Nu börjar nästa fas

fyr

Relationsroman, sa testläsaren. Psykologisk realistisk roman, sa läraren på sommarkursen. Jag tycker båda låter jättebra. Bara att samlingen med ord, mina ord i en viss följd, kan kallas för något är fantastiskt.

Då är jag på väg.

Sedan jag fick tillbaka manuset har jag skrivit till elvatusen ord. Det gick förvånansvärt lätt – jag hade lovorden från läsarna kvar i kroppen.

Förra veckan printade jag ut sidorna. Läste snabbt igenom. Då dök min inre kritiker upp igen. Vilket i och för sig är bra, jag måste se svagheterna nu och inte vara glad över det som är bra. Jag är dock lite väl hård, antar jag, eftersom jag ville kasta alltihop.

Men jag åkte på två minisemestrar i stället, inplanerade sedan länge, och vandrade bland annat runt på Landsort i strålande solsken, som om det var sommar och inte mitten av oktober. Det gjorde både mig och manuset gott. Vi gillar varandra igen.

Nu börjar nästa fas. Jag ska gå igenom en scen i taget och det ska bli så kul! Bland annat ska jag tänka på: Vad hände i förra scenen, hur påverkades karaktärerna, vad måste finnas här? Tjänar scenen på att ha mer eller mindre miljö, gestaltning, sinnen, information, tempo etc. Eftersom jag skriver informationstätt och ibland i för högt tempo säger jag till mig själv:

 • Ta det lugnt.
 • Mer i realtid.
 • Att lära känna personens bakgrund är också handling.

Vad ska jag tänka på mer? Alla tips emottages tacksamt 🙂

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Nu börjar nästa fas

 1. Ethel skriver:

  Låter som du har bra koll :-). Det jag tänkte på var isf att leta efter logiska luckor. Mitt tips!

  Gillad av 1 person

 2. Katarina skriver:

  Oj, svårt att säga utan att ha läst något du skriver. Men det där låter som en bra början iaf. 🙂
  Härligt med en liten nytändning.

  Gillad av 1 person

 3. Eva-Lisa skriver:

  Trovärdighet. Som tips, alltså 🙂 Många gånger när jag testläser manus är det just där det brister. Antingen att karaktären går ur rollen, eller att själva historien börjar svikta.

  Gillad av 1 person

 4. Skriviver skriver:

  Å, det verkar som om vi är i ganska mycket samma fas 🙂 Visst är det här roligt!? Jag ÄLSKAR verkligen just den här biten. Läsa, fixa till, finputsa, ta i med hårdhandskarna när det behövs… det är bara så uppfriskande! Och det blir så mycket bättre hela tiden.

  Vet inte om jag har några mer konkreta tips, du verkar ha en bra koll på vad du ska göra. You go!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, det är jätteroligt! Precis så där som du beskriver är det. Manuset blir bättre och bättre och samtidigt är allt fortfarande möjligt.
   Och nu när jag var ute en sväng kom jag på ytterligar en grej jag ska tänka på. 🙂 Skriver om det i morgon.

   Gillad av 1 person

 5. Manuskt skriver:

  Härligt att det går så mycket framåt! Har inte direkt nåt att tillägga, går själv in och ut ur ”nu kastar jag allt”- stadiet.

  Gillad av 1 person

 6. Carola skriver:

  Din planering för vad du ska gå igenom i redigeringen låter väl genomtänkt. Lagom mycket att tänka på också. För egen del brukar jag ha olika checklistor för varje genomgång då jag inte klarar av att ha allt i huvudet. Det är mitt tips 🙂

  Gillad av 1 person

 7. Pia Widlund skriver:

  Du verkar ha fått ett gäng med bra tips. jag brukar kolla dagar och årstider så det inte blir knas i handlingen, kanske kan vara ytterligare ett tips.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Jättebra tips, tack Pia.
   Läste nyligen om någon som hade två torsdagar efter varandra. Och någon annan som förlagt en svensk nyårsafton till sista januari. Ska kolla mina dagar en extra gång.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s