Bibblan, manus och sommarläsning (del 2 av 3)

I våras testade jag fem ställen att skriva på. Resultatet blev ganska fiasko-betonat. Men Kista bibliotek var en hit. Hit vill jag igen, skrev jag, här vill jag sitta och författa! Men någon undangömd pärla var det inte precis. För några veckor sedan blev Kista utsett till världens bästa bibliotek på det årliga mötet för Biblioteksföreningarnas världsfederation i Kapstaden. Häpp. Grattis Kista-bibblan!

I våras lämnade jag även ett manus till en testläsare. På tisdag nästa vecka ska vi träffas …

Nu ytterligare några böcker jag läste i somras:

Rainbow Rowell: Eleanor & Parkeleanor-park

Eleanor med rött hår och så väldigt fel kläder har flyttat hem till sin mamma och sin hemska styvpappa och alla syskonen och därför har hon också bytt skola. Varje morgon och eftermiddag sitter hon och en kille som heter Park intill varandra i den stökiga skolbussen. De är båda sexton år. I början säger de inte ett ord till varandra och hon tänker att han är en asiatisk knäppis.

Rowell är en mästare på att beskriva ung, spirande kärlek. Jag läser med ett fånigt flin:

”När de hade historia på eftermiddagen upptäckte Eleanor att Park tuggade på sin blyertspenna när han tänkte.”

”På engelskan den dagen upptäckte Park att Eleanors hår gick ner i en mjuk röd spets i nacken.”

Jaha, nu blev jag tårögd igen.

Jag gillar omslaget med blandningen av versaler och skrivstilsgemener. Och siluetterna är snygga och … men vänta nu. Ser inte Park ut som en gubbe? Det handlar ju om två sextonåringar för tusan.

 

medan-morkret-fallerAnna Lihammer: Medan mörkret faller

Det är 1934 och nazisterna har tagit makten i Tyskland. I Sverige fattas beslut om sterilisering av ”sinnesslöa”. På Anatomiska institutionen i Uppsala upptäcks en högt uppsatt akademiker mördad på det mest vidriga sätt.

Det är så äckligt att jag funderar på att sluta. Men jag fortsätter och det gör jag rätt i: kriminalkommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson som ska utreda fallet är två personer som jag verkligen blir nyfiken på. Men jag blir ideligen upprörd, på den inhumana forskning som bedrevs på den här tiden och på att Maria inte kan komma längre i karriären än till syster. Bara för att hon är kvinna.

För övrigt utsåg Deckarakademin denna bok till årets bästa deckardebut.

Omslaget fokuserar på mordet. Jag hade hellre sett polissystern Maria sitta och fundera på sitt hotellrum.

P.S. På fredag intervjuar jag författaren till ytterligare en av de böcker jag läste i somras. Hon debuterade vid sextiosju och hennes bok har sålts i nittio tusen exemplar. Någon som vill gissa vem hon är?

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Bibblan, manus och sommarläsning (del 2 av 3)

 1. Eva-Lisa skriver:

  Jag gissar på Birgitta Backlund, eller Birgitta Andersson som är namnet som står på boken. Blondie 🙂

  Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  Bibliotek är jättebra att sitta på. Gjorde det mycket när jag pluggade men det har blivit dåligt med det på sista tiden

  Gilla

 3. Katarina skriver:

  Jag besökte det biblioteket första gången i våras/tidigt i somras och fick också ett bra intryck trots att jag inte vandrade runt i hela. Det verkade vara en härlig plats. 🙂
  Vilken spännande intervju att se fram emot! Har haft nöjet att träffa henne vid några tillfällen och jag gillade verkligen boken! 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag föll för mångfalden och energin där på biblioteket. Studenter pluggade, andra halvlåg i olika sorters stolar och hängmattor och var helt uppslukade av en bok. Barn låg på mage och läste. Jag ville vara en del av det och har lovat mig själv att återkomma.
   Jag tyckte också mycket om Birgitta Backlunds bok 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Skriviver skriver:

  Å vad härligt att du äntligen är tillbaka i bloggosfären! Har verkligen saknat dig 🙂

  Jag har aldrig varit i Kista bibliotek – det ligger lite för långt bort – men det låter underbart!

  Det verkar som om jag får ta och läsa den där Eleanor och Park som alla tycker så mycket om. Skulle vara skönt med en sådan riktig mys-läsupplevelse efter alla tunga böcker det blivit på sistone. Och det är alltid lika spännande med dina intervjuer!

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack snälla Linda!
   Eleanor o Park är verkligen ett bra val om man vill ha en härlig läsupplevelse. Den är djup, sorglig, luftig och glad på samma gång. Jag har laddat ner ditt tips om Kaninhjärta som e-bok. Hoppas kunna läsa senare i höst.

   Gilla

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Jag läser vidare på min körledarutbildning även detta år så det blir mest sådan litteratur, noter/körpartitur inte minst :-/ och dessutom har jag fått resesällskap så det bli inga ljudböcker! Men resesällskap är inte dumt det heller 🙂 Men jag blir otroooligt lässugen när jag tittar in här!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s