Min bästa läsning 2015

Flera bloggare har summerat sin läsning 2015, bland annat Carola som lade upp alla omslag till en läckert collage. Jag är lite sent ute, snart mitten av januari, men att låta det ligga till maj eller när jag nu vaknar upp ur min törnrosasömn och upptäcker att romanen är klar hurra, då är det verkligen passé.

Min bästa läsning 2015: Förra året läste jag kanske trettiofem böcker och skrev om drygt tjugofem. Alla som jag skrev om är bra. Här är fem pärlor + en bonus.

Lena Einhorn: Blekingegatan 32. En fantastisk roman om Greta Garbo och fantastiskt Blekingegatan32-garboberättad av författaren själv. Många underbara twister och humoristiska detaljer. Som när två tonårsflickor spånar efternamn. Det är hon som heter Greta Gustafsson som ska byta och hon vill inte. Vad ska hennes mamma säga? ”Nej, nu tänker vi”, sa Mimi, den andra flickan. ”Låt oss tänka på något vackert. Kanske hittar vi något som du tycker om.” ”Men det måste börja på G”, mumlade Greta. ”Jag vill inte märka om mina handdukar.”

Jeanette Winterson: Varför vara lycklig när du kan vara normal? Den lilla Jeanette varfor-vara-lycklig-nar-du-kan-vara-normalhar adopterats av en religiös familj och hennes nya mamma är en tyrann. Ofta blir hon utelåst och får sitta på trappen hela natten. Den vuxna Jeanette blir en framgångsrik författare. Men varför ska hon skriva om sitt lesbiska liv? Mamman är minst sagt inte road, och säger orden som blir titeln på denna självbiografi. Boken är välskriven och rolig. Jeanette Winterson har tagit ett steg bakåt och beskrivit sin barndom och uppväxt på ett alldeles underbart sätt.

9781631529856_Perfect_358.inddLene Fogelberg: Beautiful affliction. Lene Fogelberg berättar om sitt liv och sitt hjärta som inte är som andras. Men ingen läkare i Sverige ser att något är fel. Hon skriver ärligt, har ett fantastiskt språk och vet hur man gestaltar. Hennes amerikanska förlag har valt att kalla boken en Memoir. Och det är den förstås. Men till formen liknar den också en thriller och en kärleksroman av bästa sort.

Paula Hawkins: Kvinnan på tåget. Handlingen är spännande men det är ändå kvinnanpatagetkaraktärerna som är sympatiska och osympatiska om vartannat som gör boken så speciell och bra.

Sharon Bolton: Små svarta lögner. Catrin och Rachel var bästa vänner när de växte upp smasvartalognerpå de ensliga och vindpinade Falklandsöarna. Men nu, tre år efter det att Catrins söner dog då Rachel passade dem, talar de inte med varandra. Catrin är så full av hat att det enda hon kan tänka på är hur hon ska mörda Rachel på treårsdagen. En spännings- och relationsroman som börjar väldigt bra och sedan blir bättre och bättre och bättre …

Ulrika Hoffer: Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk. Efter att jag förra nyåret smarta-sotsaker-utan-socker-gluten-och-mjolktog beslutet att sluta med socker blev jag i stort behov av bra recept på nyttigheter. Boken ligger i princip framme hela tiden och med allt gott jag har lyckats röra ihop eller baka har jag inte ens längtat efter socker. Ett par kexchoklad har det dock blivit, en efter Göteborgsvarvet och en efter Bellmanstafetten, men så får det bli ibland. I kärlek, krig och direkt efter mållinjen på darriga ben – då är allt tillåtet.

Detta inlägg publicerades i bra läsning. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Min bästa läsning 2015

 1. Ethel skriver:

  Tack för tips! Två har jag läst, Hawkins och Winterson. Gillade bägge. Boken om Greta Garbo hade jag glömt. Den vill jag läsa och Små svarta lögner låter spännande. Smart tänkt av Greta Garbo och hon valde ju ett efternamn på G :-).

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Visst är det smart av Greta att tänka på hur hon skulle slippa märka om sina handdukar 🙂 Och smart av författaren att välja ut denna detalj i stället för att med ord berätta hur Greta trodde att hennes skådespelarframtid skulle se ut.

   Gilla

 2. Katarina skriver:

  Tack för bra lästips. Håller med om att Carolas inlägg var inspirerande och läckert att se alla omslagen sådär. 😊

  Gillad av 1 person

 3. Eva-Lisa skriver:

  Vad roligt att Små svarta lögner, fick komma med på listan! 🙂
  Och tack för lästips! Kvinnan på tåget, har jag fått höra ska vara ganska seg i början och därför har jag dragit mig för att läsa den. Kanske får ge den en chans ändå 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Susanne Olars skriver:

  Är mitt upp i Kvinnan på tåget nu, lyssnar på den som e-bok och vill ALDRIG sluta lyssna! Blir ännu mer motionerat än vanligt av bara farten 😀 Nu ska jag beta av resten av din lista också, låter bra alltihop!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s