Jaha, då har jag alltså kastat mig åt vargarna

… åtta vargar eller bokförlag som de också heter. Jag tänkte till en hel del innan jag gjorde det. Alltså, det är rätt bekvämt att sitta i sin skrivbubbla och njuta – och ibland fantisera om en framtid som publicerad författare. Och något helt annat med att utsätta sig för åtta nej i inkorgen.

Den här intervjun på bloggen Läsa & lyssna med spänningsförfattaren Hanna Lindberg (Sthlm Confidential) fick mig att välja att skicka till stora och medelstora förlag. På frågan om hur det var att debutera på ett litet förlag svarar hon:

”Inte alls som jag hade trott. Jag visste att de hade små resurser och var beredd på att göra mycket själv, men hade jag vetat hur stor insatsen skulle bli så hade jag nog hellre satsat på egenutgivning. Då hade jag haft full kontroll. Samtidigt betydde det enormt mycket för mig som debutant att veta att någon annan än jag trodde på min bok och ville ge ut den.”

Hanna Lindberg berättar också om allt hon gjorde för att marknadsföra boken.

Just nu känner jag: Helst ett större förlag, annars (kanske) egenutgivning. Men då måste jag först ha stärkts av flera positiva refuseringar. Men allt det där ligger långt fram. Jag räknar med att få det sista svaret någon gång i höst.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Jaha, då har jag alltså kastat mig åt vargarna

 1. Susanne Olars skriver:

  Så spännande det ska bli att följa dig i det här, jag är SÅ glad att du väljer att dela med dig om bokäventyret på bloggen. Och din fina bild i headern gillar jag skarpt!

  Gillad av 1 person

 2. Ethel skriver:

  Jag förstår verkligen precis hur du känner det. Jag är snart i samma situation. Håller på att göra det sista i manuset nu. Försöker förhala, samtidigt som jag vill gå vidare. Det där med vargar var bra. Undrar vad förlagen skulle tycka dock, om de visste hur vi ser på dem :-).

  Gillad av 1 person

 3. Pia Widlund skriver:

  Ny bild och ny energi!!! Det gillar vi!

  Gillad av 1 person

 4. Hanna Lindberg skriver:

  Roligt att du läst intervjun! Stort lycka till! /Hanna

  Gillad av 1 person

 5. Skriviver skriver:

  Ah, vilket svårt val det där. Litet förlag eller egenutgivning. Har alltid känt för min egen till att egenutgivning knappt är ett alternativ, för att jag helt enkelt inte orkar med allt man måste veta och kunna. Men å andra sidan kanske jag misstar mig på hur jobbigt det är, och jag kan verkligen inse grejen med att ha full kontroll över alla detaljer, det måste vara underbart (kontrollfreak som jag är, till vis del). Håller förstås tummarna för att du inte ska behöva göra det valet alls, utan att det istället blir ett stort förlag.

  Och jag gillar också din nya bild skarpt! 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Det verkar ganska krångligt med egenutgivning, men vem vet, det är kanske kul att lära sig alla bitar. Men jag skjuter frågan på framtiden.
   Tack (att ligga på parkbänken verkar mer som min melodi än att styra ett egenföretag)

   Gilla

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Underbar bild, den med parkbänken! Håller tummar och tår för ditt manus Eva! Vet hur det känns att vänta. Och hoppas. Men också vilket positivt äventyr det vara att ge ut på egen hand efter alla nej tack.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack för alla tummar och tår. 🙂 Så bra att du påminde om att det också kan vara ett positivt äventyr att ge ut själv. Ska ha det i åtanke.
   P.S. Jag kommer kanske med frågor om det i höst 🙂

   Gilla

 7. Mina sju vargar (lite större förlag, något riktigt stort t.o.m.) var allt från jättesnabba med besked med allt från svar på någon dryg vecka till nu snart ett år senare inget svar – fast bara ett så segt förlag. Och endast en positiv refusering… men jag ger inte upp. Andra manus väntar och än har jag inte börjat titta på egenutgivning även om det ev är ett tänkbart alternativ. Håller tummarna för dig och hoppas att en varg nappar 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Vad intressant! Tack för att du berättade. Kul att du fått en positiv refusering, hoppas du snart hittar rätt förlag 🙂
   Ett år och inget svar? Det låter riktigt nonchalant. Okej, om det dröjer upp till ett halvår (om det är semestrar etc) men mer är dålig stil.
   Lycka till med dina manus!

   Gillad av 1 person

 8. lasaochlyssna skriver:

  Vad roligt att du blev inspirerad!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s