Debutanten Pia Widlund om att skriva och att stå på scen

pias_leidyFREDAGSINTERVJUN. Pia Widlund bloggar om sina intressen dans, teater och skrivande på Pias Lilla Kulturblogg. I oktober ger hon ut sin första roman Första given Pia 14som e-bok. För ett par månader sedan kom hennes novellsamling Våning Zero – berättelser från Katrineholm.

Hej Pia, nu har jag läst dina noveller och den jag gillar bäst är Att vakna i ett okänt rum. Men jag vill veta mer. Kan du inte bygga ut den till en roman?

– Det var en annan läsare som också fastnade för den. Det är lite kul för jag skrev den under 45 minuter i Kapitel 1:s tävling. Skulle bli 400-600 ord om jag inte minns fel. Jag har funderat lite på den och vem vet, det kanske dyker upp en fortsättning.

Hur lyder hisspitchen för din kommande roman, och då tänker jag mig en färd mellan bottenvåningen och plan 5. Inga konstiga stopp och undre världar som i en av dina noveller.

– Ojojoj, det har jag inte funderat på. Men om du tänker på Första given så ska jag Omslag-Första-given[1]marknadsföra den som ett modernt Dallasdrama. Familjen där allting händer.

Du har varit runt och pratat om din novellsamling bland annat på bibliotek och hos Rotary. Kan du som har scenvana ge oss som är mindre vana några tips?

– När du vet hur lång tid du ska prata, 20 eller 40 minuter, skriv ett manus på vad du vill säga. Läs det högt för dig själv om och om igen. När du läst det börjar du höra vad som låter dåligt och vad som låter bra. Stryk det dåliga från lappen och stryk även det du kommer ihåg utantill. Nu har du en bra grund, kortare text och bra text som flyter.

– Tänk på att prata lugnt. Man drar lätt på när man blir nervös. Tänk också på att söka ögonkontakt med publiken i den mån det går. Är det 20 funkar det, är det 300, titta på dem längst fram. Det får dom att känna sig delaktiga. Det kan även vara bra att slänga ut några frågor i början. Om det är någon som läst något på sista tiden eller om dom själva skriver.

– Ett annat råd är att ha ett glas vatten till hands och att lägga frågorna sist. Försök att komma ihåg frågorna, det kan vara bra stoff till nästa föreläsning. Oj, det blev mycket. Hoppas att någon har nytta av någon punkt!

Vad är det bästa med att skriva?

– Att få utlopp för kreativitet, spontanitet och fantasi. Att få skapa något, som förhoppningsvis är unikt och som andra vill läsa. Det bästa är ju också att man kan variera allt man skriver och bestämma när, var och hur man ska skriva. Och vill man inte skriva så struntar man i det.

Och det sämsta?

– Hittar inget, får sällan skrivkramp, men det sämsta kanske kan vara att man ”bör” skriva varje dag och det hinner jag inte.

Berätta om en typisk vardag i ditt liv.

– Vaknar, fixar kaffe, tar på mig och väcker Leidy som ligger kvar i sängen och låtsas sova. Går en promenad med henne, skjutsar till dagis, åker till jobbet. Efter jobbet hämtar jag Leidy, åker till stugan eller om jag är hundfri till dans eller teaterträning. Sen åker jag hem, äter, läser, ser på film eller skriver. Helgerna ser lite annorlunda ut för då vill jag prioritera att vara ute.

Tack Pia för intressanta svar och tips! Jag önskar dig och alla som läser en underbar bokhelg – oavsett om ni tillbringar den i hemmet, på bokmässan eller någon annanstans.

Detta inlägg publicerades i fredagsintervjun: författare och märktes , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Debutanten Pia Widlund om att skriva och att stå på scen

 1. Eva-Lisa skriver:

  Titeln låter onekligen intressant! Får ta och läsa den också framöver 🙂

  Gilla

 2. Pingback: Intervjuad av Eva | Pias Lilla Kulturblogg

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Smarta tips för föreläsning Pia! Tror att man har mycket användning av ”scenvana” när det gäller att föreläsa! Tack Eva för en fin intervju med Pia, novellsamlingen kan jag verkligen rekommendera! Sträckläste den 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s