Nya Plan B (men hjälp, hur skriver man ett synopsis?)

När jag på Valborgsmässoaftonen skickade iväg mitt manus till åtta bokförlag hade jag två idéer om hur hösten skulle bli. I den ena versionen var jag antagen, i den andra inte. I den senare skulle jag dra mig undan världen (nåja), i alla fall lägga skrivandet på hyllan ett långt tag. Att smälta ett nederlag och komma igen och göra nytt och göra bättre tar tid.

Jag hade och har fortfarande inga planer på att ge ut själv. Vill inget bokförlag ha mig, vill inte heller jag ha mig. Så ungefär. (Jo, jag vet att det handlar om det jag skrivit, inte mig personligen, men jag är inte säker på att känslorna vet.) Men å andra sidan … ett antal positiva refuseringar kanske gör att jag tänker om. Hur som helst så tycker jag inte om att gå och vänta på något som är utom min kontroll, och ännu sämre att yttre makter som refuserar min roman ska få bestämma hur jag ska må.

Så det får mig att vilja ta tag i manus 2. På riktigt. Jag har funderat förut på att gå en manusbearbetningskurs där en lektörsläsning ingår på slutet och nu känner jag starkt att jag måste gå den i höst. Oavsett antagen eller inte med manus 1 så behöver manus 2 få den bästa hjälpen.

Till ansökningen ska man skicka in synopsis och cirka 20 sidor. Det sistnämnda är inget problem, jag har nästan redigerat sönder första delen … Men synopsis. Jag kan inte. Det blir så platt. Jag har försökt. Och jag har så svårt att beskriva slutet. Det vill jag hålla på. Om det bara är jag själv som ska läsa går det an, men om andra ska göra det måste det presenteras på ett lockande sätt. Eller? Det får ju inte låta som ”han ba och hon ba” eller som när någon berättar innehållet i en film som man inte sett och som berättar för mycket och för detaljrikt och man tänker att den filmen går bort.

Jag läser på wikipedia att i teve- och filmbranschen används synopsiset som ett verktyg för att bedöma om en berättelse är tillräckligt bra för att spelas in, och för att avgöra var berättelsens svagheter finns, medan synopsiset i litterära sammanhang används som en sammanfattning av vad en berättelse handlar om. Men jag är skeptisk. Jag tror att alla synopsis blir bedömda. Men nu rusar jag iväg, det var ju inte till ett bokförlag jag ska skicka det till.

Men frågan kvarstår. Hur skriver man ett synopsis? Jag tror jag är lite rädd. Tänk om jag upptäcker att storyn är för svag att bygga på?

P.S. Stavningskontrollen hakar upp sig på lektörsläsning. Den föreslår släktförening i stället. Kanske ett omen?

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Nya Plan B (men hjälp, hur skriver man ett synopsis?)

 1. Pia Widlund skriver:

  Min första bok skrev jag inget synopsis till men den andra skrev jag det till. Bra att ha koll på vad som händer och när. Jag har ju mitt synopsis uppställt i ett excelark och så vidare säljande är det nog inte. Jag skrev ett kort synopsis i Word-format när jag skickade in det till förlag i alla fall. Synopsis är svårt att göra lockande. Det bör ju vara lite lagom med info samtidigt som det ska vara säljande. En balansgång där vi ofta trillar…

  Gilla

 2. Eva Karlsson skriver:

  Vad ambitiöst att ha det i ett excelark, måste vara en jättebra hjälp. Jag har väl något slags synopsis, lite stolpar, vad som ska hända men det är inte precis något jag vill visa upp. Men nu har jag något att göra den närmaste veckan.

  Gilla

 3. Ethel skriver:

  Det finns ju flera sätt att göra synopsis. Antingen i löpande text eller i en tabell. Tror inte att något är lättare än det andra, men om du tycker att synopsis som en berättelse känns platt kanske du kan försöka med en tabell med de scener man planerat att ha med? Det här har jag lärt mig av Ann Ljungberg att det kan vara bra att ha med:

  Antal sidor Scen Syfte Konflikt Vad händer? Tid/Miljö Undertext (känsla)

  Gillad av 1 person

 4. Eva-Lisa skriver:

  Jag klarar ju verkligen inte av att skriva synopsis så tyvärr är jag nog inte till någon hjälp. Tror kanske att om du gör som man redan föreslagit ovan, alltså börjar att strukturera upp det i en tabell, är det antagligen enklare att få ner en synopsis på papper sen 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Eva Karlsson skriver:

  Skönt att jag inte är ensam om att inte skriva synopsis 🙂 Ja, jag fick ett riktigt bra förslag av Ethel och har suttit och jobbat på det ett tag. Får fundera vidare i morgon.

  Gillad av 1 person

 6. Katarina skriver:

  Jag har alltid outlajnat mina romaner men en synopsis vero e proprio har jag aldrig behövt skriva. Skulle nog känna lika som du. Det är en sak att skriva den för sitt eget bruk, då kan den se ut lite hur som helst, men ska någon annan läsa och bedöma den är det värre! 😮
  Jag tror du kan använda ett excelark som utgångspunkt men ska man skicka in det brukar det nog vara löptext tror jag. Inte punktlista eller liknande. Men om du börjar med ett ark kan du utveckla det till en längre text sedan. Jag tror det är viktigt att få med inte bara vad som händer handlingsmässigt utan även hur karaktärerna utvecklas och hur deras inbördes relationer förändras mm. Fråga eller kolla hos Åsa Hellberg, (kanske på hennes gamla blogg?) hon kan säkert ge bra och handfasta tips på hur man ska utforma den. 🙂

  Gillad av 1 person

 7. Eva Karlsson skriver:

  Tusen tack för tips. Jag har börjat skriva den och försöker skriva mer än själva handlingen (för då blir det garanterat platt och tråkigt). Bra idé att berätta hur karaktärerna utvecklas och så vidare. Jag var lite inne på det men nu klarnade det ytterligare. Längtar till i morgon 🙂

  Gilla

 8. Susanne Olars skriver:

  Det är så kul att läsa om dina grubblerier! Hur du ligger i för att komma dit du vill med skrivandet. Förhoppningsvis kan du smitta mig en vacker dag, så att jag lämnar min slappa ”nu har jag skrivit ner det jag vill skriva, så nu skiter jag i det här”-attityd, och tar itu med mitt manus jag med! 😀

  Gillad av 1 person

 9. Bara hittepå skriver:

  Jag blev lite rörd när min nya telefon ändrade “barahittepå” till “barnlitteratur” 🙂 🙂

  Lycka till med ditt synopsis!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s