Snygga ryggar (med mera)

Jag försöker göra lite julfint i bokhyllorna och går runt med en trave lästa böcker som ska in på olika ställen. Det finns väldigt många intetsägande bokryggar. En del är också oläsbara på håll. Som mörk text på mörk bakgrund.

Jag vill att mina böcker ska ha det där extra. De här tycker jag står ut:

presidentens_hustru_mfl

Presidentens hustru har amerikanska stjärnor. Augustiresan visar en bild av en strand – och vi förstår var bokens resa utspelar sig. De små fotsulorna på Born to run är inte bara humoristiska utan berättar också att det handlar om att springa (nästintill) barfota. Shantaram har det indiska palatset. Med sin tjocklek och kontrastrika färger är det verkligen en bok som inte gömmer sig.

de_geerEn sorts omslag jag gillar är när motivet fortsätter över ryggen och gärna också baksidan. En sådan är Jakten mot nollpunkten – en roman om mig själv. För övrigt hade jag väldigt roligt när jag läste den för några år sedan. Carl Johan de Geer skriver rörligt, hit och dit och levande. Minns att han på ett galant sätt skrev om olika bilmodeller han haft men samtidigt förde fram annan, viktigare information.

I söndags var det skrivarprat på hög nivå. Jag träffade bloggarvännen Pia – alltid så kul att ses i verkligheten – och vi pratade böcker, förlag, lektörer och mål inför nästa år. Hon gick vidare för att se Svansjön och jag åkte hem och sov. Det är en rackarns förkylning jag fått. Är nu inne på tredje veckan. Men det är ganska okej, jag bara sover och läser och sover. Och dammar lite. Nu är det åtminstone julfint i bokhyllorna. Not. Jag började ju fotografera böckerna i stället.

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Snygga ryggar (med mera)

 1. Pia Widlund skriver:

  Det pratas titlar, framsidor och baksidestext, men aldrig ryggar. Där öppnade du ögonen för mig och säkert många andra också. Det är ju helt klart det första man ser. På min e-bok är det oviktigt men man kanske får trycka upp någon pappersbok i framtiden…

  Gillad av 1 person

 2. Susanne Olars skriver:

  Det är extra kul när man kan se författaren i hela bilden, som man verkligen gör på Carl Johans bok! Varje streck och fluga lyser av CJdG, man ser på långt håll vem som skrivit den 😀 Underbart!

  Gillad av 1 person

 3. Eva-Lisa skriver:

  Just ryggar på böcker gör ju väldigt mycket när man radar upp dem i bokhyllan.
  Kul att träffa bloggarvänner! Och hoppas du hinner få bokhyllan julfin innan julafton 🙂

  Gillad av 2 personer

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Jag som precis plockat upp alla mina böcker ur papperskassar och satt upp dem på hyllan under taket i nya arbetsrummet måste nu genast in och undersöka ryggarna! Aldrig tänkt på! Jag hade turen att få träffa Pia i somras, det är verkligen roligt att få träffas ”på riktigt” och inte bara digitalt 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, nu måste du undersöka ryggarna! Kanske är det någon som står ut extra?
   Javisst är det roligt att träffa bloggvänner på riktigt. Hoppas jag få äran att prata med dig och andra bloggare också, någon dag 🙂

   Gilla

 5. Skriviver skriver:

  Vad tråkigt att din sjuka inte gett med sig än! Även om det är skönt att sova och läsa så tröttnar man ju på det också till slut. Hoppas du blir bättre snart!

  Jag har också alltid varit väldigt förtjust i bokryggar. Alltså, jag menar att jag tycker att det är viktigt hur de ser ut, och vissa är verkligen underbara och andra inte. Ärligt talat är det alldeles för få som har det där lilla extra. Kanske att jag måste göra ett inlägg med mina favoriter? Jag blev väldigt inspirerad 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Pingback: Bokryggar i juletid | Skriviver

 7. Carola skriver:

  Jag upptäckte också bokryggarnas charm när jag flyttade in i mina nya bokhyllor. Jag har dem färgsorterade. Hur gör du med dina?

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Gillar idén med att färgsortera böckerna. Men jag har inte gjort det, inte än i alla fall. För närvarande har jag tre bokhyllor: en fast i vardagsrummet där de böcker jag har haft längst står, i hallen står de som jag köpt de senaste åren och i köket har jag en pocketbokhylla, där alltså alla pocket som jag inte gett bort eller slängt får trängas.

   Gillad av 1 person

 8. Katarina skriver:

  Apropå bokryggar så har jag en kul anekdot betr nittio som inbunden. Omslagsbilden är liksom i två lager och just på ryggen ser det ut som om killen på omslaget har rastaflätor pga palmbladen. Det ser lite kul ut. 😊

  Gillad av 1 person

 9. Ryggar vill jag ska vara tydliga. Inget smått eller dunkelt som är svårt att utläsa. Och omslag överlag är jag mycket petig med. Är boken i mitt tycke ful (eller av konstigt material som känns obehagligt) köper jag den inte. Hur gärna jag än vill ha den. Utseendefixerad? Inte alls 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Håller med: tydliga ryggar och tilltalande omslag ska det vara. Är också petig. Men det händer att jag kommer hem med ett fult omslag – för att det är en bok jag längtar efter att läsa. Men står jag i en bokaffär och ska välja några pocket så betyder omslaget jättemycket.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s