Bokomslag & sommarläsning (del 3 av 3)

Samtidigt som jag har bloggat om en bok har jag på sistone försökt säga något om dess omslag. Det blir lite taffligt, jag har inte de rätta verktygen, men jag gillar verkligen ett bra omslag.

På fredag intervjuar jag en kille som verkligen kan det här. Men till dess får ni klara er med mina beskrivningar. Här kommer de sista två böckerna som (jag minns att) jag läste i somras.

kvinnan-pa-overvaningenClaire Messud: Kvinnan på övervåningen

Nora är ensamstående och snart fyrtio. Som ung drömde hon om att bli konstnär. Hon blev lågstadielärare. Visserligen trivs hon med att jobba med barnen men hela tiden bär hon en känsla av att livet pågår någon annanstans.

Så en dag börjar Reza i hennes klass. Det är en tilldragande och intelligent pojke och hon och han bygger upp en fin relation. Hans mamma Sirena är konstnär och när de träffas blir Nora förtjust i även henne. De båda kvinnorna hyr en ateljé tillsammans, jobbar sida vid sida, pratar om allt och det är Noras bästa tid i livet. När hon träffar Rezas pappa, Skandar, faller hon för honom också. Hon bländas av dem alla tre, älskar dem var och en och kanske ännu mer tillsammans som en familj. Men hur viktig är hon för dem?

Jag kände inte till handlingen, hade bara hört att boken skulle vara bra, och när jag köpte pocketen och såg det fula omslaget – ja, jag som älskar omslag med hus på kände mig kallsinnig över denna labyrintiska genomskärning – trodde jag att det rent fysiskt handlade om en kvinna på övervåningen, men det är bildligt förstås. Det borde jag ha fattat. Hur som helst. Boken är mycket läsvärd. Omslaget hamnar inte på min topplista.

adler_olsenJussi Adler-Olsen: Den gränslöse

Telefonsignalen väcker kriminalinspektör Carl Mørck när han som vanligt tar sig en tupplur vid sitt skrivbord på polishuset i Köpenhamn. Det är en kollega från Bornholm som vill ha avdelning Q:s hjälp med ett gammalt ärende: en ung kvinna hittades för många år sedan död hängande i ett träd några kilometer bort från den folkhögskola hon gick på. Hon blev påkörd men av vem? Polismannen har aldrig kunnat släppa brottet.

Avdelning Q består av Mørck och hans medarbetare Assad, Rose och numera också Gordon, den ena knepigare än den andra – vilket inte hindrar dem från att lyckas lösa de mest hopplösa fall. Men Mørck säger blankt nej till den vädjande polismannen. Något han senare får anledning att ångra.

Det här är den sjätte delen i serien. Jag njöt stort av de första fyra böckerna men var inte särskilt förtjust i Adler-Olsens femte. Men nu är han på banan igen. Härligt!

Omslaget går i samma stil som de tidigare. Inte trista men inte särskilt lockande heller. Jussi Adler-Olsens namn är det som syns bäst, och så ska det vara när man hör till de populäraste författarna i Danmark.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Bokomslag & sommarläsning (del 3 av 3)

 1. Susanne Olars skriver:

  Kvinnan på övervåningen låter som en bok jag skulle gilla. Den ska jag skaffa! Och så kan jag erkänna att även om omslaget inte är särskilt snyggt så har det nån lockelse på mig. Det där udda, konstiga. Vet inte vad det säger om mig 😀

  Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  Ja, det där med omslag är en historia för sig. Man kan ändra och ändra i all oändlighet. Just nu tror jag att jag fått till mitt bokomslag och det ska bli kul att höra kommande reaktioner!

  Gilla

 3. Eva-Lisa skriver:

  Det där med författarnamnet på böcker har jag också funderat på. Alltså att de blåser upp författarens namn på omslaget när det kommer en bok från någon som har en ganska stor läsarkrets. Dock har jag sett detta göras ibland även på förstlingsverk. Eventuellt för att köparna ska tänka att det kanske redan är en känd författare och bli nyfiken på boken? Om det är tanken är den ju inte så dum 😉

  Gilla

 4. MarveW skriver:

  Har läst kvinnan på övervåningen och håller med om omslaget. Det är verkligen inget som lockar till läsning. Däremot blev jag riktigt förtjust i boken. Svårt att förklara men jag gillar den skarpt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s