Författaren Birgitta Andersson/Backlund debuterade med sin självbiografiska bok Blondie för drygt fem år sedan, när hon var 67 år. Den har sålts i närmare 90 000 ex och har bland annat blivit utsedd till Månadens bok. Osentimentalt berättar hon om sitt liv i fattigdom och förnedring. I somras var det min tur att läsa. Jag grät när den lilla sjuåringen blir våldtagen av en alkoholist, mitt hjärta flödade över av ömhet när hon är tolv och prostituerad. Och när hon utnämns till Sveriges gangsterdrottning och sitter på kåken sprider hon något omkring sig som gör mig rädd för henne. Så där håller vi på, författaren och jag, boken igenom. Oerhört starkt!
Hej Birgitta, nu är du på väg att komma ut med din nästa bok. Grattis! Berätta om den!
– Min nästa roman Copenhagen here I come kommer ut på Ordberoende förlag nästa år i maj. Det är ingen självbiografi, även om den är skriven i jagform. Den är snarare en mix av mardröm och fiktion. Jag började skriva den mest som en protest mot att alla kvinnor i den erotiska litteraturen var så unga och vackra. Jag ville lyfta fram att även äldre kvinnor kan uppleva kåthet, passion och kärlek.
– För mig är inte skrivandet en hobby. Det är ett livselixir som berikar min vardag. För mig är det lika viktigt att skriva som att äta och andas och jag har ständigt nya skrivprojekt på gång. Under det närmaste året kommer jag att medverka i ett tjugotal novellantologier.
Jag vet att du gillar att gå på skrivarkurser och att du har gått på många. Vet du hur många? Och i vilka länder har de varit i?
– Jag har varit på skrivarkurser runt om i världen, med åren har de blivit rätt många. Det är min hobby och det roligaste jag vet. Förutom ett flertal kurser i Sverige har jag varit i Karibien och på Ann Ljungbergs kurser i Spanien och i London. Nu går jag fjärde terminen på Författarskolan med Sören Bondeson som lärare.
Hur är den ultimata kursen upplagd?
– Givetvis är kursledaren av betydelse – men minst lika viktiga är deltagarna. Det är de som avgör om en kurs blir riktigt bra eller inte. Jag har alltid haft turen att hamna i kreativa gäng som kan ge och ta emot konstruktiv kritik, är generösa och som bjuder på sig själva.
– Jag föredrar kurser som är förlagda till ett internat, helst så långt bort hemifrån som det är möjligt och där det varken finns Wifi eller mobiltäckning. Kursdeltagarna ska inte ha en chans att varken facebooka, maila eller ringa. På dagarna ska man få nya kunskaper av kursledaren och på kvällarna ska man umgås: dricka ett glas vin eller två, peppa, inspirera och lära känna varandra. Att knyta kontakter är bonus under en skrivkurs. Man får vänner för livet och hittar testläsare för kommande skrivprojekt. Man tar och ger igen!
Berätta om ett par extra minnesvärda kurser.
– Ingen kurs är den andra lik – men jag lovar att alla är värdefulla på ett eller annat sätt. Lägg dig på rätt nivå när du väljer kurs. Gör en ordentlig research, googla eller fråga till exempel medlemmarna i ”Författare på Facebook” om de har några tips.
– Jag tror inte att varken min första eller andra bok skulle blivit publicerad om jag inte gått alla skrivarkurser. Kurserna kan ibland tyckas dyra, men jag tycker att de är värda varenda krona.
Tack Birgitta för dina intressanta svar. Jag önskar dig och alla en trevlig helg!
Vilken härlig intervju. Nu blev jag riktigt sugen på att gå en skrivkurs eller två hehe. 🙂
GillaGilla
Ja visst blir man sugen! Du vet väl att det finns en lektör – Jeanette Niemi – som har skrivkurser i Italien – för både nybörjare och etablerade författare.
GillaGillad av 1 person
Jag har också läst hennes bok och tyckte mycket om den.
Ja, det har jag hört talas om men jag föredrar nog kurser på lite närmare håll 🙂 Italien åker jag ju till iaf. 🙂 Det där med distanskurser vore kanske en bra grej?
GillaGilla
Att jag föreslog Italienkursen var för att jag vet du gillar Italien … Distanskurser är nog en bra grej. Jag har gett mig själv ett nytt år att försöka få något utgivet. Blir det blankt nej från förlagen så ska jag kolla in distanskurserna lite närmare.
GillaGillad av 1 person
Ja, det vore såklart härligt, om jag hade mer pengar att lägga på sådana kurser. 🙂 Italienresor är ju sällan fel 🙂 Men jag hade såklart gärna gått en 🙂
GillaGillad av 1 person
Ja, det var ju det där med pengarna också. I höst tänker jag lägga dem på en lektör. Känns som den mest angelägna investeringen just nu.
GillaGillad av 1 person
Fin intervju! Den boken måste jag självklart läsa! Och håller med om att skrivarkurser/kurser överlag som inspirationskällor, är ovärdeliga! Kram
GillaGilla
Jag gick en superbra kurs i somras. Ska blogga om den någon dag.
GillaGilla
Jag hade så många frågor till Birgitta efter jag läst Blondie, men dessa får jag ta någon annan gång. Tyckte verkligen mycket om den i alla fall.
Skrivkurser är verkligen jättebra! Jag gick min på universitetet i Luleå, men den var helt på distans och därför perfekt för mig som bor ganska långt ifrån de flesta kurser som hålls i skrivande 🙂
GillaGilla
Distanskurser är verkligen en bra grej. Jag gick ett år i tidningsdesign på en skola i Stockholm fast jag jobbade några kvarter därifrån. Tyckte ändå att det var bättre att bara träffas i början och slutet av varje termin och sedan få sitta hemma och jobba med uppgifterna i min takt.
GillaGillad av 1 person
Vilken härlig läsning! Jag hade turen att få möta Birgitta under författarveckan på Fårö och hon har naturligtvis lämnat oförglömliga avtryck både genom sin bok, Blondie, och genom sitt härligt positiva sätt att vara. Det ska bli mycket intressant att läsa nästa. 🙂
GillaGilla
Hej Susanna! Jag kan tänka mig att hela författarveckan på Fårö är fin och att Birgitta bidrar till det oförglömliga. Kul att hon kommer med en ny bok nästa år.
GillaGillad av 1 person
Det är mycket roligt att ha Birgitta på skrivkurs ❤
GillaGilla
Det kan jag tänka mig. 🙂
GillaGilla