Anna Risberg om att vara kreativ

Anna_Risberg

FREDAGSINTERVJUN. Anna Risberg är bloggare, författare, musikpedagog, musikterapeut, flöjtspelare i Trio Bas Fiol & Flöjt och körledare för feelingkörerna där alla får vara med. För ett år sedan köpte jag hennes barnböcker Familjen Is i kris och Mot2xRisberg livets stora äventyr och upptäckte då att hon också hade illustrerat böckerna. Samt komponerat de flesta av de visor som följde med på en cd.

De båda prinsessorna i min bekantskapskrets som fick presenterna var mycket nöjda och jag tror att den där cd:n spelades varje kväll, om och om igen.

Hej Anna, hur är det att vara kreativ på så många sätt? 

– Hej Eva. Risken med att hålla på med mycket är att det blir ”varken hackat eller malet”. Musik som ligger mig närmast, kräver mycket övning till exempel. Det är inte så att har man väl lärt sig spela så ”kan man”. Man måste hålla igång och det är ju samma sak inom all kreativitet. Bloggen är ett bra sätt för mig att hålla skrivandet igång. Teckna gör jag inte alls nu och då ”tappar” man lite … Skriver sånger gör jag i perioder. Så det är mer konflikt än tillgång att hålla på med mycket tycker jag.

Förutom allt som står i presentationen pluggar du också. Berätta om pendlingen och studerandet. Hur många terminer är skolan på? Är det kul? Vad kommer du att göra sedan? 

– Jag går en tvåårig utbildning i kördirigering med pedagogisk inriktning på musikhögskolan i Örebro. Jag bilpendlar 16 mil dit och 16 mil hem en dag varannan vecka och så leder jag kör när jag kommer hem på kvällen. Det är väldigt roligt och utvecklande med studierna. Jag har gett mig själv projektförbud under tiden, det vill säga inga barnböcker, inget skapande över huvud taget. Jag vill verkligen koncentrera mig på utbildningen och jobbar ju dessutom heltid (studierna är på halvtid) och ibland får jag extra uppdrag på min frilansdel så det är verkligen ett helt riktigt beslut.

– Jag vill nog skriva lite musik sedan, låtar, sånger typ och arrangera för kör kanske. Jag arbetar nästan uteslutande med körer nu för tiden. Helst vill jag också slutföra några påbörjade projekt.

Funderar du på att skriva romaner för vuxna?

– Nej, jag tror inte jag kommer att försöka mig på det.

Vad läser du just nu?

– Just nu läser jag läser Kristina Sandbergs trilogi om Maj, har kommit till den tredje delen ”Liv till varje pris”.annarisberg2

Berätta om hur en bra kreativ dag i ditt liv ser ut. 

– En dag när jag får arbeta helt ostört och kanske hinna med en långpromenad där tankarna får fladdra lite fritt innan jag sätter mig ner och jobbar lite till. Ingen telefon som ringer, inga uppmanande sms. Och gärna som slutar med ett ”resultat”, att något har tagit form som jag tycker om och känner mig glad över. Jag hoppas på sådana dagar när studietiden är slut!

 

Tack för dina intressanta svar, Anna. Önskar dig och alla som läser en trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i fredagsintervjun: författare och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Anna Risberg om att vara kreativ

 1. Eva-Lisa skriver:

  Vilken intressant intervju! 🙂 En del har verkligen många bollar i luften samtidigt.
  Jag började försöka läsa om Maj, men tog mig inte igenom boken då den helt saknade dialoger. Vet inte om det är så i alla böcker i trilogin. Kanske gör jag ett nytt försök vid något annat tillfälle 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Pia Widlund skriver:

  Härlig intervju. Jag har börjat bläddra i hennes bok, Familjen Is i kris, riktigt bra!!

  Gilla

 3. Katarina skriver:

  Vad imponerande med människor som är kreativa på så många olika sätt. Men samtidigt tror jag att det är som hon säger att risken blir att ingenting blir riktigt färdigt, eller att det kan bli svårt att fokusera på något speciellt med så många järn i elden.

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Att till exempel ha förmågan att komponera en låt och samtidigt kunna rita … bara det är imponerande. Har inte tänkt på att det kan vara svårt att fokusera när man har talang för så mycket men efter Annas svar så förstår jag att det är så förstås.

   Gillad av 1 person

 4. forlag2015 skriver:

  Trevligt att få vara med här inne på en fredagsintervju 🙂 Och som sagt, vilja hålla på med mycket har sina avigsidor! Ha en bra vecka Eva och ni andra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s