Möte med lektören

os_stad

Nu har jag fått jättebra råd av lektören Erik Grundström. Vi träffades för två veckor sedan. Sedan dröjde det en vecka innan informationen hade lagt sig och jag kunde mejla honom – bland annat med den viktigaste frågan ”Romanen om Tuva ska bli riktigt bra. Kan den bli det?” Hans svar: ”Ja, det tror jag. Återstår en del att arbeta med.”

Mitt manus var uppdelat på fyra delar, åren 2001, 2000, 2002 samt 2013. Sedan jag började fundera på lösningar har jag bestämt mig för fem delar – för att få med mer av vissa karaktärer och det vill jag delvis ha i en egen tidsrymd som den nya fjärde delen (år 2005) kan ge.

Erik sa att de första delarna är karaktärsstyrda och att den sista delen är intrigstyrd. Hoppsan. Det visste jag inte. Men nu kan också jag se det klart och tydligt. Och det verkar ju inte riktigt klokt. Som om det plötsligt blir en b-deckare. Vill jag behålla sista delen måste jag plantera en hel del i början, men då blir det en annan roman än jag tänkt.

Så jag gör om sista delen (slutraderna fungerar dock tycker både han och jag, puh, tur). Omskrivningen är något som jag ser fram emot med både glädje och nyfikenhet. Likaså att skriva den nya delen år 2005.

Men det är annat som ”plågar” mig: I somras på kursen läste Erik tjugo sidor av del 1 och tyckte då att jag skulle stanna lite längre i realtid och sakta ner, att alla scener inte kunde vara bärande. Efter mina ändringar tyckte han att texten fungerade. MEN huvudpersonen Tuvas drivkrafter måste synas bättre. ”Hetta upp. Vad sker i skulden?”

Den biten är några av de saker som blir det allra svåraste. Jag trodde nämligen att jag redan hade hettat upp … men nu får jag fundera vidare.

Just nu navelskådar jag min egen text. Där Erik till exempel har skrivit ”bra fördjupning” och ”bra laddning” jämför jag med partier som han anser saknar det. Vad gör jag när det blir bra? Vad är sämre?

Jag har några utmaningar framför mig som jag inte vet hur jag ska lösa men att få ägna vintern åt att klura med det här känns riktigt bra. I tanken är jag redan i januari …

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Möte med lektören

 1. Eva-Lisa skriver:

  Jag tror att ditt manus kommer att bli jättebra! Det där klurandet är alltid av godo, för ibland kan man behöva vrida och vända på en del detaljer innan man förstår hur de ska komma handlingen till bäst nytta 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Pia Widlund skriver:

  Håller med Eva-Lisa där, ibland behöver man sova på saken. Jag tycker det är svårt att veta hur lektörer, och andra också för den delen, menar ibland. Jag vill gärna ha konkreta exempel, det känns lättare. Och någon b-deckare blir det inte Eva!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Att få konkreta exempel är alltid lättare. Men jag kan förstå lektörer som ibland är lite vaga, de ska ju inte komma med lösningen utan få författaren att tänka och bestämma själv. Upplägget med Erik som lektör tycker jag är jättebra, att man ses i verkligheten och att man sedan får fundera en vecka eller två och komma med ytterligare frågor.
   Tack för att du tror att det inte blir någon b-deckare. Det kanske blir en … tummetott.

   Gilla

 3. Ethel skriver:

  Förstår precis hur du känner det. Och vilken tur att det finns lektörer som kan sin sak och kan klargöra på det sätt du beskriver. Sånt som man inte ser själv, men inser när man får responsen att så är det förstås. Och det är alltid kul med utmaningar. På något sätt kommer du att lösa det.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, det är guld värt att ha möjlighet att anlita en lektör. Det är så mycket man lär sig, hela tiden.
   Tack för att du tror att jag kommer att lösa utmaningarna. Min hjärna har börjat klura på olika upplägg. Jag tror jag helt enkelt får skriva mig fram till något som gör mig nöjd och sedan kolla med andra om jag har lyckats.

   Gilla

 4. Susanne Olars skriver:

  Härligt att du låter så taggad att ta itu med det här! 😀

  Gillad av 1 person

 5. Vilken härlig utmaning! Jag tror att du kommer att klara det galant. Det låter som att du har fått bra hjälp av din lektör, och att du tar emot kommentarerna på precis rätt sätt. Heja heja! Men ja, det är frustrerande när man får höra att man ska göra något man redan tror att man gjort… I sådana lägen brukar jag tänka att det som jag försökt göra antagligen är rätt, men att jag i texten faktiskt gjort någonting annat. Och så försöker jag läsa med utifrån-ögon.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack för att du tror att jag kommer att klara det. Hittills känns allt kul. Så småningom när jag börjar närma mig ”klar” ska jag ta fram utifrån-ögonen. Det är ett jättebra tips.

   Gilla

 6. Katarina skriver:

  Vad härligt med så bra och konstruktiv feedback. Han verkar duktig och noggrann. Ja, ibland kan man behöva fundera över saker lite innan man vet hur man ska åtgärda dem. Men det är hemskt intressant med, och lärorikt.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag är jättenöjd med den feedback jag fick. Och tacksam för att jag ändå är på rätt spår. Det ska bli kul att börja skriva men först tänker jag faktiskt klura och skriva synopsis (kors i taket) på de delar jag ska skriva om/skriva nytt. Jag kanske kan lära mig att skriva rått och sedan redigera – så där som du gör 🙂

   Gillad av 1 person

 7. En lärare gav feedback på några första kapitel till min ungdomsroman när det begav sig för några år sedan. Det jag uppskattade mest var just utropen (i marginalen då) där hon markerat vad som var riktigt bra. Just de partierna hade jag skrivit med gott flyt, utan att behöva ”arbeta” med dem. Av en sådan enkel feedback lärde jag mig jättemycket.
  Intressant detta med karaktärsstyrt och intrigstyrt. Får ta en noggrannare titt på detta framöver 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Vilken bra lärare du hade. Jag trodde på något sätt att jag skulle nöja mig med att få utpekat vad som inte fungerade plus lite beröm förstås. Men precis som du, nu när jag fick markerat det som var bra, kan jag fundera mer på hur jag gjorde osv.
   Ibland är det lätt att se om en bok är karaktärsstyrd eller intrigstyrd – en deckare kan väl knappast vara något annat än intrigstyrd. Men ibland är det svårare att få syn på ”styrningen”.

   Gillad av 1 person

 8. Skriviver skriver:

  Det låter som att din lektör är super! Jag tror att det är precis sådant som vad som är ”bra laddning” och ”bra fördjupning” som jag skulle vilja veta när det gäller mitt eget manus. Och det där med karaktärsstyrt och intrigstyrt var intressant – just att det kan vara olika i olika delar av en text. Jag har alltid förut tänkt på mitt manus som karaktärsstyrt eftersom karaktärerna är så viktiga för mig och eftersom jag utvecklade intrigen så att säga utifrån karaktärerna. Men nu har jag börjat fundera på om det inte är väldigt intrigstyrt egentligen. Hur kan det vara så svårt att få koll på det?

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, super är ordet. Jag är jättenöjd.
   Nu ser jag ju klart och tydligt att sista delen i mitt manus var intrigstyrt men det är nog svårt att se själv om manuset börjar bli något annat, i alla fall när man är mitt uppe i det.
   Du kanske kan fråga någon av dina testläsare vad de anser?

   Gilla

   • Skriviver skriver:

    Ja, kanske att Liv kan säga något om det, men det var ju ett år sedan hon läste. Börjar nästan fundera lite på att anlita en lektör trots allt. Vad heter din?

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Erik Grundström. Många lektörer skriver ju ett långt brev + antecknar i manuset. Erik antecknar men skriver inget brev. I stället berättar han IRL (eller via skype) om vad han ser i manuset. Jag gillar att kunna ställa frågor direkt och även efteråt via mejl när informationen lagt sig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s