Debutanten Lene Fogelberg får femstjärniga recensioner

Lene Fogelberg

FREDAGSINTERVJUN. Författaren Lene Fogelberg debuterar den 15 september med Beautiful Affliction: A Memoir, på She Writes Press, ett amerikanskt bokförlag.

När jag intervjuade henne för min julkalender, lucka 23, berättade hon att hon först skickade sitt manus till fem svenska förlag. Fyra var ointresserade medan det femte kallade det för en ”spännande och gripande bladvändare med vackert språk” innan de till slut sa nej. Men Lene Fogelberg gav inte upp, hon tänkte större, hon tänkte Amerika.

Hej Lene, nu har du tretton fina blurbar skrivna av tretton amerikanska författare och ett ursnyggt omslag. Något bättre än en positiv refusering må jag säga … Vad har varit roligast under den här tiden sedan du blev antagen?

– Att få kontakt med andra författare har varit fantastiskt roligt och när jag fick min första9781631529856_Perfect_358.indd blurb från Mette Ivie Harrison dansade jag omkring i en glädjedans resten av dagen. När min fjärde blurb damp ner från ytterligare en bästsäljande författare, Terri Giuliano Long, trodde jag nästan att hon mejlat fel och när den tolfte kom från den internationella musikern och flerfaldiga Billboard-ettan Paul Cardall kom tårarna (och glädjedansen igen).

– Även att se bokomslaget ta form har varit fantastiskt spännande. Jag känner mig tacksam för omslagsdesignern Julie som formgav mitt omslag. Jag har fått jättefina kommentarer från branschfolk för det och det känns extra roligt eftersom jag i början var lite smått chockad över hur det utvecklades och fick övertalas av min publisher Brooke att låta dem gå vidare. Hon menade att min berättelse behövde ett vasst omslag, som signalerar vad det är för en slags berättelse, att den tangerar vad de i USA kallar ”medical mystery” eller ”medical thriller”. Nu är jag glad att jag inte fegade ur!

– Jag blev också jätteglad när en av topp femtio-recensenterna på plattformen Goodreads (25 miljoner medlemmar) läste min bok och skrev en rörande och personlig 5-stjärnig recension.

Är det något i kontakterna med ditt förlag som förvånat dig, som kanske är typiskt amerikanskt?

– Marknadstänket som genomsyrar allt på förlaget imponerar på mig. Och korrekturläsaren Krissa, som satt och ringde till sjukhus för att försäkra sig om att varje medicinsk term blev riktig. Sedan Stacy som designade insidan av boken: hon lade ner ett fantastiskt arbete, jag hade aldrig trott att den skulle bli så fin, med de udda kursiva bokstäverna som en röd tråd genom boken. Tanken är att de ska gestalta visuellt den där känslan av att något var fel som jag bar med mig under alla år, som en irregularitet i hjärtrytmen.

Hur går en release till när man som du är svensk, bor i Indonesien och har ett amerikanskt förlag?

– Jag kommer ha ett digitalt releaseparty som spänner över hela världen och alla är välkomna! Det har redan smygstartat med giveaways på Goodreads och Amazon och det blir mer partystämning framöver på min blogg/twitter/facebook. Faktum är att Amazon, Bokus och Adlibris började skicka ut min bok tre veckor innan releasedatum, så det har varit fullt ös sedan dess.

Hur tänker du kring marknadsföring, vad är du intresserad av att göra? Och vad är du inte beredd att göra?

– Efter att ha suttit och skrivit i flera år känns det roligt att träffa andra författare och läsare. Jag är ganska orädd av mig och gillar utmaningar, men om något känns nytt och läskigt brukar jag tänka att det ändå inte blir värre än den där gången jag låg på operationsbordet och skulle sövas ner, inför min hjärtoperation. På så sätt var min nära-döden upplevelse befriande, att många tidigare rädslor sopades undan. Att ge ut den här boken känns som att stå naken på torget, men att verkligen stå naken på torget, där går nog gränsen. Men det har ingen frågat efter ännu, ha ha. Men jag har fått en del spännande förfrågningar och kommer att medverka i olika radioshower och podcasts framöver och det känns som en rolig utmaning att ta mig an: det talade ordet istället för det skrivna.

Tack Lene för dina intressanta svar. Grattis och lycka till! Önskar dig en härlig releasehöst!

meme-beautiful4bBook synopsis:
Lene Fogelberg is dying―she is sure of it―but no doctor in Sweden, her home country, believes her. Love stories enfold her, with her husband, her two precious daughters, her enchanting surroundings, but the question she has carried in her heart since childhood―Will I die young?―is threatening all she holds dear, even her sanity. When her young family moves to the US, an answer, a diagnosis, is finally found: she is in the last stages of a fatal congenital heart disease. But is it too late?

Länk till Chapter 1 of Beautiful Affliction

Detta inlägg publicerades i fredagsintervjun: författare och märktes , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Debutanten Lene Fogelberg får femstjärniga recensioner

 1. Eva-Lisa skriver:

  Imponerande och modigt gjort att prova utlandet! 🙂

  Gillad av 2 personer

 2. Lene Fogelberg skriver:

  Jag översatte själv, eller snarare, jag började med tanken att översätta manuset, men det blev ganska snabbt så att meningarna kom ut på engelska och det blev en omskrivning av manuset. Sedan anlitade jag en amerikansk editor som gick igenom språket och efter det fick jag kontakt med en literary consultant som hjälpte mig slipa lite till, tills vi kände oss färdiga.

  Gillad av 2 personer

 3. Pia Widlund skriver:

  Härligt att läsa om författare som vägrar ge upp! Lycka till over there!

  Gillad av 2 personer

 4. Harriet Klarin skriver:

  Tyvärr är det nog ofta så i Sverige att man inte känner igen kvalitet när man ser det. SÅ glad att du inte gav upp utan satsade stort.

  Gillad av 2 personer

  • Lene Fogelberg skriver:

   Fast den våren som jag skickade till svenska förlag vad helt galen: ett förlag sparkade halva sitt gäng, ett annat köptes upp och omstrukturerades, det tredje förlaget slarvade bort mitt manus, det fjärdes refus löd: ”vi kommer inte hinna läsa…” Bara det femte skickade uppmuntrande ord som bar mig länge. Men att vänta i månader och mötas av detta, kort sagt: jag blev trött. 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Katarina skriver:

  Vilken fantastisk historia och vad otroligt duktigt att inte ge upp utan tvärtom sikta uppåt.

  Gillad av 2 personer

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Det här var verkligen en upplyftande ”berättelse” att få läsa från verkliga livet! Så fantastiskt roligt! Stort grattis och lycka till Lene 🙂 och tack Eva för ännu ett spännande möte här inne:-) Ha en fin och avkopplande helg! Kram

  Gillad av 2 personer

 7. Eva Karlsson skriver:

  Vilken härlig konversation det har pågått här på min blogg 🙂
  Och nu bara tio dagar kvar till boksläpp – fast här i Sverige kan man redan få sina beställningar. Mitt ex är på väg, säger Adlibris. Spännande!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s