The beautiful Beautiful Affliction

lene1

Lene Fogelberg: Beautiful Affliction

Som ung orkar Lene Fogelberg inte lika mycket som andra, det är något som känns fel i hennes hjärta och hon frågar sig: Will I die young? Men ingen läkare i Sverige tar henne på allvar. Ingen av dem upptäcker hennes medfödda hjärtfel.

Hon försöker tänka bort känslan av att inte få leva så länge till. För varje år som går blir hon svagare.

Det är först när hon och hennes man och deras två döttrar flyttar till USA som en läkare vill gå vidare med det konstiga ljudet i hennes hjärta. Och det visar sig att hon faktiskt kan dö när som helst. Läkarna vill operera henne så snart som möjligt. Att hon klarade att föda barn och flyga över Atlanten … var rena turen. Hennes hjärta kunde lika gärna ha brustit.

Lene Fogelberg balanserar perfekt mellan svidande ärlighet och integritet och hon har ett fantastiskt språk – hon gör det dessutom på engelska – och hennes sätt att gestalta, som när hon sitter på en stol vid spisen och gräddar pannkakor åt sina flickor men knappt orkar lyfta stekpannan, går rakt in i mig. Mina tårar rinner mest hela tiden. Hennes amerikanska förlag har valt att kalla boken en Memoir. Och det är den förstås. Men till formen liknar den också en thriller och en kärleksroman av bästa sort.

Till och omslaget är bland de snyggaste jag sett i år! Intervju med Lene Fogelberg här.

lene2

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till The beautiful Beautiful Affliction

 1. Eva-Lisa skriver:

  Böcker som berör eller stannar kvar hos en länge är svåra att hitta. Alltid lika roligt när man lyckas hitta de där guldkornen 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Anna skriver:

  Jag har också läst den och det är verkligen en skarp och gripande och intellektuell och fängslande berättelse, skriven på ett sätt så att man blir helt uppslukad av känslor! Mycket bra bokrecension och ja, här har vi ett alldeles gyllene guldkorn!!!

  Gillad av 1 person

 3. Eva Fogelberg skriver:

  Jag sträckläste boken. Jag kunde inte lägga den ifrån mig! Helt fantastisk bok som alla borde läsa.

  Gillad av 1 person

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Jag hoppas verkligen att jag får tillfälle att läsa denna… Nu är den uppskriven på min läsarlista! Tack för att du ”påminde” – jag vet att jag tänkte läsa den redan när du skrev om Lena i julas!

  Gilla

 5. Bo skriver:

  Första gången jag läser en poetisk bok på engelska (tekniker som bara läst teknisk litteratur) och det gick hur bra som helst. Språket flyter på utan att framhäva sig självt. Innehållet är gripande, utlämnande, dramatiskt, kärleksfullt, poetiskt, hjärtevärmande. Denna bok får högsta betyg av mig och jag rekommenderar den till alla, även män.

  Gilla

 6. näsdukarna ligger där, verkar vara en stark bok.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s