Om jag hjälpte Elizabeth George att redigera En ond liten handling

… skulle jag först berömma henne. Både framgångsrika och mindre framgångsrika författare är som sköra blommor. Så jag vattnar och pysslar lite. Du har en fantastisk förmåga att gestalta, Elizabeth, och jag gillar dina karaktärer MEN … vill du ha en kopp te förresten?

Som du minns utspelar sig din artonde kriminalroman om Thomas Lynley och Barbara Havers delvis i Lucca i Toscana. Dottern till Havers vän har kidnappats och hon försöker med både lagliga och olagliga medel att hitta henne. Hon sätts på en administrativ tjänst en-ond-liten-handlingoch det blir i stället Lynley som reser till Italien, dit flickan har förts, för att bistå den lokala polisen i utredningen.

Intrigen är bra och jag är imponerad över din grundliga research. Men varför använder du allt du har lärt dig? Varför pepprar du din text med enorma mängder italienska ord, inte bara i dialog, utan ibland hela fraser, för mig obegripliga och inte gissningsbara. Jag ramlar ur berättelsen. Hela tiden.

Du har format kriminalinspektören Barbara Havers till en genuint vänlig och mycket ensam människa, hon äter fel, är storrökare och slarvigt klädd, och jag tycker mycket om henne. Jag gillar hennes chef sir Lynley också. Trots att de kommer från olika världar arbetar de bra tillsammans och har tillit till varandra. Men i den här boken är tilliten borta. I den här boken går Barbara över gränsen för den karaktär hon är. Hon blir personlighetsförändrad, Elizabeth, och det kan jag inte acceptera.

För mig är hon inte trovärdig. Jag tappar sugen. Jag är ledsen för Barbaras skull. Och för din. Men ta gärna lite mer te.

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Om jag hjälpte Elizabeth George att redigera En ond liten handling

 1. Eva-Lisa skriver:

  När karaktärer går ur sina roller tappar de (precis som du skriver) trovärdigheten. Det är en typisk sådan där grej som jag försöker passa mig för att göra.

  Gillad av 1 person

 2. Eva Karlsson skriver:

  Jag fick mig en tankeställare när jag läste boken i vintras och försökte titta på mitt manus med andras ögon. Men alla böcker är bra – man kan alltid lära sig något 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Ethel skriver:

  Jag läste mycket av Elizabeth George hela 1990-talet och gillade dem verkligen. Nu var det länge sen. Tröttnade lite. Kanske ska ge mig på den här, bara för att kolla om jag tycker som du :-).

  Gillad av 1 person

 4. Eva Karlsson skriver:

  Ja, det vore kul att höra vad du tycker om den. Många av hennes böcker är väldigt bra, men ibland blir det för mycket infodumpning (enligt mitt tycke).

  Gilla

 5. Bara hittepå skriver:

  Som jag skrockade mig igenom den här recensionen. Du har talang för det komiska skrivandet.

  Jag bläddrade lite i Elizabeth Georges skrivbok en gång och kommer ihåg att det handlade mycket om research. Men det kan bli för mycket av det goda. Kanske ville hon mest ha en anledning att åka till Toscana på semester?

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack för vänliga ord. Jag tycker att hennes skrivbok är rätt okej och har lärt mig en del av henne men när det kommer till researchen tycker vi olika. Eller rättare sagt, det är är a och o att författaren har på fötterna, men allt man har snappat upp behöver liksom inte vara med i den slutgiltiga utgåvan.

   Gilla

 6. Skriviver skriver:

  Haha, vilken väldigt fin hjälpredigering. Te kan ju kompensera för det mesta.

  Jag har aldrig läst någon av hennes böcker, utom ”Skriv på!”, hennes bok om skrivande. Och den var ju både ganska matnyttig på vissa sätt, men också den laddad med lite för mycket darlings enligt min mening, typ flera sidor långa textexempel från hennes egna böcker. Liksom lite tröttsamt. Men hur som helst förstår jag att du blev besviken, personlighetsförändrade karaktärer fungerar inte alls. Och galet mycket italienska låter också asjobbigt. Trist att hon inte insåg det.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Håller med dig om hennes Skriv på. Bra men inte den bästa skrivboken på marknaden. Förresten, visst har du berättat om vilka skrivböcker du föredrar? Jag ser gärna en repris – eller ett nytt inlägg om jag bara har drömt 🙂

   Gilla

 7. Pia Widlund skriver:

  Bra skrivet. Jag har sett filmerna och avskyr hans uppnästa stroppighet och han attityd när han kör med henne. Men bra karaktärer i alla fall.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack. Jag har också sett några av filmerna, tycker att de är okej, och jag gillar att karaktärerna kommer från olika klasser – det gör det så mycket mer brittiskt.

   Gilla

 8. Katarina skriver:

  Intressant skrivet. Du har rätt, ibland vill man som läsare börja redigera böcker man läser, lol. Händer mig hela tiden med boken jag läser just nu. Jag vill stryka, stryka, stryka! Ta bort alla förklaaaringar, alla meningslösa tankegångar och övertydlighet hos huvudpersonen som bara känns som utfyllnad. Faktiskt undrar jag om inte författaren låtit en redaktör bestämma lite FÖR mycket i fråga om den här boken för annars kan jag inte förstå hur en författare som skrev en så bra första bok skulle följa upp med något som denna!
  Jag har inte läst George, men kanske får försöka någon gång. Speciellt denna då, för att se hur hon framställer italien. Det brukar alltid vara intressant när utomitalienska författare ska framställa italienare. Det brukar bli väldigt stereotypa karaktärer och skeenden. Kanske är hon undantaget?

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Precis, ibland vill man bara stryka 🙂 Men det är ju också nyttigt, på något sätt lär man sig av både bra och dåliga böcker.
   Det vore verkligen kul om du läste boken. Jag antar att du skulle se annorlunda på den som inte ”känner” Havers så bra som jag gör och därför inte tänka att hon faller ur ramarna. Du skulle ju också förstå italienskan och märka hur hon framställer italienare – själv är jag inte rätt kvinna att uttala mig om huruvida de är stereotypa eller inte 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s