande och glädjefyllt nonstopsamtal i tre timmar. Jag hoppas att vi kan göra det igen. Till i morgon ska jag titta i mina anteckningar och berätta lite mer om vad som hände i helgen.

P.S. Jag har uppdaterat min Om mig-sida med följande rader: Inget manus blev klart under mitt första år som bloggare. Men jag har inte gett upp. Tvärtom. Jag känner att jag har blivit en bättre skribent och jag har fått ordning på två av tre manus. I höst kommer jag att fortsätta att redigera – och att blogga om det.

Detta inlägg publicerades i författarkvällar och liknande och märktes . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till ”Gå med små facklor i dina ögon”

 1. Eva-Lisa skriver:

  Vad härligt att ta med sig så mycket från en helg och skoj att du fick träffa Pia också 🙂
  Jag väntar med spänning på inläggen om redigering och alla andra intressanta inlägg du brukar skriva förstås 🙂

  Gilla

 2. Manuskt skriver:

  Roligt att se dig! Ser fram emot att läsa om jobbet med dina manus.

  Gilla

 3. Susanne Olars skriver:

  Jag gillar också att spara på kloka/rörande/inspirerande meningar jag stöter på. Och jag gillar att du är tillbaks efter sommaruppehållet!

  Gilla

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Härligt att ha dig tillbaka på bloggbanan Eva 🙂

  Gilla

 5. Pia Widlund skriver:

  Såja Eva, har saknat din blogg!! Härligt att du är på banan igen!! Tjoho!

  Gilla

 6. Katarina skriver:

  Det verkar ha varit en lyckad tillställning, och väldigt innehållsrik.
  Ser som Eva-Lisa fram emot kommande inlägg.

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, helgen var väldigt innehållsrik. Enda felet är att det också är ganska dyrt …
   Vad roligt att du ser fram emot kommande inlägg!

   Gilla

   • Katarina skriver:

    Jag håller med. Det är alldeles för dyrt. Hälften hade varit försvarbart men inte detta. Att som läsare höra författare prata om sina böcker på tex bibliotek kostar väl sällan något men så fort det handlar om skrivintresserade så tycker man visst det är helt ok att ta ordentligt betalt. Det är lite synd att alla vill tjäna pengar på människors vilja att skriva.

    Gilla

   • Eva Karlsson skriver:

    Precis som du säger: Hälften hade varit försvarsbart. Färre dyra författarframträdanden och fler billiga (om de nu är billigare) paneldiskussioner skulle kanske dra ner på kostnaderna. Läste många kommentarer från folk som ville gå men som inte hade råd – de hade kanske kunnat gå då.
    Just nu ligger priset under 2 000 för nästa år men jag kan aldrig bestämma mig så här långt före. Jag kanske tar mig en extra lektörsläsning i stället 🙂

    Gilla

 7. A ROOM OF MY OWN skriver:

  verkar ha varit en givande helg! Björn Ranelid är en fantastisk förkämpe för ordet, språket och litteraturen.

  Gilla

 8. Hej Eva!
  Du kan ju visst sprida det vidare. ”…och plötsligt sitter jag tårögd och känner ett svindlande djup inom mig”, skriver du. Och när du skriver så vet jag exakt vilken känsla du menar, så exakt att jag kan känna ett eko av den inom mig.
  Roligt att du är tillbaka på bloggen. 🙂
  /Liv

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s