Hög på författare

Jag tror att det var på vintern. Men jag minns ingen snö. Det måste ha varit 2000 eller 2001. Kursen varade en helg, någonstans vid Mariatorget och Henning Mankell gästspelade som lärare. Han ville ge igen till läsarna och till Ordfront förlag åtminstone lite av det han själv fått genom åren. Snart skulle han och en kollega starta Leopold förlag. Han berättade hur han som liten satt och skrev av sina favoritböcker. Vartenda ord. Det var så han lärde sig. Han pratade också om sin svärfar Ingmar Bergman och läste Gläntan av Tomas Tranströmer och jag antecknade:

Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.

På söndagen, efteråt, promenerade jag innesluten i en bubbla av frågor: Kan jag skriva? Kan jag göra det tillräckligt bra? Från Söder, via Slussen, längs Skeppsbron. Där mötte jag två personer i ivrigt samspråk. Det var Tove Jansson och Göran Hägg.

Jag vände mig om och tittade på dem. Muminmamman och Författarskolan. Frotterade mig. Jag var så mottaglig den där dagen. Jag kände mig hög.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hög på författare

 1. Eva-Lisa skriver:

  Vilken härlig sammanfattning av din skrivarresa och citatet var verkligen jättevackert!
  Tycker det är lika sorgligt varje gång en stor författare dör, men det fina med att skriva böcker är ju just att de lever kvar en oändlig tid efter författarens bortgång och på så sätt kan döden på något märkligt vis aldrig segra.

  Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  Fint skrivet, vi har mycket att lära av andra och mycket att inspireras av. Tänkvärda ord från Tomas.

  Gillad av 1 person

 3. Katarina skriver:

  Vad bra skrivet. Man anar liksom känslan när man ser två storheter gå och samtala sådär, oavsett vad de är i för bransch. Håller med om citatet, det var jättefint. Jättetråkigt att han har lämnat oss men som Eva-Lisa säger så lever han ju kvar i sina böcker.

  Gillad av 1 person

 4. Skriviver skriver:

  Ah, vilken dag du hade där. Värd en hel novell, nästan?

  Vilket underbart citat av Thomas Tranströmmer. Tror jag måste läsa lite mer av honom. Jag har ju just upptäckt att poesi kanske ändå kan vara något för mig, när allt kommer omkring, så Tranströmmer känns ju given att kika närmare på!

  Tack för ett fint inlägg!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag har en jättebra bok som heter Tomas Tranströmer Dikter och Prosa 1954-2004 som kom då han fyllde 80 år. Om jag får vara lite vanvördig så är det (tror jag) som en best of-volym. Jag brukar ta fram den då och då och slå upp något ställe och läsa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s