Kanske imorgon – en sträckläsarbok

kanske-imorgon

Felicia Welander: Kanske imorgon

Felicia Welander signerade böcker i Näsby Park, norr om Stockholm, för ett par månader sedan och jag hade tur att vara i närheten och kunde därför träffa henne och få ett signerat exemplar. Eftersom jag är en trogen läsare av Debutantbloggen, där hon är en av fem som bloggar i år, anade jag att hennes bok skulle vara i min smak.

Jag hade rätt. Det var en sträckläsarbok om ofrivillig vänskap och hur den kan övergå i äkta.

Huvudpersonerna Eva och Monika är grannar och lika gamla. Båda bär på en stor sorg som de försöker hantera på olika sätt. Monika styr sitt eget liv och tar för sig, fräser runt på motorcykel och njuter allt hon kan – samtidigt som hon döljer viktiga saker för en kär person som borde få veta. Eva har förlorat sin dotter i en olycka och försöker överleva fram till den dagen då hon på bästa sätt ska ta livet av sig. Men fram till dess fortsätter hon att åka till jobbet, där ingen vet vad som hänt.

Det är på pendeltåget som Monika tar kontakt. Eva är inte intresserad. Men Monika ger sig inte och kommer med det ena förslaget efter det andra. Och Eva får hela tiden skjuta på det som hon måste göra.

Boken är välskriven och ganska kort – inget onödigt finns med – och ändå har den allt: kärlek, sorg, ljus och mörker. Den berör mig djupt.

P.S. På fredag intervjuar jag Felicia Welander.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Kanske imorgon – en sträckläsarbok

 1. Eva-Lisa skriver:

  Ibland har känslan rätt direkt! 🙂 Kände samma när jag såg Disclaimer, det var bara en bok jag måste läsa och det är fortfarande den bästa bok jag läst på mycket länge 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Då kan jag avslöja att jag har börjat lyssna på Disclaimer 🙂 Hade kanske föredragit boken men det här för enklare och billigare eftersom jag redan betalar för Storytel. En sak jag genast kan säga att jag gillar är språket och drivet. I ljudboken läser en kvinna kapitlen om kvinnan och en man kapitlen om mannen. Effektfullt.

   Gillad av 1 person

 2. Katarina skriver:

  Va?? Jag hade fått intrycket att det där var en ungdomsbok! :O Där ser man så fel man kan ha. Men nu blev jag nästan lite nyfiken på den. Ska hålla utkik efter den nästa gång jag går in i en bokhandel. 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Christina skriver:

  Å, en sådan där bok längtar jag efter just nu…. bara läsa och drömma sig bort….
  Ha det fint!

  Gillad av 1 person

 4. Pia Widlund skriver:

  Å jag som vill ha lite mer blod just nu, mohahaha, funderar på att börja läsa Färjan, som ligger i min hög. Såg ett par avsnitt av Rederiet igår, författaren kanske hittade inspiration där…

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Kanske imorgon har kanske inte det blod du efterlyser. Men den är skrämmande och himla bra på ett annat sätt.
   Färjan lär vara bra. Vad jag hört har Mats Strandberg åkt de där färjorna så många gånger nu för sin research att han aldrig tänker åker åka fler gånger. Han kanske inte vågar efter att ha läst sin egen bok?

   Gilla

 5. missmagicgirl skriver:

  Åh, hade inte hört om denna. Ska lugnt kolla upp den 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s